Yağmur, ayçiçeği ekim dönemi öncesi toprağa can suyu oldu

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Trakya bölgesinde beklenen yağışın etkili olması Edirneli üreticileri sevindirdi. Trakya bölgesinde son yılların en kurak döneminin yaşandığını söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kuraklıkla mücadele devam ederken ürünlerin ihtiyacı olduğu zamanda yağmur yağmasının sevindirici olduğunu aktardı.

TAKİP ET

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Trakya bölgesinde üreticilerin gözü yağmurdaydı. Beklenen yağışın gelmesi hem toprağa can suyu oldu hem de üreticilerin yüreğine su serpti. Ayçiçeği ekim döneminin yaklaşmasıyla birlikte toprakta sürüm yapacak çiftçiler yağan yağmurla birlikte sevinç yaşadı.

Baraj seviyeleri ve nehir debilerinin düşük olması sebebiyle yağmura çok ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Arabacı, daha önce köylere dağıttıkları yağmurölçere göre 7 ile 15 kilogram arası yağış alınan yerler olduğunu söyledi.

5-10 kilo ile sadece günün kurtarılabileceğini belirten Arabacı, uzun vadeli bakıldığında daha fazla suya ve yağmura ihtiyaç olduğunu aktardı. Barajlardan sulama yapan çiftçilerin de olduğunu hatırlatan Arabacı, yağmurun hem barajlara, hem debilere hem de tarlalara iyi geleceğinin altını çizdi.

Yağışların devam etmesi halinde üreticilerin acaba kuraklık olur mu korkusundan kurtulacağını vurgulayan Arabacı, "İnşallah güzel bir yağış alırız çünkü çok fazla emek veriliyor üreticilerimizin emeklerinin ve maliyetlerinin karşılığını alacağı güzel bir yıl olur diye umut ediyorum.

"Toprağın doyum seviyesine ulaşması gerekiyor"

Yağmurun yağmasının üreticileri sevindirdiğini ve mutlu olduklarını söyleyen Arabacı, "Toprağın doyum seviyesine ulaşması gerekiyor, toprağın derinlerine indiğimizde kuru toprak buluyoruz. Şu an ekilişe başlayan arkadaşlarımı ve hazırlık yapan arkadaşlarımız var. Ayçiçek ekilişi yaklaşıyor. Ektiğimiz kurursa ayçiçeği çıkmaz bunu istemiyoruz. Bu yüzden hepimiz temkinli hareket ediyoruz. Çok derin işçilik yapıp kurutmamaya çalışıyoruz" dedi.

"Bu yağış toprağa can suyu oldu"

İklim şartlarına göre farklı işçilikler yapılması gerektiğini söyleyen Arabacı, "Üreticilerimiz bunları iyi biliyor gerekli işçilikler yapılıp ürünlerin zamanında çıkmasını ümit ediyorum. Gelen yağmurlarla da inşallah ektiğimiz ürünlerimiz çıkar. Şu an için çok kurak ekemeyiz ürünü çıkaramayız diyemeyiz. Gelen yağmurla beraber toprağın üstüne işçilik yapılacak ve ektiğimiz ürünlerin çıkması sağlanacak bu yeterli bir tav olacaktır. Ürünlerin istediği dönemlerde belirli aralıklarla yağış alırsak çok güzel olur. Çok kurak dediğimiz yıllarda en iyi verim aldığımız yıllarda olabiliyor. Çok kurak geçiyor verim alamıyoruz dediğimiz senelerin sonunda daha önce almadığımız verimleri aldığımız oluyor o yüzden karamsar olmamak gerek. Bu yağış toprağa can suyu oldu, havanın kapalı olduğunda bile birkaç damla su düşünce ekili ürünlerimiz rengi değişiyor. Yağan her yağmur bizim için mutluluk sevinç ve ürünlerimiz için verim artışı demek. İnşallah bu yıl üreticilerimizin emeklerinin karşılığını aldığı bir yıl olur" şeklinde açıklamada bulundu.

Son yılların en kurak döneminin yaşandığını belirten Karaağaç Mahallesi Üreticilerinden Tunahan Ule, yağmurun toprağa can suyu olduğunu ve çok sevindiklerini aktardı.

Özlem Ceylan- Dilek Şahin

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme