Vatandaş, 'Dumansız Araç' uygulamasını destekliyor

Özel araçlarda sigara içme yasağı uygulaması hayata geçti. Yurt genelinde trafik ekipleri uygulama ve denetimler yapıyor. Trafik polisleri özel araçlarında sigara içtiklerini tespit ettikleri vatandaşlara 153 TL cezai işlem uyguluyor. Edirne Haber Gazetesi Muhabirleri sokağın nabzını tuttu ve vatandaşlara uygulama ile ilgili görüşlerini sordu. İşte alınan cevaplar

TAKİP ET

Özel araçlarda sigara içme yasağı uygulaması hayata geçti. Yurt genelinde trafik ekipleri uygulama ve denetimler yapıyor. Trafik polisleri özel araçlarında sigara içtiklerini tespit ettikleri vatandaşlara 153 TL cezai işlem uyguluyor. Edirne Haber Gazetesi Muhabirleri sokağın nabzını tuttu ve vatandaşlara uygulama ile ilgili görüşlerini sordu. İşte alınan cevaplar;

“Zamanla rayına oturacaktır”

Levent Yaçı, şahsi araçlara getirilen sigara içme yasağını desteklediğini belirterek; “arabanın içinde içilen sigara içmek bir anlık dalgınlıkla her türlü kazaya sebebiyet verebilir. Özellikle araçta çocuklar varsa sigara hem kötü örnek olma açısından hem de risk açısından çok tehlikeli bir durum diye düşünüyorum. Kazaya sebebiyet verecek her şeyden uzak durmamız gerekiyor. Yanıcı bir madde olduğu için arabada çocuk varsa daha da tehlikeli durum ortaya çıkabilir. Sağlığımız ile birlikte hayatımıza da önem vermeliyiz. Uygulama çok yerinde bir karar olmuş. Destekliyorum. Ayrıca toplu taşıma araçlarda da sıranın kendilerine gelmesini beklerken sigara içen şoförler olabiliyor. Bu durum da toplu taşıma kullanan kişileri rahatsız ediyor. Onların da denetlenmesini talep ediyoruz. Ücretli poşet uygulamasında da vatandaşlar alışmakta zorluk çekmişti fakat şimdi bu duruma herkes alıştı ve plastik poşet kullanımı azaldığı için çevre kirliliği de azalmaya başladı. Nasıl ki bu uygulamada vatandaşlar bilinçli hale geldi ve alıştı. Araçlarda sigara içme yasağı da zamanla rayına oturacak ve vatandaşlar bu duruma alışacaklardır diye düşünüyorum” dedi.

“Sigara elinden düşüp risk oluşturabilir

Sibel Güner, şahsi araçlarda sigara içenlere ceza yazıldığı gibi araç kullanırken telefon kullananlara da gerekli işlemlerin uygulanmasını istediklerini belirterek; “sigara yanıcı bir madde olduğu için tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Özellikle uzun yola giden kişiler özellikle sigarayı çok sık içme ihtiyacı duyarlar. Onlar da mola verip dinlenirken sigara içmek zorunda kalacaklar. Uygulamayı bir yandan destekliyorum güzel bir karar olmuş. Çünkü yolculuk esnasında dikkatsizlik olabilir sigara elinden düşüp risk oluşturabilir. Arabanın içinde çocuklar da var ise daha fazla tehlike ortaya çıkabilir. Bu uygulama ile arabayı kullanan da arka koltukta oturanlar da sigara içemeyecek. Belki alışılması zaman alacaktır ama sonunda hem sağlık açısından hem de hayatımız açısından yerinde bir karar olduğu anlaşıldığı zaman herkes memnun kalacaktır diye düşünüyorum" dedi”

“Sağlığa zararlı ve yanıcı bir madde”

Emine Ayas, bu uygulamayı bir yandan doğru bulurken bir yandan ise araçta tek başına olduğunda içmede bir sakınca görmediğini belirterek; “arabada çocuklar ya da sohbet edecek birisi yoksa ve uzun yolculuğa gidiliyorsa sigara içme ihtiyacı daha fazla oluyor. İnsanın canı sıkılıyor ve uykusu geliyor. Böyle durumlarda da sigara içme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Sağlığa zararlı ve yanıcı bir madde olduğu için tabi ki risk faktörü arasına giriyor. Ama kimseye zarar vermiyorsam, kendimle ilgili ise aracımda sigara içmemde bir sakınca oluşturduğunu düşünmüyorum. Kendi özgürlük alanımın kısıtlanmasını istemiyorum. Ama yanında başka birisi varsa ve çocuklarınla yolculuğa çıkıyorsan zaten buna dikkat etmen gerekir. Sigara yanıcı bir madde olduğu için tehlike saçabilir ama bundan ziyade öncelikli olarak araba kullanırken telefonla konuşmak daha fazla risk oluşturuyor. Buna yönelik de çalışmalar arttırılmalıdır” dedi.

“Uygulama çok yerinde bir karar olmuş”

Hasan Basri Temel; “Sigara içmeyen bir vatandaş olarak bu kararı desteklediğini belirterek; “ sigara zaten yanıcı ve sağlığa zararlı bir madde olduğu için kullanım alanlarında dikkat etmek gerekiyor. Bazı insanlar bu duruma alışmakta zorluk çekebilir. Çünkü özellikle uzun yola çıkarken sigara içme ihtiyacı artabiliyor. Bunun yanında toplu taşıma araçlarında ya da taksilerde yolcu almadan önce sigara içen şoförler oluyor. Bu durum da oldukça rahatsız edicidir. Bunlara yönelik de uygulamaların arttırılmasını isteriz. Özellikle aileler yolculuk esnasında çocuklarının yanında sigara içmemelidir. Uygulama çok yerinde ve doğru bir karar olmuş sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme