Türkiye'nin olimpik standartlardaki tek parkuruna hayran kaldılar

Türkiye Kürek Federasyonu tarafından  Edirne'deki Meriç Nehri'nde gerçekleştirilen Gençler Türkiye Kupası ve Master yarışlarına gelen antrenör ve kürek sporcuları Türkiye'nin olimpik standartlardaki ilk doğal parkuruna hayran kaldı.

Türkiye'nin olimpik standartlardaki tek parkuruna hayran kaldılar

Meriç Nehri'nde gerçekleştirilen Gençler Türkiye Kupası ve Master yarışları ilk olarak 12 Temmuz Cuma 08.00-11.00 saatleri arasında  eleme yarışları ile başladı.

Edirne Valiliği ve TED Edirne Koleji Kürek Kulübü'nün destekleriyle Türkiye Kürek Federasyonu tarafından düzenlenen yarışlarda, ilk gün 112 sporcu Mehmet Müezzinoğlu ve Meriç köprüleri arasında 2 kilometre uzunluğundaki parkurda mücadele etti.

Yarışları yakından takip eden Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk ve TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Kurucusu Nesim İba, sporcularla sohbet ederek görüşlerini aldı.

3 gün boyunca devam edecek olan yarışların ön elemesinde başarılı olan sporcular, hafta sonu finallerde yarışacak. Dinlenme alanlarından, kürek teknelerini koyacak yerlere, doğal parkur imkanı sunan nehrin su seviyesinden, akış hızına kadar kürek sporcuları için hazırlanan ortam tam not aldı.

  "Türk küreği için çağ atlatacak bir alan"

Hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok kürek parkuru gördüğünü söyleyen Galatasaray Spor Kulübü menajeri Mehmet Mumcuoğlu, Meriç Nehri'nde oluşturulan doğal parkurun Türk küreği için çağ atlatacak bir alan olduğunu ifade etti.

Parkurun hem tarihi olması, hem de kürek için çok elverişli olmasının çok kıymetli olduğunu söyleyen Mumcuoğlu, bu alan ve parkurun hazırlanması konusunda emeği geçen Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk ve Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba'ya teşekkürlerini sundu.

"Kürek için inşallah kalıcı ve güzel bir şekilde devam eder"

Meriç Nehri'nde oluşturulan doğal parkurun kalıcı ve güzel bir şekilde devam etmesini temenni eden Mumcuoğlu, sporcuların ilk yarışta bu alanı test etme imkanı bulduğunu ve çok beğendiklerini söyledi.

Hem oluşturulan alanın hem de parkurun kürek açısından çok elverişli olduğunu belirten Mumcuoğlu, "Çok büyük bir başarı olacak. Alan olarak güzel. Belli yapılacak şeyler var. Bu da zaten ilk yarış. İlk yarışta test ediyoruz. Bazı eksiklerimiz var ama bunların hepsi zamanla giderilebilecek eksiklikler. Alan olarak her açıdan burası kürek için çok elverişli. İlk yarışımız olan Gençler Türkiye Kupası ile başlattık. Takımlar da güzel, çocuklar da umutlu. Antrenörlerle, idarecilerle konuştuğumda herkes keyifli çünkü bizim için senelerce böyle bir parkurumuz olmadığı için sıkıntılar yaşıyorduk. Şu anda herkes mutlu, keyifli" ifadelerine yer verdi.

"Edirne'de kamp merkezi yapılması için çalışmalar sürüyor"

Edirne'de kamp merkezi yapılması konusunda çalışmalar olduğunu belirten Mumcuoğlu,"Burada yabancı ülkelerden sporcular Eylül ayının başında yapılacak U23 Avrupa Şampiyonasına gelecek. Buraya gelen tüm ülkeler de çok memnun kalacak. Bu tarz Avrupa Şampiyonası yarışlarına çok daha elverişsiz ortamlarda katıldık. Buraya gelen herkes memnun olacaktır. Onlar da burada kamp yapmak isteyecektir" şeklinde açıklamada bulundu.

"Uluslararası yarışların yapılacağı düzeyde bir parkur olmuş"

Böyle doğal bir parkurda yarışların yapılmasının çok güzel olduğunu söyleyen Fenerbahçe Spor Kulübü Genç Takım Antrenörü Celalettin Güneştan, Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir şehirde tarihi dokunun altında kürek çekmenin ayrı bir gurur ve mutluluk verdiğini ifade etti.

Daha önceden göllerde, denizde antrenman ve yarış yaptıklarını ve ilk kez böyle doğal bir parkuru deneyimleme imkanı bulduklarını söyleyen Güneştan,Türkiye Kupasında iyi sonuçlar almak için geldiklerini belirtti.

Edirne'nin hem parkur, hem şehre yakınlığı, hem de izlemeye gelenler açısından son derece güzel bir yer olduğunu söyleyen Güneştan, Meriç Nehri'nde oluşturulan parkurun uluslararası yarışların yapılacağı düzeyde olduğunu ve hayran kaldıklarını dile getirdi.

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak yaklaşık 80 kişiyle geldiklerini belirten Güneştan, hem Edirne'yi hem de Meriç Nehri'nde oluşturulan parkuru çok beğendiklerini ifade etti.

"Türkiye'nin bence en iyi parkurlarından birisi"

İki çifte U17 kategorisinde yarışan Fenerbahçe Kürek Şubesinde sporcusu Ömer Yusuf Köse,  Meriç Nehri'nde kürek çekerken kendisini uluslararası bir parkurda gibi hissettiğini ve çok heyecanlı olduğunu aktardı. Oluşturulan parkurun Türkiye'nin en iyi parkurlardan birisi olduğunu söyleyen Köse, ilerleyen zamanlarda bu doğal parkurda birçok uluslararası yarışmalar yapılabileceğini ve birçok yabancı sporcunun da ilgi odağı haline gelebileceğini ifade etti.

"Tam bir olimpiyat havası var"

18 yaşında U19 tek çiftlerde yarışan Fenerbahçe Spor Kulübü lisanslı sporcusu Erdem Taş, Parkurun çok güzel olduğunu ve yarışların tam bir olimpiyat havasında geçtiğini söyledi.

Meriç Nehri'ndeki parkurun Türkiye'deki en iyi parkurlardan bir tanesi olduğunu ve burada kürek çekmenin heyecanını yaşadıklarını belirten Taş,  "Ortam gayet iyi, yarışların gerçekten çok iyi gideceğini düşünüyorum. Diğer ekiplerin de bu konuda aynı fikirde olduğunu düşünüyorum. Umarım yarışlar herkes için iyi geçer. Dereceler falan güzel geliyor. Heyecanlıyız. Bütün sporcular için burada apayrı bir hava var. Çünkü yurt dışındaki diğer parkurlarla kıyaslayacak olursak gerçekten süper bir hava var. Parkurumuz da çok iyi, federasyonumuz elinden gelen her şeyi yapmış" ifadelerine yer verdi.

Galatasaray Spor Kulübü Sporcusu Nisa İpar, parkuru çok beğendiklerini ve suyun yarış yapmaya çok elverişli olduğunu söyledi. Daha önce gezi amaçlı geldiklerinde nehrin kenarından geçtiklerini aktaran İpar, parkurun olimpik düzeyde olduğunu ve burada kürek çekmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Arkadaşlarına destek olmaya geldiklerini söyleyen Alara Aleyna Tetik ve Ela Kasap, diğerlerine kıyasla bakıldığında Meriç Nehri'ndeki doğal parkurun daha gelişmiş olduğunu ve çok beğendiklerini ifade etti.

Türkiye'nin olimpik standartlardaki ilk parkuru olan bu parkurda gerçekleştirilecek final yarışlarında yaklaşık 400 sporcu kürek çekecek. 14 Temmuz Pazar Günü Meriç Nehri'nde gerçekleştirilecek final yarışlarının ardından kupa töreni yapılacak.

Doğukan Vurgun