Yazın Cilt Bakımında Hangi İçeriklerden Kaçınmalı?

Asit ve aktif içerikler, çoğu cilt hastalığının tedavisinde tercih edilir. Her mevsim kullanılabilen ürünler olduğu gibi bazı mevsimlerde ara verilmesi gereken asitler de olduğunu söyleyen Dermokozmetik Uzmanı Seçil Fidan Kayrım, asit ve aktif içeriklerin kullanılmasında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

TAKİP ET

Her ne kadar cilt için faydalı olsalar da bazı ürünlerin bir arada kullanılmaması gerekiyor. Cilt bakım rutinlerinin vazgeçilmezi olan ürünler cildin daha parlak, sağlıklı ve bebeksi görünüme kavuşmasına olanak sağlar. İçeriğinde bulunan peeling ve nemlendirici özellik gösteren asitler ile hayali kurulan cilde sahip olmak mümkün... Ancak asit ve aktif içeriklerin kullanılmasında bazı detaylara da dikkat etmekte fayda var. Cildin yaz aylarında daha çok UVA ve UVB ışınlarına maruz kaldığına değinen Dermokozmetik Uzmanı Seçil Fidan Kayrım, Asit ve aktif içeriklerin cildi daha hassas yapıya getirmesi sebebiyle bazı ürünlerin bir arada kullanılmasının sakıncalı olabileceğine değindi.

Kimyasal asitlerin hangi mevsimde, günün hangi saatinde, hangi oranda kullanıldığı, hangi içeriklerle üst üste kullanılmayacağı konularının ciltte irritasyon oluşmaması için çok önemli olduğunu söyleyen Kayrım, serumlar, maskeler ve toniklerin dikkat edilmesi gereken cilt bakım ürünleri arasında olduğuna değindi.

Kimyasal asitlere yeni başlayanlara tavsiyelerde bulunan Kayrım, kendi cilt tipine uygun ve cilt sorununa göre bir asit seçip, çok düşük oranlarda asit içeren ürünlere cildi alıştırarak başlanması gerektiğine değindi.

Cildin kimyasal asitlere hassasiyet gösterdiği dönemlerde kimyasal asit içeren ürünlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Kayrım, bunun yerine cilt bariyerini onarıcı kremler kullanılması ve güneşten korunması gerektiğini söyledi.

"Ne zaman asit kullanmalıyız?"

Soyulan cildin güneşe maruz kalması durumunda leke ihtimalinin de artacağını belirten Kayrım, "Kimyasal asit kullandığınız süre zarfında gündüzleri mutlaka güneş koruyucu kullanın. Dışarıdayken birkaç saatte bir güneş koruyucuyu yenileyin. Cildinize en uygun güneş kremleri bakıp rutininize ekleyebilirsiniz. Kimyasal eksfoliasyon her ne kadar sıcak mevsimlerde pek tercih edilmese de, C vitamini güneş koruyucu kullanmak şartıyla yaz dahil bütün mevsimlerde rahatça kullanılabilir. Güneş koruyucuyu unutma ihtimaliniz varsa, kimyasal asitleri kullanmaktan kaçının. Çünkü asitler güneş hassasiyetini arttırarak ciltte lekelere sebep olur. Epilasyon öncesi ve sonrasında kimyasal asitlerle eksfoliasyon yapmayın" dedi.

Özellikle lekeye meyilli ciltler için asit ürünlerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyleyen Kayrım, Çil ve lekelenmenin görüldüğü ciltlerde yaz aylarında asit kullanımının önerilmediğini ifade etti.

Güneşten yayılan ultraviyole (UV) ışınlarının yanıklara, cilt lekelerine, erken yaşlanmaya, cilt kuruluğuna, kılcal damarların belirginleşmesine ve cilt kanserine neden olabileceğini söyleyen Kayrım, UV ışınlarından korunmak için yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmak ve her iki saatte bir uygulamak gerektiğine vurgu yaptı.

Kırışıklık karşıtı ve cilt yenileme süper güçleriyle bilinen bir anti-aging bileşen olan retinolun güneş ışığıyla temas etmesi halinde cildi daha hassas hale getirebildiğini söyleyen Kayrım, Yanma, kızarıklık ve tahriş riskini artırabildiği gibi cilt bariyerini de bozabildiğini ifade etti.

"Benzoil Peroksit: Sivilce Savar Ama Güneşle Zor Anlaşır"

Benzoil Peroksitin sivilce savar olduğunu ancak güneşle zor anlaştığını belirten Kayrım, "Benzoil Peroksit, sivilceyle savaşta güçlü bir bileşendir, ancak güneş altında biraz fazla agresif olabilir. Cildinizi kurutabilir, kızarıklığa neden olabilir ve UV ışınlarına karşı daha hassas hale getirebilir. Sivilcelerle mücadele ediyorsanız, benzoil peroksit tedavilerini gece kullanmayı ve gündüzleri 30SPF veya üzeri yüksek koruyucu bir güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin" ifadelerine yer verdi.

"Sıcak ve Parlak Günlerde Ne Kullanmalı?"

Sıcak ve parlak günlerde kullanılması gerekenlere ilişkin de açıklamada bulunan Kayrım, hyaluronik asidin nem çekme gücünün yüksek bir nemlendirici olarak cildi dolgun ve nemli tuttuğunu aktardı.

Kayrım, Aloe Veranın yatıştırıcı ve serinletici özellikleriyle güneş yanığı veya tahriş olmuş cildi sakinleştirmek için mükemmel olduğunu söyledi.

E vitamininin de UV hasarından korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan olduğunu belirten Kayrım, Aynı zamanda nemlendirme ve cilt iyileştirme konusunda da yardımcı olduğunu söyledi.

Bariyer güçlendirici niasinamidin, cilt bariyerini güçlendirmeye, kızarıklığı azaltmaya ve nemlendirmeyi arttırmaya yardımcı olan çok yönlü bir bileşen olduğunu aktaran Kayrım, ayrıca yağ üretimini dengeleme yeteneği ile sıcak, terli yaz günleri için de kullanıma elverişli olduğunu ifade etti.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme