Yıllık denetim bilançosu

2019 yılını geride bırakırken Edirne Belediyesi Zabıta İl Müdürü Mustafa Zogo ve Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun yıl içerisinde yapılan denetimler ve yılbaşı fiyat etiketi denetimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET

2019 yılını geride bırakırken Edirne Belediyesi Zabıta İl Müdürü Mustafa Zogo ve Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun yıl içerisinde yapılan denetimler ve yılbaşı fiyat etiketi denetimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2019 yılının değerlendirmesini yapan Edirne Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Zogo; yoğun bir yıl geçirdiklerini belirterek, Edirne'nin turizm kenti olması dolayısıyla özellikle hafta sonları yerli ve yabancı turist akını yaşandığı için zabıta ekipleri olarak çarşı, pazaryerleri ve tarihi eserlerin bulunduğu çevrede genel düzeni sağlamak amacıyla denetimlerini sıkı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

“Denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam etti”

Çarşı ve pazaryerlerinde tüketicinin korunması hakkındaki kanun gereği zaman zaman Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri ile birlikte etiket denetimlerinin devam ettiğini dile getiren Zogo; “Herhangi bir yanlışlığa ve aldatılmaya sebebiyet vermemesi için esnaflarla sürekli irtibat halinde olundu. Etiketi olmayan ürünlere etiket koyuldu ve denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam etti” dedi.

Geçişi engellemeyecek şekilde satış yaptılar

Yılın son gününün Salı gününe denk geldiği için ve kentte bir pazar kurulmadığı için seyyar satıcılara geçişi engellemeyecek şekilde ve sokak aralarında satış yapmalarına müsaade ettiklerini ifade eden Zabıta Müdürü Zogo, fiyat etiketi ve asayiş açısından yılın son günü çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Bin 996 iş yerine denetim yapıldı

2019 yılında tüketici hakem heyeti olarak yapılan denetimler ile ilgili bilgi veren Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, fiyat etiketi denetimlerini sadece merkezde değil, il genelinde sürdürdüklerini ve yıl içerisinde bin 996 iş yerine denetim yapıldığını söyledi. Denetimlerin bazılarında uyarı mahiyetinde tutanak tuttuklarını belirten Altun, bir sonraki denetimde eksikler giderilmediyse cezai işlem uygulamak zorunda kaldıklarını söyledi.

“Hem denetim hem eğitim yapıyoruz”

Özellikle yazın sahil kesimlerinde denetim ve eğitimlerin daha sıkı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Altun; “Denetimin yanında zaman zaman eğitimler de veriyoruz. Oda başkanları ile bir araya gelip bu konuda toplantılar düzenliyoruz. Herkesin üyelerine mesaj atıyor. Etiket fiyatları ve satış kuralları ile ilgili bilgilenmiş oluyorlar. Zaman zaman zabıta ekipleri ile birlikte denetime çıkıyoruz. Onlar gramajına biz de fiyat etiketine bakıyoruz” dedi.

Denetim sayısı 2019 yılında bin 996 oldu

2018 yılında iş yeri ve ürün bazında denetim yapıldığını fakat 2019 yılında kategori de de artış olduğunu dile getiren Altun; “Bu yüzden rakam yükseldi. 2018'de 320 olan iş yeri denetim sayısı sayı 2019 yılında ise bin 996'ya çıktı. Bu iş yerlerinin içinde pazaryerleri de var. Her alanda ve küçük yerleşim yerlerinde bile denetim yaptık. Bunun da olumlu dönüşlerini aldık. Gittiğimiz yerlerde etiketlerin nasıl koyulması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini de anlatıyoruz. Amacımız ceza yazmak değil, esnafın bilinçlenmesidir. Eğitim ve denetim bir arada yapılmış oluyor” açıklamasında bulundu.

Denetimler sayesinde esnaflar bilinç kazandı

Esnafların eskisi gibi olmadığını, denetimlerden sonra bilinçli hale geldiğini vurgulayan Altun; “Bizim için en önemlisi de budur. Denetim ve bilinçlendirmenin ardından tüketiciye daha iyi davranılıyor. Olumlu dönüşler alıyoruz. Yerli müşterilerin yanında yabancı müşterilere de nasıl davranılması gerektiğini kavramış oluyorlar” ifadelerine yer verdi.

“Tüketicilerin haklarını savunuyoruz”

2018'de 2 bin 322 tüketicinin başvuru yaptığını söyleyen Altun; “Maddi tutarı 1 milyon 915 bin 862 liradır. Tüketici lehine verilen karar sayısı yüzde 63, 2019'da ise başvuru sayısı bin 628 oldu. Tüketici lehine verilen karar sayısı yüzde 60 oldu. Parasal tutar ise 1 milyon 852 bin 353 liradır” dedi.

Edirne şanslı iller arasında yer alıyor

Tüketici hakem heyeti olarak kararların 2 ay kadar bir sürede sonuçlandığı; Türkiye'de en hızlı karar veren hakem heyeti oldukları için Edirne'nin şanslı olduğunu ifade eden Altun; “Geçtiğimiz haftalarda tüketici haklarını korumaya yönelik düzenlenen toplantıda da başarılı olduğumuz için Edirne'de yapılan çalışmaları başarılı buldular. Tüketiciye önem veriyor ve kararları çabuk ulaştırıyoruz. Edirne tüketici hakları konusunda oldukça şansı durumdadır. Biz Tüketici Bilgi sistemi (TÜBİS)üzerinden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eskisi gibi posta gönderme bekleme işlemleri yapılmıyor. Her ilçede görevli irtibat personeli var. Onlar sistem üzerinden aktarıyorlar. Biz de incelemelerimizi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“10 bin 390 liraya kadar başvurabilirler”

Tüketicinin hakkını aramada 1 lira için bile başvuru yapabileceğini belirten Altun, 2019 yılında tüketicinin başvurabileceği maksimum rakam 8 bin 480 lira iken, yeni çıkan yönetmeliğe göre 2020 yılından itibaren 10 bin 390 liraya kadar başvuru yapabileceğini söyledi.

Özlem Ceylan-Ogün Kurkan

Bakmadan Geçme