Yağışlar, buğdayın süreci stressiz geçirmesini sağlayacak

Edirne'de son günlerde etkili olan Nisan yağmurları, çiftçinin yüzünü güldürdü. Nisan yağmurları, özellikle başaklanma döneminde olan buğday başta olmak üzere hububat ekili tarlalara can suyu, çiftçilere umut oldu. Yağışların, başaklanma dönemindeki buğdayın süreci stressiz geçirmesini sağlayacağını belirten Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, Nisan yağmurlarının buğdaya altın gibi geldiğini söyledi.

TAKİP ET

Nisan yağmurları buğday başta olmak üzere arpa, kanola ve ayçiçeği gibi mahsullere adeta ilaç oldu. Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Trakya bölgesinde etkili olan son yağışlar, çiftçilere rahat bir nefes aldırdı. Çiftçiler, tarımsal faaliyetlerini sürdürürken, mevsim normallerine uygun yağışların devam etmesini ümit ediyor.

Buğdayda bu yıl iyi bir sezona girişi yapıldığını ve zamanında yapılan ekimlerin ardından gelen yağışların olumlu etkileri olduğunu söyleyen Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, Nisan yağmurlarının tam zamanında ve buğdaya altın gibi geldiğini aktardı.

"Son 60-70 yılın en sıcak Aralık ve Ocak ayını yaşadık"

Son 60-70 yılın en sıcak Aralık ve Ocak ayının yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Kaya, "Kar da olmadığı için kışın soğuk geçmemesi nedeniyle buharlaşma kayıpları fazla oldu. Bazı yerlerde buğdayda çökmeler ve stresler başlamıştı. Bitkilerde verim son derece önemli. Tam başaklanma dönemi öncesi gelen yağış çok iyi geldi. Şuan verim için en kritik olan dönem. Bu yağışlar tam zamanında ve altın gibi geldi. Bölgede 30-35 hatta bazı yerlerde 40 kiloya kadar yağış düştü" dedi.

Uzun süre ve birkaç gün devam eden yağışların stres problemi olan buğdaydaki bu sıkıntıyı giderdiğini ve yeterli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya, zamanında gelen yağışların başaklanma dönemindeki buğdayın bu süreci stressiz olarak geçirmesini sağlayacağına dikkat çekti.

Prof. Dr. Kaya'dan , çiftçilere ilaçlama uyarısı

Geçen yıl hem buğdayda hem ayçiçeğinde çiftçinin kara bir yıl yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Kaya, "Hem fiyatlar hem verim anlamında zor bir yıl oldu. Son 15-20 yılın en düşük verimlerini aldılar. Bu yılın beklentileri çok fazlaydı. Kış yağışlarından umutluyduk. Nisan yağmurları da tam ihtiyaç duyulan dönemde fazlaca yağması bizim verim açısından umutlarımızı devam ettirmemizi sağladı. Bundan sonra çiftçilerin sıcak ve nemli havaya bağlı oluşan mantari hastalıklara dikkat etmeliyiz. Bu dönemde yaygın olarak görülen pas hastalığı çok önemli. Buna karşı mutlaka ilaçlama yapılmalı. Bayrak yaprağını süt olum devresine kadar yeşil olarak koruyalım. Çünkü onlar fotosentez yapacak bu da daha fazla verim ve bitkileri daha fazla beslemesi demek" ifadelerine yer verdi.

Çiftçilerin bundan sonra dikkat etmesi gereken en önemli noktanın pas hastalığına karşı ilaçlama yapmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, gübre atmayanlar varsa onların da bir an önce azotlu gübreleme yapmasını tavsiye etti.

"Topraktan gelen serin ortam ve yağışlar başakları kurtardı"

Buğdayların başağa kalkmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın Kaya, "İçinde bulunduğumuz tarla çok erken şekilde başağa kalkmış. Çünkü bu tarla kuraklıktan dolayı strese girmiş. Neredeyse diz boyuna gelmiş. Bitki strese girdiği zaman başaklanma evresine geçiyor. Bu açıdan da yağış açısından kritik bir periyottu. Bu topraktan gelen serin ortam ve yağışlar başakları kurtardı. Bu durum başakların tanelerinin dolu olmasına yansıyacak. Bu da verim açısından oluşacak sıkıntıyı ortadan kaldırmış olacak" şeklinde açıklamada bulundu.

"Nisan yağmurları bereketiyle geldi"

Nisan yağmurlarının bereketli geldiğini söyleyen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, "Bölgemize yeterli miktarda, çok iyi düştü, kanolaların çiçek değil tane olmasına çok fayda sağlayacak, buğdayların da bazıları başak çıkardı, bazıları da başağa kalkmak üzereydi. Bu gelen yağışların çok faydası oldu. Ekilen ayçiçeklerinin de toprağı tavlayarak komple çıkmasına sebep oldu" dedi.

Bölgede ay sonu ve Mayıs başında 15-20 kilo daha yağış düşmesi durumunda kanolaların çok verimli olacağını tahmin ettiklerini aktaran Öztürk, buğdayla ilgili de çiftçilere ilaçlama yapmaları ve tarlalarını sık sık kontrol etme uyarısında bulundu.

Burcu Temel

BURCU TEMEL

Bakmadan Geçme