Artık çantasını alan Kırkpınar'da güreşemeyecek

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, düzenlediği basın toplantısında yeni yapılan düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Artık çantasını alanın güreşlere gelemeyeceğini söyleyen Selim, Kırkpınar'a sahip çıkacaklarını belirtti.

Artık çantasını alan Kırkpınar'da güreşemeyecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Selim, bu seneki Kırkpınar Ağalık bedelinin 22 milyon 222 bin TL’nin altında olmayacağını söyledi.

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, basın mensupları ile bir araya gelerek sorularını yanıtladı.

Kentteki bir otelde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, artık çantasını alanın güreşlere katılamayacağını vurguladı.

15 yıldan beri her gittiği yerde Edirne'yi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını söyleyen Selim, eskiden çantasını alanın Kırkpınar'da güreşmeye geldiğini artık yeni yapılan düzenleme ile sadece başarılı sporcuların er meydanına çıkacağını ifade etti.

"40 tane başpehlivan güreşecek"

Bu sene normalde beklenen pehlivan sayısının 4 bin 700 civarında olduğunu ancak yeni sisteme göre 752 pehlivanın güreşeceğini belirten Selim, başpehlivan olarak da 40 sporcunun güreşeceğini aktardı.

"Yeni sistem Kırkpınar'ı taçlandırdı"

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılımın bu yıl başlanan lig usulüyle belirleme sisteminin Kırkpınar'ı taçlandıracağını söyleyen Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, "Yeni sistemin Kırkpınar'a zarar vermek değil Kırkpınar'ı kurtarmak amacıyla yapıldığını ifade ettik. Herkesin katılmasının serbest olduğu yer değerli bir yer değildir. Katılımın belirli kurallara bağlandığı objektif kriterlerle korunduğu yerler değerlidir, biz de Kırkpınar'da bunu yaptık" dedi.

Kırkpınar daveti dolayısıyla Ankara'da çeşitli ziyaretler ve temaslarda da bulunduklarını söyleyen Türkiş, Kırkpınar Er Meydanı'nın yenilenmesi ile ilgili görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve kente yatırımlar konusunda da görüşmeler olduğunu belirtti.

Kırkpınar’ın kaldırılamaz hale gelmeye başladığını belirten Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, yeni sistemle amacın Kırkpınar'a zarar vermek değil, Kırkpınar'ı kurtarmanın amaçlandığını belirtti.

Herkesin katılmasının serbest olduğu bir yerin aslında değerli bir yer olmadığını aktaran Türkiş, "Katılımın belirli şeylere bağlandığı, statükoya bağlandığı çok ciddi birtakım belirlenen objektif kriterlerle korunduğu yerler değerli yerlerdir. Biz burada dedik ki Kırkpınar özel olsun. Buraya belli başarıyı göstermiş olan sporcular gelsin. Çünkü Kırkpınar kaldırılamaz hale gelmişti. Bu sene gerçekten tam anlamıyla elit bir sporcu kitlesinde Kırkpınar’ımız inşallah taçlanacak. bu sene 4 bin 700 civarında sporcu gelecekti. Bu sporcuyu Edirne ağırlayamaz. Çünkü 2 bin sporcuyu ağırlamakta zorlanıyordu. Edirne çok güzel bir şehir ama küçük bir şehir” ifadelerine yer verdi.

Sarayiçi Kırkpınar Er Meydanı'nın yenilenmesi hakkında da açıklamalarda bulunan Türkiş, Edirne'ye ve Kırkpınar’a yakışan bir güreş sahası yapılacağının müjdesini verdi.

Dilek Şahin