Uzmanından salgın hastalıklara karşı uyarı

Eylül ayı ile birlikte havalar serinledi, grip- nezle gibi hastalıklarda da artış yaşanmaya başladı. Özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı bu dönemlerde dikkatli olunması gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Murat Ülgey, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

TAKİP ET

Ani hava değişimleri, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Havanın sabah ve akşamları serin, öğlenleri ise yaz mevsimini aratmayacak derecede sıcak olması vatandaşları yanıltıyor.

Ani hava değişimlerinde görülen ve damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için kalabalık yerlerden uzak durulması ve tedbir amacıyla maske takılmasının önemine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Murat Ülgey, üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, grip, zatürre ve bronşit gibi hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamada bulundu.

"Beslenme ve kıyafet seçimine dikkat!"

Mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde beslenme ve kıyafet seçimi gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzman Dr. Ülgey, kıyafette inceden kalına doğru olmak üzere kat kat giyim, beslenmede ise vitamin açısından zengin meyve ve sebze ağırlıklı olmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gündüz ve gece arasında ısı farklarından dolayı üşütmeye ve vücut direncinin kırılarak enfeksiyonların ortaya çıkmasına yol açacağını ifade eden Uzman Dr. Ülgey, Sabah ve akşam saatlerinde kalın kıyafetler, gün içerisinde ise daha ince kıyafetlerle ısı farkının vücuda zarar vermesinin engellenebileceğini belirtti.

Vitamin açısından zengin meyve ve sebze ağırlıklı gıdalar tüketilmesinin de önemine değinen Uzman Dr. Ülgey, brokoli, ıspanak ve pırasa gibi sebzeler ile portakal ve mandalina gibi C vitamini yüksek meyvelerin tüketilmesinin sağlıklı olacağına vurgu yaptı.

Grip ve soğuk algınlığının farklı hastalıklar olduğuna da değinen Uzman Dr. Ülgey, bu iki hastalığın da enfeksiyon hastalığı olmasının yanı sıra ikisinin de viral enfeksiyon olduğunu aktardı.

Soğuk algınlığında ayakta geçirilecek kadar hafif bir tablo ortaya çıkarken, gripte daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalındığını vurgulayan Uzman Dr. Ülgey,grip ve soğuk algınlığının birbirine karıştırılmaması gerektiğini de hatırlattı.

"Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının”

Grip ve soğuk algınlığının farklarına ilişkin açıklamada bulunan Uzman. Dr. Ülgey, soğuk algınlığının genellikle burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırık, vücut kırgınlığı, halsizlik şikâyetlerini beraberinde getirirken, gribin ise şiddetli kas, eklem ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, vücut kırgınlığı gibi belirtileri olduğunu ifade etti.

Soğuk algınlığı tedavisinde çoğu kez istirahat, sıvı alınması, pastiller ve belirti giderici ilaç kullanımının yeterli olduğunu söyleyen Uzman. Dr. Ülgey, ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğine de dikkat çekti. Uzman. Dr. Ülgey, gribin şiddetli kas, eklem ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, vücut kırgınlığı yaşattığını ve ağır seyretmesi halinde ayrıca ciddi komplikasyonlara neden olabildiğini aktardı.

Grip aşısının da önemine dikkat çeken Uzman. Dr. Ülgey, "Havaların soğuması ile beraber kapalı alanlarda kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirilmesi de enfeksiyon riskini arttırıyor. Okul, alışveriş mekanları, toplu taşıma araçları ve toplu yaşam alanları da solunum yolu enfeksiyonlarının hızlı yayılmasına ve bulaşmasına kolaylık sağlıyor. Bu nedenle kişilerin vücut direncinin ve ısısının korunması noktasında grip aşısı büyük önem taşıyor" ifadelerine yer verdi.

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme