Uzmanından 'Kalp Gribi' uyarısı

Havaların soğuması ile birlikte grip, nezle, influenza gibi üst solunum yolu hastalıklarında da artış yaşanmaya başladı. Kalp hastaları ve 65 yaş üstü vatandaşların gribal enfeksiyonlardan çok daha fazla korunmaları gerektiğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, Geçen yıllara göre biraz tablonun daha ağır seyrettiğini ve daha uzun sürdüğünü belirterek kalp kası iltihabı ve kalp gribine karşı uyarılarda bulundu. 

TAKİP ET

Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesiyle kişilerin kapalı ortamlarda bulunma süreleri de arttı. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda artış yaşanmaya başladı. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve vücut ağrıları şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısı her geçen gün artıyor. Kış aylarında soğuk havaların, kalp ve damar sistemini etkilediğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, grip ve benzeri viral enfeksiyonların kalp hastalarına ve kalbe olan etkileri hakkında açıklamada bulundu.

"Bu yıl tablo biraz daha ağır seyrediyor ve uzun sürüyor"

Grip ve benzeri viral enfeksiyonların şu an Türkiye'de salgın şeklinde çok fazla görüldüğünü ve çoluk çocuk, yaşlı, genç demeden hastaları mağdur ettiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, "Gribal enfeksiyon de üst solunum yolu enfeksiyonu tablosunu şu an en çok yapan virüsler influenza dediğimiz virüs Influenza A ve B şeklinde. Domuz gribi de içine dahil. Kovid-19 hala az da olsa devam etmekte. Çocuklarda RSV dediğimiz farklı virüslerin etkinliği devam etmekte. Bunların hepsi üst solunum yolu enfeksiyonu. Gribal enfeksiyon dediğimiz tablo yapıyorlar. Ateş, baş ağrısı, genel vücut ağrısı, kırgınlık, nadiren burun akıntısı, hapşırık ve boğaz ağrısı da görülebiliyor. Geçen yıllara göre biraz tablo daha ağır seyrediyor ve daha uzun sürüyor. Şu ana kadarki günlük pratiğimizde bunu gördük" ifadelerine yer verdi.

Bu gibi hastalarda kalp nasıl etkileniyor?

65 yaş üstü yaşlı hastalarda ve mevcut teşhisi konmuş kalp hastalarında bu gribal enfeksiyonun küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Dr. Gül, Bu gribal enfeksiyonların kalbi iki şekilde etkilediğine değindi.

Genel enfeksiyon tablosunun etkilerine ilişkin bilgiler veren Uzman Dr. Gül, "Kalp yetmezliği olan bir hastada ateşli bir enfeksiyonun yapacağı üzere işte kalp yetmezliği bulguları artabilir. Nefes darlığı, ödem şikayetleri artabilir. Ritim bozukluğu teşhisi olan hastaların ateş, sıvı kaybı nedeniyle gribal enfeksiyon kaynaklı ritim bozukluğu şikayetleri tekrar tetiklenebilir. koroner arter hastalığı, kalp damarlarında daralma, tıkanma olan, stent takılmış, bypass yapılmış, koroner arter hastalarında ise yine bu ateşli enfeksiyonlar genel durumu bozabilir. Kalp krizini tetikleyebilir" dedi.

"Kalp gribini hafife almayın!"

Bunun dışında kovid döneminde çok sık rastlanan hem kovidin kendisinin, hem kovid aşılarının yaptığı kalp kası iltihabı denilen miyokardit tablosu olduğunu söyleyen Uzman Dr. Gül, bu gribal enfeksiyonların birçoğunun aynı zamanda kalp kasında da iltihap yapabildiğini ifade etti.

Kalp gribi ya da miyokardit denilen tabloda da aynı vücuttaki enfeksiyon tablosu gibi bir durum oluşacağını belirten Uzman Dr. Gül, "Kalp kasında bir iltihap oluşuyor. Aynı kalp krizi bulguları gibi. Özellikle üst solunum yolu, gribal enfeksiyon geçiren hastalarda enfeksiyon sırasında ve hemen akabinde göğüste ağrı, nefes darlığı, kolda ağrı gibi aynı kalp krizine benzer şikayetlerle acil servise başvurduğunda kalp elektroları normalde olsa kalp krizindeki tropolin dediğimiz enzim yüksek çıkıyor bunlarda ve kalp kriziyle çok karışabiliyor klinik tablo. Bunların kesin teşhisi tabii ki BT anjiyo dediğimiz tomografik anjiyo ve kalp MR'ı dediğimiz MR görüntüleme yöntemleriyle konabiliyor. Tropoli yüksek olan hastalarda bir kalp krizi geçirmiş hasta kadar yüksek riski seyretmese de bu miyokardit dediğimiz kalp kası iltihabı ya da kalp gribi dediğimiz tablo yaşlı hastalarda ağır seyredebiliyor. Mevcut durumu ağırlaştırabiliyor ve ileriki yıllarda kalp yetmezliğine neden olabiliyor. O yüzden bu durumun atlanmaması ve göz ardı edilmemesi lazım. Kalp hastaları ve 65 yaş üstü hastaların gribal enfeksiyonlardan çok daha fazla korunmaları gerek. Aynı kovid döneminde olduğu gibi kış aylarında muhakkak maske takılması gerekmektedir" şeklinde açıklamada bulundu.

"Özellikle hastane ortamında mutlaka maske takılmalı"

Kalabalık ortamlara ve özellikle hastane ortamına kesinlikle maskesiz girilmemesi gerektiğine değinen Uzman Dr. Gül, kronik rahatsızlığı bulunanlar ve 65 yaş üstü vatandaşların evde ya da dış ortamdaki sosyal görüşmelerde de maske kullanmaları gerektiğine dikkat çekti.

"Çok sık sarılma, tokalaşmadan kaçınılması lazım"

Çok sık sarılma ve tokalaşmadan kaçınılması gerektiğini aktaran Uzman Dr. Gül, "Sebze, meyve ağırlıklı ve bol su tüketiminin, bol sıvı tüketiminin Olduğu C vitamininin bol tüketildiği bir beslenme şekline dönüşülmesi lazım. Kardiyoloji, kalp damar hastalıkları uzmanına kontrollerini aksatmamaları lazım. Bunlar çok önemli. Yoksa miyokardit kalp kası iltihabı ya da kalp gribi dediğimiz durum küçümsenecek bir durum değildir. Ciddi bir durum haline dönüşebilir. Mevcut durumu kötüleştirebilir veya kendisi kötü bir kalp yetmezliği tablosuna yol açabilir" İfadelerine yer verdi.

Bu sıralarda meslek hayatlarının önceki yıllarına göre Bu kalp gribi denen miyokardit tablosuna çok daha fazla tanık olduklarını belirten Uzman Dr. Gül, vatandaşlara dikkatli olmaları ve en ufak bir belirtide uzman doktora başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme