Uzmanından çocuklarda yaz hastalıklarına dikkat uyarısı!

Yazın bebek ve çocukların karşılaşabileceği tehlikelere karşı alınabilecek önlemlere ilişkin açıklamada bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, özellikle çocuklarda sık karşılaşılan yaz ishallerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

TAKİP ET

Önemli sağlık sorunlarından birisi olan ve yaz mevsiminde çok sık görülen ishalin, çocuklarda aşırı su kaybına yol açarak ölüme kadar sürükleyebiliyor. Her mevsimde görülebilen ishal, yaz aylarında oluşan enfeksiyon ve bağırsak hastalıkları ile birlikte yaygınlaşabiliyor. İshalli çocuklarda kusma, karın ağrısı, halsizlik, iştahsızlık ve nadiren de olsa ciddi ateş görülebiliyor. İshalin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, ailelere dikkat etmeleri gereken noktalar konusunda uyarılarda bulundu.

"İshale bağlı yılda 2 milyondan fazla ölüm meydana geliyor"

İshalin tüm dünyada, özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemi olduğuna değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, İshallere bağlı ölümlerin, dünyada enfeksiyonlara bağlı ölümlerin arasında ilk üç sırada olduğunu söyledi. Bütün koruyucu önlemlere rağmen , ishale bağlı yılda 2 milyondan fazla ölüm meydana geldiğini belirten Uzman. Dr. Yıldırım, Bunların çoğunluğunun 5 yaş altı olduğunu aktardı.

İshalin, yirmi dört saatte dörtten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlandığını hatırlatan Uzman. Dr. Yıldırım, "İshaller özellikle yaz aylarında artar. Sebebi ise etken mikroplar sıcaklarda daha hızlı çoğalması,besinlerin soğuk zincir halinde tüketiciye ulaştırmanın zorlaşması, havuz ve denizlerde kontamine suyun yutulması ve sıcaklarda artan su tüketimine paralel olarak mikroplu suların daha fazla tüketilmesidir" dedi.

"Yapılacak ilk şey uzman hekime başvurmaktır"

Adenovirüs, rotavirüs gibi viral etkenlerin çocukluk döneminde akut ishalin yaygın bir nedeni olduğunu ifade eden Uz. Dr. Yıldırım, “İshalde yapılması gereken ilk şey uzman bir hekime başvurmaktır. Uzman hekim fiziki muayenesini detaylı bir şekilde yaptıktan sonra tetkik aşamasına gider. Tetkikler ishalin neden kaynaklandığını ortaya koyar. Bundan sonrasında ishalin viral ya da bakteriyel kaynaklı olmasına bağlı olarak tedavi şekillenmektedir. Rotavirüs çocukluk çağında görülen en sık ishal nedenlerinden biridir. Bebek ve çocuklarda hastaneye yatırılmayı gerektiren ishal ataklarının yüzde 50'sini oluşturur. Aynı zamanda çocuk bakım evlerindeki salgınların en sık görülen nedenlerindendir" ifadelerine yer verdi.

İshal başlamadan önceki birkaç gün ve ishal başladıktan sonraki 10 gün boyunca bulaştırıcılığın devam ettiğini belirterek uyarılarda bulunan Uzman. Dr. Yıldırım, Korunmada genel önlemler ve sık el yıkama önerildiğini ifade etti. Uzman Dr. Yıldırım, ayrıca aşısı bulunduğunu ve ilerleyen dönemlerde rutin aşılama programına girmesinin planlandığını söyledi.

İshalle beraber kusma, ateş, karın ağrısı yoksa bunun basit bir ishal olarak değerlendirildiğini belirten Uzman. Dr. Yıldırım, "Fakat tam tersi bir durumsa ciddiye alınıp takip edilmelidir. Bu süreçte hastanın tetkik sonuçlarına göre tedavisi uygulanmaya başlanır. Bazı durumlarda sadece ishal diyeti ve probiyotik desteğiyle bu süreç geçirilir. Bazı durumlarda ise antibiyotik tedavisi, ishal diyeti ve probiyotik desteği birlikte sürdürülür" dedi.

"Günde 4-5 dışkılamadan fazla ise dikkat!"

Ailelerin ishalde en çok merak ettiği konulardan birisinin günde kaç kere dışkılamanın normal olup olmadığıyla ilgili olduğuna dikkat çeken Uzman. Dr. Yıldırım, günde 4-5'in üzerinde dışkılama olmasının ishal tanımı olarak değerlendirildiğini, fakat günde ondan fazla dışkılama olmasının ciddi bir durum olduğunu aktardı. Ailelerin bu durumda hızlı bir şekilde pediatri uzmanlarına başvurması gerektiğini söyleyen Uzman. Dr. Yıldırım, hızlı bir şekilde tetkiklerin yapılması ve duruma önlem alınması gerektiğini vurguladı.

"Kaybedilen sıvının yerine konulması gerekir"

Bir diğer önemli noktanın ise ishal esnasında beslenmenin farklılaşması gerekliliği olduğunu dile getiren Uzman. Dr. Yıldırım, "Ailelerin buna da dikkat etmesi gerekmektedir. İshal tedavisinde en önemli basamak, çocuğun sıvı ve elektrolit dengesini sağlamak için kaybedilen sıvının yerine konulmasıdır. O nedenle ishal sürecinde tuzlu gıdalar ve bol su tüketilmesi uygun olacaktır. Eczanelerde olan tuz-şeker paketlerinden faydalanılabilir. Ayrıca ishal diyeti de mutlaka uygulanmalıdır. İshal diyetinde yağlı, şekerli gıdalardan, süt ürünlerinden uzak durulması, haşlanmış patates, makarna, ekmek, lapa pilav tüketilmesi doğru olur" şeklinde açıklamada bulundu.

"Hastalık sonrası çocuğun diş fırçası dahi mutlaka çöpe atılmalı"

"Hastalık sonrası çocuğun diş fırçasının dahi mutlaka çöpe atılması gerektiğini belirte Uzman. Dr. Yıldırım, "Bu dönemde ishal yapan hastalıklardan korunmak için musluk suları ve menşei bilinmeyen sular tüketilmemeli, çiğ sebzelerle hazırlanmış salata ve meyvelerin tüketiminde dikkatli olunmalı, kabuğu soyulabilen gıdalar soyularak, soyulamayanlar ise iyice yıkanarak yenmelidir. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketilmemeli, gıdaların üreticiden tüketiciye gerekli soğuk zincirinde ulaştırıldığından emin olunmalı ve kişisel hijyene dikkat edilmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme