Ustalar çıraklarla buluşuyor
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü'nün ‘Ustalar kursiyerlerle buluşuyor' teması kapsamında Türkiye'deki üç kispet ustasından biri olan Âdem Kayın yağlı güreş pehlivanlarının giymesi gereken kispetin yapımı hakkında Halk Eğitim Merkezi Kursiyerlerine bilgi verdi.
Yağlı Güreşin En Önemli Unsurlarından Olan Kispet Tanıtıldı
Edirne Vakıf Kültür ve Sanat Evi'nde yer alan kispet atölyesinde kursiyerlerle bir araya gelen kispet ustası Âdem Kayın, kispet yapılışı ve tarihçesi hakkında bilgi verdi.
Kispetin kasnak, hazne ve paça bölümünden oluştuğunu söyleyen Kayın, “Bir kispeti yaparken ilk önce pehlivanın ölçüsü alınır. Ondan sonra iki yaşını geçmemiş derisi hasar görmemiş danadan elde edilen deriyi işlemeye başlarız. Bölümler yapıldıktan sonra nakış işlemelerini gerçekleştiririz. Kispetin en önemli yeri ise birleştirme kısmıdır. Kispeti iyi oturtmamız gerekiyor ki güreş esnasında pehlivana bir sıkıntı çıkartmasın” dedi.
“Geleneklerimiz Gelecek Nesillere Aktarılmalı”
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recep Kozan, Türkiye'deki üç kispet ustasından biri olan Âdem Kayın'ın kispet geleneğini gelecek nesillere aktarmak istediğini belirterek kursiyerlerin geleneksel el sanatları yapan ustalarla buluşmasının önemli olduğunu ve geleneklerin ölmemesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de kispeti elle diken çok az kişinin olduğunu ifade eden Kozan, “Böyle bir sanatı ailenin eline vermek Edirne için çok çok önemli. Yağlı güreşin merkezi Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri. Kispet, yağlı güreş pehlivanları için çok önemli bir unsur. Bu unsurun özüne uygun yaşaması için geçmiş yıllarda Adem Kayın hocamızla birlikte başlattığımız çalışma bugün çok güzel bir yere geldi. Hocamız bu el sanatını öğrenip, ustalaştı ve şu anda bu işi Türkiye'de yapan birkaç kişiden biri. Bu milletin en önemli özelliği ahilik geleneğinin devam etmesi. Ustanın el vermesi ben senin değerlerini aynen yaşatacağım anlamını taşır.” açıklamalarında bulundu.
Burcu Temel