Balın sahte olduğu nasıl anlaşılır?
Balın doğallığını anlamak için yaygın olarak kullanılan yöntemlerin yeterli olmadığını belirten uzmanlar, kesin sonucun ancak laboratuvar analizleriyle elde edilebileceğini vurguluyor.
Ülkemizde birçok ülkeye ihraç edilen ve gıda ile ilaç sanayisinde yaygın olarak kullanılan bal, sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. İçerdiği mineral ve vitaminlerle sağlık açısından önemli faydalar sunan bal, ancak doğal olduğu takdirde bu yararları sağlayabiliyor.
Son yıllarda piyasada sahte bal vakalarının artması, tüketiciler için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Merdiven altı üretimlerle piyasaya sürülen ve içerisine katkı maddeleri eklenen hileli ballar, insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Balın sahte olup olmadığını anlamakta güçlük çeken tüketiciler, kimi zaman bu tür ürünlerle karşılaşarak mağdur olabiliyor.
Uzmanlar, görünüş, tat, koku veya kıvam gibi özelliklerin balın doğallığını belirlemek için yeterli olmadığını ifade ederek, en güvenilir yöntemin laboratuvar analizleri olduğunu vurguluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş gıda kontrol laboratuvarlarında yapılan testler, balın içeriğinde herhangi bir katkı maddesi olup olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor.
Uzman Arıcı İbrahim Arı, tüketicilerin balın gerçek olup olmadığını tadına, kokusuna, görünüşüne veya kıvamına bakarak anlamalarının mümkün olmadığını ifade ederek, “Bu ancak gıda kontrol laboratuvarlarında yapılan gelişmiş analizlerle mümkündür.” dedi.
Arı, isteyen tüketicilerin ballarını Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş gıda kontrol laboratuvarlarında analiz ettirebileceklerini belirtti.
Balın yapısında yaklaşık yüzde 80 oranında meyve şekeri bulunduğuna dikkat çeken Arı, zamanla balın doygunluğa ulaşıp içindeki sudan ayrılarak küçük kristaller oluşturmasının “kristalizasyon” veya “şekerlenme” olarak adlandırıldığını söyledi. Donan balları da ise 50 dereceyi geçmezse herhangi bir sorun teşkil etmiyor ama 45 ila 50 dereceyi geçerse bal bal özelliğini kaybedeceğini aktardı.
Bu sürecin balda doğal olarak gerçekleşebileceğini belirten Arı, şu ifadeleri kullandı:
“Güvenilir markalardan ve üreticilerden alınabilir. Her malın belli bir maliyeti var ona göre satılır. Bunlara da dikkat etmek gerekiyor. Kristalize olan bal kesinlikle sahtedir’ diyemeyiz, fakat kristalize olan bala ‘gerçek baldır’ da diyemeyiz. Aynı şekilde akışkan bala da ‘gerçek ya da sahte’ diyemeyiz. Bu bir gösterge değildir.”
Tüketicilere, güvenilir markaları tercih etmeleri önerildi.