Yüksek hava sıcaklıkları ekili ürüne zarar verir mi?
Trakya'da yaşanan kış kuraklığı ekili buğdaylarda verim kaybına yol açabilir. Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, sıcaklıklar uzun süre devam etmesi halinde buharlaşmayla su kaybı yaşanacağını söyledi.
Hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyrediyor. Şubat ortasına kadar hava sıcaklıkları yüksek değerlerde olacak.
Normal değerlerin 8-10 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, ekile ürünlere zarar verebiliyor.
Trakya kış mevsimine yağışlarla giriş yaptı. Ancak yağışlar Ocak ayında beklenenin altında kaldı. Şubat ayında kuraklığa bir de mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları eklendi.
Kış mevsimi üreticinin istediği gibi başladı ancak yağışların devamı gelmedi, ekili ürünler yeterli besini aldı. Buğdaylar gelişmeye ve kardeşlenme dönemine girdi.
Bölgede tarımsal verimin düşmesinden endişe ediliyor. Çiftçinin umudu mart ve nisan yağışlarında.
Son haftalarda tarımsal üretimi etkileyecek düzeyde kuraklık etkili oluyor.
Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, kış aylarında yaşanan kuraklığın ekili buğdayları olumsuz etkilediğinden bahsetti.
Kış aylarında yağışların toprağın suya doyması açısından önemli olduğuna değinen Kaya, yağışların az olmasının verimliliği etkilediğini belirtti.
Trakya'da son haftalarda kış kuraklığının yaşandığını vurgulayan Kaya, “Ekim dönemindeki yağışlar hububata iyi gelmesine rağmen son haftalarda Trakya'da kış kuraklığı yaşanmaya başladı. Kuraklığın devam etmesi halinde verim kayıplarının gözlenebilir. Bitkinin gelişim dönemine bakıldığında kar yağışının yağmurdan daha iyi geleceğini açık ve net. Sıcaklıklar uzun süre böyle giderse buharlaşmayla su kaybı yaşanır. Geçen yıl da sıcaklıklar tarım ürünlerinin erken gelişmesine neden olmuş, arkasından gelen soğuk hava ve don nedeniyle bitki kayıpları yaşanmıştı. Bitkiler sıcak havayla uyanıyor ve ardından sıkıntılar yaşıyor. Biz bugünlerde soğuk ve kar yağışı bekliyoruz. Kar yağdığında bitkinin üstünü örtüyor, hem sıcaklığı dengeliyor hem de kar suyu yavaş yavaş toprağı besliyor. Buğday şu anda, bir tohumdan birkaç sapın meydana geldiği kardeşleme döneminde, ardından boy atacak. Ancak sıcaklıkların böyle devam etmesi halinde boyu erken uzayabilir ve mart ayındaki olası don olayları bitki verimini etkileyebilir." Dedi.
Üreticilerden Cesur Pekarda ise kış kuraklığı nedeniyle endişeli olduklarını söyledi.
Geçtiğimiz yılda kuraklığın yaşandığının altını çizen Pekarda, ekili ürünlerdeki verimin düşüklüğünden bahsetti.
Yağış beklediklerini ifade eden Pekarda, yaşanan kuraklığın devam etmesi halinde toprak altındaki sularda kayıpların yaşanacağını aktardı.
Doğukan Vurgun