Yazar Şengül, Balkan Savaşı'nda yaşananları anlattı
Yazar Şengül'den tarihi mekânda söyleşi Edirne'de 2021 yılında restore edilerek ziyarete açılan Balkan Tarihi Müzesi 'Kuşatma' isimli romanın yazarı Enver Şengül'ün söyleşisine ev sahipliği yaptı.
Edirne'de 2021 yılında restore edilerek ziyarete açılan Balkan Tarihi Müzesi 'Kuşatma' isimli romanın yazarı Enver Şengül'ün söyleşisine ev sahipliği yaptı.
Yazar ve aynı zamanda Fotoğraf sanatçısı Enver Şengül'ün “Balkan Harbinde Hıdırlık Tabyası ve Şükrü Paşa” konulu söyleşisi yoğun ilgi gördü.
mimarisi ve tarihi atmosferi ile bugüne kadar binlerce ziyaretçiyi ağırlayan tabyada, Edirne savunmasını konu alan “Kuşatma” adlı romanından yola çıkarak, bu tarihi mekânda Balkan Savaşında yaşananları anlattı.
Hıdırlık Tabyası'nın en yüksek tepesinde oluşturulan seyir terasında yapılması planlanan söyleşi, olumsuz hava şartları dolayısıyla iç mekanda gerçekleştirildi.
Söyleşide Edirne'nin geçirdiği zor günler anlatılırken, dinleyiciler geçmişe yolculuk yaptı. 1912-13 yılları arasında yaşanan Balkan Savaşı'nda Şükrü Paşa Edirne savunmasını bu tabyadan yönetmiş ve şehrin tamamen yıkılıp yıkılmaması için teslim olma kararını da burada vermişti.
"BU TARİHİ MEKANDA SÖYLEŞİ YAPMANIN GURUR VE MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM"
Hıdırlık Tabyaların Balkan Savaşı'ndaki en önemli karargahlardan birisi olduğuna değinen Yazar Enver Şengül, Şehri savunan ve başkumandanlık eden Şükrü Paşa'nın savaşın tam son dönemlerindeki karargahı olması sebebiyle burasının ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Balkan Savaşı, Şükrü Paşa, Edirne'nin kuşatması ve yaşananlarla ilgili bir roman yazdığını ve bu romanı 'Kuşatma' olarak adlandırdığını belirten Şengül, "Bu romanımın önemli bir bölümü burada geçiyor. Bu nedenle burası hem o romanıma konu olması, hem Edirne'nin yakın tarihi, hem de Balkan Savaşı açısından çok önemli. Balkan Tarihi Müzesi yıkık vaziyetteydi. Restore edilip ziyarete açılması kent turizmi açısından da büyük öneme sahip bu tarihi mekanda söyleşi yapmaktan dolayı çok gururlu ve mutluyum" dedi.
"GENÇLERE VE YENİ NESLE O YILLARI ANLATMAK AMACIYLA YOLA ÇIKTIM"
Kentin Balkan Savaşı'nda 5 ay 5 gün kuşatma altında kaldığına dikkat çeken Şengül, “O yıllarda imparatorluk çok büyük bir yenilgiye uğramıştı, geri çekilmişti. Edirne'de kuşatıldı. Bulgar'da kuvvetleri Edirne'yi kuşattılar. Her taraf düştü ama bir Edirne direndi. Tam 155 gün amansız top atışlarına karşı büyük bir mücadele verildi. Şükrü Paşa önderliğinde bu yapıldı. Ben bu romanımda o yılların Edirne'sini, o yıllardaki Edirne'de beş buçuk ay kuşatılmış bir şehrin içinde yaşayan sivil insanların dramını, şartları ve direnişlerini konu aldım. Edebiyat kanalıyla o yılları insanlara, yeni nesillere ve gençlere anlatabilmek amacıyla çıktığım yolda hayallerimi gerçekleştirdim" ifadelerine yer verdi.
Burada yaşananları çok iyi araştırdığını ve çok iyi bildiğini ifade eden Şengül, söyleşiye katılanlara ve bu tarihi mekanın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Söyleşinin ardından katılımcılarla birlikte fotoğraf çektirerek kitabını imzaladı. Dilek Şahin