Ziraat Odası başkanları girdi maliyetlerini değerlendirdi

Edirne ziraat odaları il koordinasyon kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Tarımsal üretim ve girdi maliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan oda başkanları, son yıllarda iklim değişikliğinin de etkisiyle yaşanan kuraklığın, tohumun ne denli önemli olduğunu bir kez daha otaya koyduğuna değindi. İl Koordinasyon Kurulu ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların tarımda girdi maliyetlerinin çok ciddi artmasına sebep olduğunu dile getirdi.

TAKİP ET

Edirne Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen il koordinasyon kurulu toplantısında bir araya gelen Edirne merkez ve ilçe oda başkanları, tarımsal üretimde artan girdi maliyetleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

İl Koordinasyon Kurulu ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, özellikle Kovid-19 salgınıyla mücadele döneminde tarımsal üretimin vazgeçilemez bir sektör olduğunun daha fazla anlaşıldığını ifade etti.

“Tarımsal üretici kartlarının limitleri de artık yetersiz kalmaktadır”

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların tarımda girdi maliyetlerinin çok ciddi artmasına sebep olduğunu dile getiren Darcan; “Önemli bir tarımsal girdi olan gübrede Aralık ayı itibariyle son 1 yılda, Amanyum sülfat gübresi son 1 yılda yüzde 437, amonyum nitrat gübresi yüzde 371, üre gübresi yüzde 403, DAP gübresi yüzde 294 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 261 oranında artmıştır. Mazotta yaşanan fiyat artışı ise geçen Ocak ayına göre yüzde 217'dir. İlaç fiyatlarındaki artışları ise yüzde 80 ile yüzde 600 arasında değişmektedir. Bu maliyetler ile geçen yıl 867 TL/da maliyeti olan buğdayın bu yıl maliyeti bin 880 TL'ye çıkmıştır. Yaptığımız hesaplar ile buğdaydaki genel maliyet artışımızın yüzde 220 olduğu görülmüştür. Geldiğimiz bu noktada artan maliyetler karşında buğday ekiminden vazgeçen çiftçi sayımız çok fazladır, yine artan maliyetler karşından gübresiz ekim yapan ve üst gübre kullanamayacak çok çiftçimiz vardır. Çiftçimiz finans sıkıntısı çekmektedir, elinde bu girdileri alabilecek nakit kalmadığı gibi tarımsal üretici kartlarının limitleri de artık yetersiz kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Elektrik fiyatlarının revize edilmesi ve elektrikten alınan yüzde 18 KDV'nin yüzde1'e düşürülmesinin tarımsal üretim açısından da büyük önem taşıdığını belirten Darcan, fatura ödemelerinin hasat sonunda yapılması için gerekli düzenlemenin yapılmasını talep etti.

Son yıllarda iklim değişikliğinin de etkisiyle yaşanan kuraklığın, tohumun ne denli önemli olduğunu bir kez daha otaya çıkardığını aktaran Darcan, fiyat artışının üretime büyük darbe vuracağına değindi.

Gübre olmadan bitkisel üretimde yüzde 40-50 verim düşüklüğü olacağını ifade eden Darcan, ciddi destek ve sübvansiyon gerektiğini aktardı.

Üreticilerin 1 dekar buğdaya bin lira sadece gübre maliyeti olduğunu söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Biz bakanlığımızdan 32 lira destek alıyoruz. Bin lira tarlaya gübre atıyoruz ama 1 dekara 32 lira destek alıyoruz. Artan maliyetler ciddi rakamlar bizim de kullandığımız gübre ciddi rakamlara denk geliyor. Bu şartlarda üreticimiz alt gübresini eksik kullandı bazıları hiç kullanamadı. Bakanlık gerekli desteği vermezse üreticimiz bu girdi maliyetlerini karşılayamaz. Üretici kart limitlerimiz yeterli değil. Üreticimiz faizli para kullanıyor. Bu artan maliyetler karşısında üreticinin ayakta kalması mümkün değil. Bakanlığımızın bu fiyatları revize edip üreticimize destek vermesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde açıklamada bulundu.

Düzenlenen toplantıya İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkkan, Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas katılım sağladı.

Ebru Güven Mutlu

Bakmadan Geçme