'Yüksek hava sıcaklıkları geç ekilen ayçiçeğinin tane doldurmasını etkileyebilir'

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, geç ekilen ayçiçeklerinde döllenmenin sıcaklığa bağlı olarak etkilenebileceğini söyledi.

Edirne'de erken ekilen ayçiçekleri tane dolum sürecini tamamladı. Geç ekilen ayçiçekleri yurt genelinde yaşanan yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle tehlike altında.

Yurt genelini etkisi altına alan sıcak hava dalgası ekinleri de olumsuz etkiliyor.

Edirne'de erken ekilen ayçiçeklerinin tane dolum sürecini tamamlayarak olgunlaşma dönemine geçmesi sıcaklık nedeniyle oluşacak olumsuzlukların önüne geçiyor. Geç ekilen ayçiçeklerinde ise tane dolum süreci sıcaklıklara bağlı olarak olumsuz etkilenebilir.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, erken ekilen ayçiçekleri tane dolu sürecini tamamladığını ve olgunlaşma dönemine girdiğini belirtti.

Erken ekilen ayçiçeğinin sıcaktan fazla zarar görmeyeceğini ifade eden Öztürk, “Ama geç ekilen ayçiçeği şu anda tam sıcakta. Bu sıcakların döllenmeyi etkilemesinden korkuyoruz. Ayçiçekleri döllenmeyi tam yapamazsa tane dolum sürecinde sıkıntılar yaşanır. Bunun sonuçlarını 10-15 gün sonra görmeye başlayacağız. Şimdi konuşmak erken olur. 35 derecenin üstündeki sıcaklık döllenmeye olumsuz etki ediyor. Döllenme olmazsa ayçiçekleri tane tutmaz.” Dedi

Yağışların yıl boyu yeterli olduğundan bahseden Öztürk, yağışların gerçekleşmesi ve sıcaklıkların düşmesiyle erken ekilen ayçiçeklerinin durumunun iyiye gideceğini aktardı.

Sıcaklıkların 35 derecenin altına düşmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Öztürk, artan tarla yangınlarına dikkat çekti ve şunları kaydetti: “Buradaki en önemli konu vatandaşların arabadan dışarıya izmarit ve cam şişe atmamaları. Bize en büyük yardımı bu olur. Özellikle cam şişelerden yangın çıkıyor çok büyük tehlike yaratıyor. Şişeler mercek görevi görüyor ve 1 yıllık emek kül oluyor. Biçerdöver şoförlerinin de yangın söndürme tüplerini dolu vaziyette tutması da gerekiyor.”

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme