Yarıyıl Tatilini Verimli Geçirmenin Yolları nelerdir?

Hem çocuklar, hem de ebeveynler için heyecanla beklenen bir dönem olan yarıyıl tatili geldi çattı. İki hafta sürecek yarıyıl tatil heyecanının başladığını belirten Uzman Klinik Psikolog Buse Başköylü Uzun, tatili verimli geçirmenin yollarını anlattı. Tatil sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğine değinen Uzun, 'dinlenmek olduğu kadar, eğlenmek, eksikleri tamamlamak, sosyal aktivitelere zaman ayırmak, hobilerle vakit geçirmek, ebeveyn çocuk ilişkisini güçlendirmek gibi birçok noktayı içinde barındırmalıdır' dedi.

TAKİP ET

Çocuklar, derslerin ve sınavların olmadığı bir süreci dört gözle beklerken, ebeveynler de bu zamanı verimli, eğlenceli ve öğretici bir şekilde değerlendirmek için planlar yapar. Bu süreci verimli bir şekilde değerlendirmek büyük önem taşıyor. Öğrencilerin tatili heyecanla ve istekle beklediğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Uzun, tatillerin ilk olarak dinlenme kavramını akıllara getirse de iki haftalık süreci dinlenmenin yanında eklenecek unsurlarla verimli hale getirmenin mümkün olduğunu ifade etti.

'Tatil sürecini fırsat olarak değerlendirmeliyiz'

Tatili çok kapsamlı düşünmenin okul motivasyonunu arttıracağı gibi kişinin haz duygusunu da besleyeceğinden daha iyi hissetmesine yardımcı olacağını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Uzun, 'Önümüzdeki tatil sürecini fırsat olarak değerlendirmeli ve düşünmeliyiz. Her an bir gelişim ve değişim sürecindeyiz ancak belirli rutinler ve akış içerisinde olduğumuzda bu gelişim döngüsünü fark etmek bazen zor olabiliyor. Tatil gibi es verilen zamanlarda gelişimi ve değişimi beslemenin de daha olanaklı olduğu gibi bu süreçte gelişimimizle ilgili farkındalık kazanmamız daha kolay hale gelebiliyor. 15 gün kısa bir zaman dilimi gibi gözükse de oldukça verimli geçebilecek bir süre Bunun için öncelikle planlama yapmak gereklidir. ' ifadelerine yer verdi.

'Planlama yapmak gerekir'

Öğrenciler ve ailelerin ihtiyaçlarına yönelik zihin planlamaları yapması gerektiğine değinen Uzman Klinik Psikolog Uzun, 'Planlama zaman yönetimini kolaylaştırır ve kişinin baş etme becerilerini arttırır. Tatil sürecinde hedefler belirlemek kendimizi analiz etmek için bir fırsat yaratabilir. İsteklerimiz, ihtiyaçlarımız, hangi noktada olduğumuz, nereye varmak istediğimizle ilgili farkındalık kazanabilmek ve varmak istediğimiz noktaya emin adımlarla yürüyebilmenin ön koşulları planlama yapmak ve hedefler koymaktır. Kendimize hedefler koyarken genellikle yüksek hedeflere koymaya çalışırız. Ancak bu doğru değildir. Gerçekçi hedefler koymak bizi geliştirir, gerçekçi olmayan hedefler koymak ise yetersiz hissetmemize yol açar ve kaçınma davranışını doğurur. Hedeflerimiz ulaşılması zorsa zamanla erteleme, reddetme, görevden kaçınma gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle günlük hedefler koymak gibi ulaşılabilir hedefler koymak bizi güvende hissettirdiği gibi hedeflerimize sadık olma hissimizi arttırır' şeklinde açıklamada bulundu.

'Dinlenmek, öğrencilerin ihtiyacı olan bir durum bunu göz ardı etmemeliyiz'

Tatilin birçok öğrenci için başka bir şeyle ilgilenmek yerine sadece dinlenmek istediği bir durum olabileceğinin altını çizen Uzman Klinik Psikolog Uzun,'Bu istekte haklılar, yorucu bir süreçten geçtiler. Ancak insan zihni üretkendir ve ürettikçe mutluluk hormonu salgılar. Hiçbir şey yapmamak kısa süreli iyi gelme haline yol açsa da uzun vadede kişinin mutluluk depolarını hızlıca tüketen bir duruma dönüşür. Üretmek, kavramına da yüksek roller biçmemek gereklidir. Kişinin hedef belirlemesi dahi üretmek kavramının altında değerlendirilebilir. Dinlenmek, öğrencilerin ihtiyacı olan bir durum bunu göz ardı etmemeliyiz. İlk günler dinlenmek belki de 'bir şey yapmadan sadece yatmak' kabul edilebilir olmalı. Ebeveynler bu noktada ilk günler esnek olmalıdır. Ancak daha sonrasında bu durum hiçbir öğrenciye hatta hiçbir insana iyi gelmeyecektir' ifadelerini kullandı.

'Tatil sürecinde denge gereklidir'

Tatil sürecinde denge gerekli olduğunu aktaran Uzman Klinik Psikolog Uzun, 'Tatil dinlenmek olduğu kadar, eğlenmek, eksikleri tamamlamak, sosyal aktivitelere zaman ayırmak, hobilerle vakit geçirmek, ebeveyn çocuk ilişkisini güçlendirmek gibi birçok noktayı içinde barındırmalıdır. Tatille birlikte çocukların hayatında bir süre azalan bir stresör olacak. Bu nedenle ebeveynler bunu fırsata çevirmeli. Odak noktalarını çocuklarına çevirmeli ve ebeveyn çocuk ilişkisinde ihtiyaçlar hiyerarşisi belirlemeli. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda onarılmayı bekleyen ilişki dinamiklerine odaklanılmalı' dedi.

'Tatil sürecinde sınırları korumak önemli'

Tatil sürecinde de sınırları korumanın önemli olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Uzun, 'Elbette rutinlerde değişiklikler ve esneklikler olacaktır. Bu değişiklikler köklü değişikliği yol açacak boyutta değil, esneklik boyutunda kalmalıdır. Özellikle teknoloji kullanımında birçok öğrenci sınırsız kullanımı hayal ederek tatili beklese de sınırlandırma mutlaka gereklidir. Yapılan araştırmalarda teknoloji kullanımındaki artış ile duygu-durum değişiklikleri arasında doğrudan ilişkili bulunmuştur. Bu nedenle teknoloji kullanımında artış olsa da sınırsız bir tüketim öğrencileri olumsuz etkileyecektir' ifadelerini kullandı.

'İki haftalık süreçte aile etkinliklerine ağırlık verebilirsiniz'

İki haftalık tatil sürecinde aile etkinliklerine ağırlık verilebileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Uzun, 'Ailece yeni tarifler denemek, birlikte fiziksel aktivitelerde bulunmak, film günleri düzenlemek, puzzle, lego gibi materyaller ile vakit geçirmek , yapılandırılmış kutu oyunlarından destek almak, kitap okumak gibi etkileşimde olacağınız aktivitelere yer vererek kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Küçük yaş grubunun en büyük ihtiyacının oyun, büyük yaş grubunun en büyük ihtiyacının sosyalleşmek olduğunu göz ardı etmeden ve dengeyi kaybetmeden akademiyle arasında köprü kurarak verimli bir tatil geçirebilirsiniz' şeklinde açıklamada bulundu.

İpek Esma Çeşme

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme