Yağda hile nasıl anlaşılır?

Bitkisel yağlarda hile yapanlara ilk kez hapis cezası verilmesi konuyu tekrar gündeme taşıdı. Peki, bitkisel yağdaki hile nasıl anlaşılır, insan sağlığına zararı var mıdır? Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gıda Mühendisi Doçent Doktor Ufuk Bağcı, yağdaki hileyi anlamanın ancak laboratuvar ortamında mümkün olduğunu söyledi.

TAKİP ET

Daha fazla kar için insan sağlığı hiçe sayılıyor

Yemeklerin, salataların vazgeçilmezi sıvı yağlara sahtecilik karıştı. Ancak bitkisel sıvı yağdaki tağşiş veya taklidi anlamak hiçte kolay değil. Çünkü tağşiş yani karışım yağları veya taklit yağları anlamanın tek yolu laboratuvar ortamı.

Gıda Mühendisi Doçent Doktor Ufuk Bağcı, vatandaşın sağlığını tehdit eden ticari sahtekârlığı anlamanın sadece laboratuvar ortamında mümkün olduğunu belirtti. Doktor Bağcı şöyle devam etti: “Tağşiş bir ürüne başka bir madde katılması. Örneğin ayçiçeği yağına belli bir miktar pamuk yağ katarsanız bu tağşiştir. Ancak pamuk yağını ayçiçeği yağ diye satarsanız bu taklittir. Genellikle piyasada yapılan tağşiştir. Bu da maddi kazanç elde etmek için. Tüketiciler tarafından belirlenmesi çok zordur. Laboratuar koşullarında yapılan testler ile anlaşılır.” Dedi.

Zeytinyağı katılaşıyorsa normal

Ayçiçek yağındaki hileyi anlamanın laboratuvardan başka geçerli bir yöntemi yok ancak zeytinyağında ise durum biraz farklı. Kesin yöntem olmasa da Gıda Mühendisi Ufuk Bağcı, sızma zeytinyağının buzdolabı sıcaklığına geldiğinde katılaşmasının onun gerçek bir sızma zeytinyağı olabileceğini ifade etti.

Tereyağında da var

Hile sadece sıvı bitkisel yağlarda yapılıyor. Bunun yanında tereyağına da sahtekârlar hile karıştırabiliyor. Tereyağında en çok yapılan hile ise sıvı yağ karıştırmak, çünkü sıvı yağ süt yağları göre daha ucuz. Gıda Mühendisi Bağcı tereyağındaki hileyi anlamanın da hiç kolay olmadığını ifade ederek, “Normalde tereyağı tavaya koyduğunuzda kahverengi olur. Bitkisel yağında bu gözükmez. Bu demek değildir ki tüketici göremediği diye bunda tağşiş veya taklit yoktur. Bu ancak laboratuar şartlarında belli olur.” Diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ise konu ile ilgili denetimlerini sıklaştırdı. En son yapılan denetimler sonrasında bitkisel yağlarda taklit ve tağşiş yapılan 104 parti ürüne kamuoyuyla paylaşıldı. Bunların arasında zeytinyağı ve ayçiçek yağı bulunuyor.

Berk Söylemez

Bakmadan Geçme