Uzmanından 'Bayramda et tüketimine dikkat!' uyarısı

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Kurban bayramını sağlıklı geçirmek için, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranılması ve doğru besin seçimlerinde bulunulması gerektiğini belirten Başkurt, Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğunun unutulmaması gerektiğine değindi.

TAKİP ET

Et tüketimin arttığı Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmeyi korumak için tavsiyelerde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, sıcak havanın da göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti. Bayrama sayılı günler kala evlerde yapılan hazırlıkların sonuna gelindi. Geleneklere uygun pişirilen yemekler, hazırlanan tatlıların yer aldığı bayram sofralarında temel besin ise kırmızı et. Kırmızı et ve sakatatlar demir, B vitaminleri ve protein yönünden zengin besinler arasında olduğunu belirten uzmanlar, ancak uygun olmayan yöntemlerle saklandıklarında, pişirildiklerinde ve miktar kontrolü sağlanmadığında bazı sağlık sorunlarına sebep olabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda da sağlıklı beslenmenin temel unsurlarına, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Doğru şekilde ve miktarda tüketilmezse, özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları bu dönemde risk altındadırlar. Dikkatli beslenmediğinde sağlıklı bireylerde de sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirler" dedi.

"Tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir"

Kırmızı etin iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içerdiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Sebze, salata gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini de artırması nedeniyle daha yararlı olacaktır. Pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmelidir. Sakatatlar kolesterol ve doymuş yağ yönünden oldukça zengindirler. Bu nedenle tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının tüketmemeleri daha sağlıklı olacaktır" ifadelerine yer verdi.

"Fazla miktarda tüketmek çeşitli problemlere neden olabilir"

Sağlıklı bir öğünde bütün besin gruplarından yeterli miktarlarda bulunması gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Ancak, Kurban Bayramı'nda et tüketimi maalesef diğer besin gruplarının biraz önüne geçmektedir. Et sindirimi oldukça zor bir besindir, fazla miktarda tüketmek sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kabızlık gibi problemlere neden olabilir. Bu sebeple et tüketimini öğle öğününde yapıp akşam öğününü biraz daha hafif geçirmek daha iyi bir tercih olacaktır. Etin yanında sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olacak yüksek lif içeriğine sahip sebze, tam tahıllı ekmek, gibi besinleri tercih etmeniz besin çeşitliliğini arttırarak porsiyon kontrolünü sağlamanıza ve sağlık problemlerinden uzak kalmanıza yardımcı olacaktır" dedi.

Kurban Bayramı'nda genellikle kavurmalı, ciğerli ağır kahvaltılar söz konusu olabildiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Etler kesildikten sonra en az 24 saat bekletildiğinde daha yumuşak ve lezzetli olmasının yanında daha kolay sindirilir hale gelecektir. O yüzden et tüketimini diğer günlere bırakıp, ilk gün yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edip, diğer günlerde ise eğer et tüketecekseniz yanında aynı besin grubundan olan peynir ve yumurtayı tüketmeden söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle beraber et yenilebilinir" şeklinde açıklamada bulundu.

Bayramda karşılaşılan bir diğer önemli beslenme sorunu ise fazla miktarda tatlı tüketimi olduğuna değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Yüksek miktarda yağ ve şeker içeren hamur tatlıları yerine yaz ayına ve sıcak havaya uygun meyve veya sütlü tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca şekerli ve asitli içeceklerden hem tatlının hem de etin yanında tüketilmemesi gerektiğini unutmamak gerekir. Sıcak havada vücudun ısı dengesini koruyabilmesi için ve yediklerimizin sindirimine yardımcı olmak için bol bol su içmek ihmal edilmemelidir. Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, keyifli bayramlar dilerim" şeklinde açıklamada bulundu.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme