Uzmanından 'Yazın Verdiğiniz Kiloları Kışın Geri Almayın' Uyarısı

Yaza girerken beslenmeden spora kadar birçok alışkanlıkla verilen kilolar, havaların soğuması ve evde geçirilen zamanın artması ile birlikte geri alınabilir. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, soğuyan havalarda kilo kontrolünü sağlamanın püf noktalarına ilişkin açıklamada bulundu.

TAKİP ET

Havaların soğumaya başlamasına bağlı olarak gereğinden fazla uyumak, stres, aktivitelerin azalması, evde geçirilen zamanın artması, kışın bol ve koyu renk giysiler giyecek olmanın verdiği rahatlık gibi etkenler yaza girerken verilen kiloların geri alınmasına ve başlangıç noktasına geri dönülmesine sebep olabilir. Soğuyan havanın aynı zamanda vücudun enerji ihtiyacında da artışa neden olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, kışın da formda kalmak için vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

"Geç saatlerde kuruyemiş, meyve, abur-cubur yiyecek tüketimine dikkat!"

Yaz aylarında kapanan iştahların bugünlerde tekrar artışa geçmesinin yemek seçimlerinde kalorisi yüksek yiyeceklere yönlendireceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Sebze ve meyvelerin çeşitliliğinde, besin değerlerinde ve su oranlarındaki mevsimsel değişimler doğanın bize daha fazla enerjiye ihtiyacınız var deme şekli diyebiliriz. Ana öğünlerde kışın tercih edilen yemek çeşitleri yaz aylarına göre daha iştahlı olunduğuna ipucudur. (Örneğin kurubaklagil yemeklerini daha fazla yemek gibi). Havanın erken kararması ile de orantılı şekilde televizyon karşısında geçirilen sürenin artması geç saatlerde kuruyemiş, meyve, abur-cubur gibi yiyecek tüketimini de arttırabilir. Sadece evden işe, işten eve kadar kısıtlı bir hareket hali ile yavaşlayan metabolizmaya, artan enerji ihtiyacına verdiğimiz karşılık kilo artışını kolaylaştırabilir" dedi.

"Kilo kontrolünü nasıl sağlayabiliriz?"

Kilo kontrolünü sağlamak için önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Kilo kontrolünde zorlanan bireyler genellikler iştahlı olmaktan yakınırlar. İştahlı olmanız sağlıklı olduğunuz anlamına gelir ve iştahsızlıkla gelen ağırlık kaybı sağlıklı olmayabilir. İştahtan korkmak yerine kontrol etmeyi deneyebilirsiniz. İştahın çok açık olmasının bir nedeni de yanlış besin seçimleri olabilir. Mutfağınızda iştah kontrolüne yardımcı olacak besinleri tercih etmelisiniz. Daha uzun süreli tok kalmanıza yardımcı olacak besinler; Yumurta, yoğurt, kurubaklagiller, palamut, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karabuğday, bulgur, şekersiz fıstık ezmesi, tahin, susam, ceviz, badem, fındık, fıstık, yulaf ezmesi, tarçın, zerdeçal, yeşil çay, kakao,roisbos çayı. Yemek yeme sürenizi uzatmalısınız (20 dakikadan daha kısa sürede yemeyiniz) Lokmalarınızı iyi çiğneyip, sindirime yardımcı olmalısınız (çiğnemek zayıflamak için en önemli aktivite) Yetersiz/düşük karbonhidratlı besleniyorsanız iyi karbonhidratları beslenmenize eklemelisiniz. Tam buğday, siyez, çavdar unundan yapılmış ekmekler, bulgur, yulaf, pirinç, patates gibi. (İştahının yöneten, kolay enerji veren en kabiliyetli besinler karbonhidratlardır). Uzun süreli aç kalmamalı, kısa sürelerle de bir şeyler atıştırılmamalıdır. (Öğünler arasında 3-4 saatlik zaman dilimi bırakılmalıdır.) Uykunuza dikkat etmeli, 6 saatten az uyumamaya özen göstermelisiniz. Uykunuzun zamanı kadar kaliteli olabilmesi için uyumadan 3-4 saat öncesinde yemek yemeniz(veya atıştırmanız) bitmiş olmalıdır. Su tüketiminizde azalma varsa arttırmaya veya su içme alışkanlığı kazanmalısınız. Su tüketimi kişinin cinsiyetine, yaşına, boyuna, fiziksel aktivitesine göre değişkenlik gösterse de vücut ağırlığına göre kilogram başına ortalama 30-35 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Hareketi arttırmak metabolizmayı hızlandırmanın en kolay yoludur. Hareket kas sistemine de destek vererek aynı zamanda metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Güçlü bağışıklık, güçlü metabolizma demektir. Hem hastalıktan hem de fazla kilolardan korunmak için yeterli ve dengeli beslenmeyi, daha hareketli bir yaşam tarzını benimsemeyi ihmal etmeyiniz" şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme