Uzmanından çocuklara ve velilere ara tatil uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci, 11-15 Kasım'da 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ara tatilini yapacak. Ara tatilde çocuklar için sağlıklı beslenmenin ipuçlarına ilişkin bilgi veren Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, Ara tatili sağlık ve beslenme anlamında daha verimli hale getirmek, çocukların bağışıklığını desteklemek için ebeveynlerin yönlendirmesi ile sağlıklı ve düzenli bir beslenme oluşturulması gerektiğine değindi.

TAKİP ET

2024-2025 Eğitim Öğretim yılının ilk ara tatili başladı. Okula giderken rutin bir beslenme programı uygulayan çocuklar, ara tatilde rutinin dışına çıkabiliyor. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, ara tatilde bağışıklığı destekleyici, sağlıklı ve düzenli beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

"Okul dönemi çocukları sürekli bir büyüme ve gelişme gösterirler"

Okul dönemi çocukları sürekli bir büyüme ve gelişme gösterdiğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu dönemde çocukların enerji ve besin ögesi ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli karşılanması oldukça önemlidir. Aynı zamanda kış mevsiminin getireceği hastalıklara karşı bağışıklı güçlü kılmak gereklidir. Çocukların günlük beslenmesinde özellikle iyi protein kaynaklarını, vitamin mineral içeriği zengin gıdalar yer almalıdır. A, B, C, D vitaminleri yanında çinko, selenyum ve demir gibi mineraller bağışıklığa destek olurken sağlıklı büyüme ve gelişme için de oldukça önemlidir. Renkli ve mevsime uygun sebze ve meyveler, kaliteli proteinler özellikle yumurta ve kırmızı et, sağlıklı atıştırmalıklar için ceviz, tahin, badem gibi kuruyemişler, sağlıklı bağırsak için kefir, yoğurt ve enerji vermesi için tam tahıllar ve kuru baklagiller beslenmede mutlaka yer almalıdır. Öğün ve uyku düzeninde büyük değişiklikler yerine saatlerde küçük değişiklikler ile düzen sağlanmalıdır. Kahvaltı mutlaka yapılmalı, ana öğünler atıştırmalıklar ile geçiştirilmemelidir" ifadelerine yer verdi.

Çocukların beslenme konusunda bilinçlendirilmesinin seçimlerini doğru yapmaları açısından faydalı olacağını söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Evde zararlı abur cubur atıştırmalıklar bulunması, fast-food yiyecekleri ödül gibi sunmak, can sıkıntısına yiyecekler ile çözüm bulmak gibi davranışları yerine; evde sağlıklı yemek pişirmek, çocuğunuzla beraber mutfağa girerek sağlıklı atıştırmalıklar ve yemek hazırlayarak vakit geçirmek, dışarıda veya ev içerisinde fiziksel aktiviteler yaparak yeni alışkanlıklar edinebilirsiniz" dedi.

"Masum ve faydalı atıştırmalıklar tercih edilebilir"

Kek ve börek tarzı atıştırmalıklar yaparken un olarak keçiboynuzu unu, yulaf unu, tam buğday unu, çavdar unu gibi farklı tahıllar denenerek şeker yerine kuru ve taze meyvelerden yararlanılabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Masum ve faydalı örnek atıştırmalıklar; kuru meyve + ceviz, 1 kase ev yapımı meyveli yoğurt, 1 bardak muzlu süt, ½ simit + 1 bardak ayran, tahıllı meyveli ev yapımı kek+ süt.. gibi. Hamburger, döner, çiğ köfte gibi çocukların oldukça özendiği bu foodlar yerine evde köfteden hamburger, tam buğday lavaş ve tavuk ile döner, kısır veya mercimek köfte gibi ev yapımı versiyonlarını tercih edebilirsiniz. Şekerli içecekler yerine ev yapımı komposto veya ayran tercih edilmeye teşvik edilmelidir" şeklinde açıklamada bulundu.

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme