Asansör güvenliği konusunda kritik uyarılar

Edirne'de asansör firması yetkilisi olan Mehmet Şerif Akar, bina yöneticilerinin asansör güvenliği konusunda dikkat etmeleri gereken önemli noktaları vurguladı. Akar, asansörü olan her binanın, yetki belgesine sahip asansör firmaları ile yıllık servis anlaşması yapması gerektiğini belirtti. Bu anlaşmalar kapsamında firmalar, ayda en az bir kez binalara giriş yaparak asansörlerin kontrollerini gerçekleştiriyor. Ayrıca arıza durumları da bu servis anlaşmalarına dâhil olduğu söyledi.

Asansör güvenliği konusunda kritik uyarılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Asansördeki etiketlere dikkat!

Asansörlerin düzenli kontrolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın denetiminde ve TSE yönetmelikleri doğrultusunda yapıldığını belirten Akar, “Edirne Belediyesi sınırları içinde ise bu kontrolleri sadece Makine Mühendisleri Odası yapma yetkisine sahip. Kontrol listeleri, Sanayi Bakanlığı tarafından belirleniyor ve asansörlerdeki kusur durumlarına göre renklendirilmiş etiketlerle sınıflandırılıyor.” Dedi.

Kırmızı etiket, asansör ağır kusurlu ve kullanılması tehlikeli eksiklerinin tamamlanması için 60 gün süre veriliyor. Sarı etiket, kusurlu sayılan asansörler için kullanılıyor. Bu etiketin olduğu asansörlerin 120 gün içinde tamir edilmesi gerektiğini gösteriyor. Mavi etiket, hafif kusurlu, kullanılabilir. Yeşil etiket, eksiksiz ve güvenli anlamına geliyor.

Akar, kırmızı ve sarı etiketli asansörlerin kullanılmaması gerektiğini belirterek, bina yöneticilerinin ve asansör firmalarının bu süreçte birinci dereceden sorumlu olduğunu ifade etti. Kırmızı etiketli asansörlerde eksikliklerin 60 gün, sarı etiketlilerde ise 120 gün içinde giderilmesi gerektiğini belirtti.

Sanayi Bakanlığı’nın piyasa denetimi ve gözetimi doğrultusunda yapılan bu kontrollerde, bina yöneticileri asansör güvenliğine dair sorumluluklarını yerine getirmek ve yetkili bir asansör firmasıyla sözleşme yapması gerekiyor.

Akar’ın uyarıları, asansör güvenliği konusunda farkındalığı artırmayı ve olası kazaları önlemeyi amaçlıyor.