Yücegök: 'Edirne için hizmet etmeye devam edeceğiz'
Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarıyla devam ediyor. Devlet Su İşleri Edirne Bölge Müdürü Faruk Yücegök toplantıda meclis üyelerine ve basın mensuplarına bilgi verdi.
Yücegök, “Önceki yıllarda harcamamız 2.6 milyar TL, yıla ödeneğimiz 1.97 milyar TL, yıla harcamamız da 1.42 milyar TL. Parasal olarak gerçekleşmemiz yüzde 72 mertebesindedir. Yılsonuna kadar kalan ödeneğimizin hepsini harcayacağız.” Diye konuştu.
Edirne İl Genel Meclis çalışmaları devam ediyor. Toplantıya Devlet Su İşleri Edirne Bölge Müdürü Faruk Yücegök katıldı. Meclis üyelerine ve basın mensuplarına bilgi verdi.
İl Genel Meclisi yoklama alındıktan sonra oturum başladı. Devlet Su İşleri Edirne Bölge Müdürü Faruk Yücegök çalışmalar hakkında bilgi verdi. Edirne'de devam eden ve tamamlanan projelerle alakalı konuşan Yücegök, çalışmaların aralıksız olarak süreceğini aktardı.
“Sulanabilir arazilerin yüzde 14'ü inşa aşamasında, Yüzde 40'ı ise proje aşamasında”
Edirne'de sulanabilir arazilerin yüzde 14'ü inşa aşamasında, Yüzde 40'ı ise planlama ve proje aşamasında olduğunu aktaran Yücegök, “İlimizde toprak potansiyeli olarak ekonomik açıdan sulanabilir arazi miktarı 214 bin 799 hektar. Bu sayının yüzde 46'sı işletmede tamamlanan tesisler. 98 bin 786 hektara denk geliyor. Yüzde 14'ü inşa aşamasında. Yüzde 40'ı ise planlama ve proje aşamasında. Bizim yatırım programımızda 71'i tarım, 3'ü hizmet, 1'i kamulaştırma olmak üzere toplamda 75 adet işimiz bulunmakta. Bu işlerimizin de yatırım maliyeti 28.6 milyar TL. Önceki yıllarda harcamamız 2.6 milyar TL, yıla ödeneğimiz 1.97 milyar TL, yıla harcamamız da 1.42 milyar TL. Parasal olarak gerçekleşmemiz yüzde 72 mertebesindedir. Yılsonuna kadar kalan ödeneğimizin hepsini harcayacağız.” İfadelerinde bulundu.
Yatırım programlarından ve hangi aşamada olduklarından bahseden Yücegök, Edirne için hizmet etmeye devam edeceklerini dile getirdi.
“10 bin 617 hektarlık kısmına su verdik”
Bu güne kadar 10 bin 617 hektarlık kısmına su verdik ve sulama birliğine devrettikleri belirten Yücegök, “Yatırım programımızda yer alan büyük su işlerine geçtiğimizde de ilk işimiz Hamzadere Barajı sulaması. Bu işimizin ihalesini 2013 yılında yapmıştık. Bu işimizin kapsamında 19 bin 157 hektar sulama şebekesi, 6 adet pompa istasyonu bulunmakta. Bunların tamamını bitirdik. Bu güne kadar 10 bin 617 hektarlık kısmına su verdik ve sulama birliğine devrettik. Geriye kalan 8 bin 500 hektarı da önümüzdeki yıl testlerini tamamlayarak su vereceğiz ve önümüzdeki yıl bu işimizin tamamen bitmesini planlıyoruz. Buradaki gerçekleşmemiz de yüzde 94 mertebesinde. “ şeklinde konuştu.
Hamzadere sulamasının ikinci kısmı kapsamında 8 bin 178 hektar sulama şebekesi ve bir adet pompa istasyonu bulunduğunu söyleyen Yücegök, işin sözleşmesinin bu yıl imzalandığını aktardı.
