Aşırı sıcaklar süt verimini etkiliyor

Sıcaklar süt verimini de etkiledi. Hayvanlarda sıcaklık stresine sebep olan sıcak hava, besiciyi de zor durumda bıraktı. Edirneli çiftçi Naim Uçar, ''Sıcakta fazla yemde yemiyorlar ve bu da sütün verimini büyük ölçüde olumsuz yönde etkiliyor''

Aşırı sıcaklar süt verimini etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de sıcak hava ve nem sebebiyle sıcaklık stresine giren hayvanların hareket kabiliyetleri günlük yıkama işlemiyle artırılmaya çalışılıyor. Aşırı sıcaklar merada otlayan hayvanların strese girmesine ve süt verimlerinin düşmesine neden oluyor. Sıcak havalarla birlikte hayvanlarda süt verimini azaldığını belirten yetiştiriciler, sıcaklık stresi ineklerin hareketliliğini, süt verimine ve sağlığına doğrudan etki ettiğini dile getiriyor.

Sıcak stresi ayrıca Çiftliklerdeki gizli maliyetlerin en büyüklerinden biri olan yüksek sıcaklığın yarattığı olumsuz etkilerden birisi de sıcaklık stresi, ineklerin hareketliliğini, süt verimini düşmesi, sıcaklık stresinin en önemli etkileri, kuru madde tüketiminde, yağ oranlarında, üremede düşüşe neden oluyor. Üremede sorunlar olabiliyor. Bunlarda doğrudan çiftçinin maliyetlerini artırıyor. Günlük yıkama yaptıkları için su tüketiminde ise artış görüldüğü uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bunun yanı sıra yemlerin sindirilmesinde de düşme görülebiliyor.

Sıcaklar süt verimini düşürdü

İneklerde sıcaklık stresini engellemek için mücadele ettiklerini dile getiren Edirne’de uzun yıllardır çiftçilik yapan Naim Uçar, ‘’aşırı sıcaklar süt verimini direkt kesiyor Hayvanları kır alana çok bırakamıyoruz’’ diye konuştu.

Yaz ayının gelmesi ve havaların ısınması sadece insanları değil hayvanları da etkiliyor. Bu etki verimlerde düşüşe neden oluyor. Günümüzde birçok yetiştirici, sıcaklık stresinin yıkıcı etkileri hakkında bilgi sahibi maliyetleri artırması, süt verimini olumsuz etkilemesi gibi sebepleri olduğunu biliyorlar. Sıcaklığın olumsuz etkileri genel olarak süt veriminin düşmesine, yem tüketiminin azalmasına, gebeliklerde aksamalara neden olabiliyor. Bu konuda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Edirneli çiftçi Naim Uçar, ‘’Sıcakta fazla yemde yemiyorlar ve bu da sütün verimini büyük ölçüde olumsuz yönde etkiliyor. 35°’nin üzerine çıktığı anda bitiyor zaten’’. Şeklinde ifade etti.

Hayvanları günlük yıkıyorum

‘’Hayvanların stresten korunması için özellikle yıkıyorum. Dışarıya salıyorum bir güzel yıkıyorum o zaman değişiyor iş. Her gün yıkıyorum, gölgede tutuyorum bu da verimi arttırıyor. Durum küçükbaşta da aynı şekilde ilerliyor. Havaların bu denli sıcak olması tüm canlıları etkiliyor. Sıcaklardan kaynaklanan stresi engellemek için süt sağmak dışında ahıra sokmuyorum ve sürekli yıkıyorum. Yaz sıcaklarını ve normal bahar havalarını karşılaştırdığımızda süt veriminin sıcaklardan dolayı yarı yarıya düştüğünü söyleyebiliriz. Havalarla orantılı olarak elbette süt veriminde değişiklik oluyor’’.diye konuştu.