Uyku Kalitesine Dikkat
11 Ayın Sultanı Ramazan'ın bitmesine kısa bir süre kala hava sıcaklıklarının artması ve bozulan uyku düzenine karşı beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Barış Can Gülüm, özellikle sahurda uykusuzluk yaratacak besinlerden ve içeceklerden kaçınılması gerektiğine değindi.
Simge Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Diyetisyenlerinden Barış Can Gülüm, Ramazan Ayı'nda bozulan uyku düzenine karşı uyku kalitesini arttıracak besinlerle ilgili bilgiler verdi.
“En önemli şey uyku kalitesi”
Sahura kalkan kişilerin toplam uyku sürelerinin azaldığını söyleyen Gülüm, “gece uykusundaki bu değişikliklerden kaynaklı olarak sabahları yorgun bir şekilde uyanmalar ve açlık-tokluk hormonlarında değişimler gözlemlenmektedir. İdeal uyku süresi aralığı 6-8 arası iken 6 saatten az uyunması tokluk hormonu leptinin daha az, açlık hormonu ghrellinin daha fazla salgılanmasına sebep olmaktadır. Toplam uyku süresinin yanında uykunun kalitesi de önemlidir. Triptofan, uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun yapısına katılır. Triptofan içeren besinler kaliteli bir uyku için etkili yiyecekler olacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.
“Koyu çay-kahve uykusuzluk sebebi”
İftar ve sahur arasında süt, yoğurt, kefir, badem, muz veya keten tohumundan oluşturulmuş bir ara öğün yapılmasının uyku kalitesini arttıracağını dile getiren Diyetisyen Gülüm, iftardan sonra içilecek olan çok koyu çay ve kahvelerin de uykusuzluk yaratabileceği için tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
“Hava sıcaklıklarına dikkat!”
Uyku durumunu etkileyen bir diğer faktörün ise hava sıcaklıklarının artması olduğunu söyleyen Gülüm, kaliteli bir uyku için ortamın serin olması gerektiğine dikkat çekti. Sıcak havaların hem uykuyu hem de beslenmeyi etkilediğini dile getiren Gülüm, yaz aylarında en fazla dikkat edilmesi gereken noktalardan birisinin de su tüketimi olduğunu belirtti.
“Su içeriği yüksek besinler tüketin”
Terlemeyle kaybedilen sıvı ve mineralin yerine koyulması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Gülüm, “günlük su tüketimi en az 2 ile 2,5 litre olmalı ve bunun yanında mineral kayıplarını gidermek için 1 şişe maden suyu tüketilmelidir. Ramazan ayında da değişim geçiren sindirim sistemimizdeki hazımsızlık ve şişkinlik problemlerinin önüne geçmek için maden suyu içilmelidir. Su içeriği yüksek salatalık, kıvırcık, turp, biber gibi besinlerle de sıvı ihtiyacımızı bir nebze giderebiliriz. Yaz meyvelerinden evde yapılmış soğuk çaylar da hem serinlik hem de sıvı kaybının önlenmesinde önemli rol üstlenmektedir” ifadelerini kullandı.
Özlem Ceylan