Yücegök, “Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Gerçekleşmemiz yüzde 16. Bu yıl sonuna kadar burada 2 bin 500 hektar sulama şebekesini tamamlamayı planlıyoruz. İşimizi 3 yıl içerisinde bitireceğiz.” Şeklinde konuştu.
Çakmak Barajı sulaması birinci kısım inşaat işinin de hızlıca tamamlamak istediklerini aktaran Yücegök, “Bu işimizin kapsamında 16 bin 453 hektar sulama şebekesi, 2 adet pompa istasyonu bulunmakta. Bunların bu güne kadar 5 bin 500 hektarlık sulama şebekesini ve bir adet pompa istasyonunu tamamladık. Bu yolda bin 250 hektarlık kısmını şebekede tamamlayacağız. Burada da çalışmalarımız devam ediyor. Totaldeki gerçekleşmemiz de yüzde 45. Yine yatırım programımızda yer alan Çakmak Barajı'nı dolduracak olan, Çakmak Barajı yaklaşım kanalı P2B pompa istasyonu ve enerji nakil alanı eksik imalatların tamamlanması iş. Bu işimizde de hızlıca çalışmalarımız devam ediyor. Bu işimizin sözleşmesini de geçen yıl tamamladık. Önümüzdeki yılın başında Çakmak Barajı'na su verecek şekilde çalışmalarımız devam etmekte. Ödenek ile ilgili bir sıkıntımız yok. Bunu işimizi de hızlıca tamamlayacağız. “ ifadelerini kullandı.
Yücegök sözlerine şu şekilde devam etti; “Diğer bir işimiz de Meriç Edirne sulaması. Bu işimizin kapsamında 7 bin 800 hektar sulama şebekesi, 3 adet pompa istasyonu bulunmakta. Bu güne kadar 7 bin 800 hektar sulama şebekesini ve 3 adet pompa istasyonunu tamamladık. Bu yıl 5 bin hektarlık kısımda test çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki sulama sezonunda bu 5 bin hektara su vereceğiz. P2 pompa istasyonunu da tamamlayarak önümüzdeki yıl kalan 2 bin 800 hektarlık alanın test çalışmalarını bitirip 2026 yılında da oraya vererek bu işimizi tamamlayacağız. İşimiz çok hızlı devam ediyor, yaklaşık yüzde 90 mertebesinde ilerlememiz var. Bu yıl başladığımız diğer büyük bir işimiz Çomlekkçy Barajı. Bu işimizin kapsamında bir adet regülatör, bir adet pompa istasyonu, 4 kilometre iletim hattı ve Çömlekköy Barajı bulunmakta. Bu işimizin faydası 5 bin 650 hektar. Bu işimizin sulaması da yatırım programında. Barajımız bu yıl biraz yükseldikten sonra önümüzdeki yıl sulamasını da ihale edeceğiz. Bu işimizin süresi 3 yıl. Hızlı bir şekilde devam ediyor. Gövdede ve derivasyon tüneli giriş ve çıkışlarında portallarında çalışmalarımız devam etmekte. İpsala Karağaç Barajı ve sulaması ikbal işimiz. Bu işimizin kapsamında bin 43 hektar sulama ve bir adet baraj bulunmakta. Performans hedefimiz de yılsonuna kadar 2501 hektar şebekeyi ve Barajın tamamını bitirmeyi planlıyoruz. Baraj bitme aşamasında. Bu yıl sonuna kadar tamamlanacak. Meriç ve Tunca nehri ıslağı ve sette tahkimatı işimiz. Burada da Meriç Nehri'nde 12 buçuk kilometrelik kısımda yatak temizliği, Meriç Edirne sulamasındaki taş tahkimat işlerimiz. Ayrıca Meriç'te yaklaşık 475 metrelik kazıklı duvar imalatı işlerimiz devam ediyor.”
Yücegök'ün açıklamalarından sonra Edirne İl Genel Meclisi'nin Kasım ayı toplantılarının 7'inci oturumu Basın Mensuplarına kapalı şekilde sürdü.