Aşure Nasıl Yapılır?

Muharrem Ayı'nın başlamasıyla birlikte Edirneli esnaflarda Aşure için malzeme hazırlığı başladı. İslam dininde ayrı bir yeri bulunan Muharrem Ayı'nın 10. gününde, çeşitli malzemeler kullanılarak yapılacak olan Aşure, komşulara ve yakınlara dağıtılıyor. Edirneli esnaflardan Cengiz Benakman Aşure nasıl yapılır ve hangi malzemeler kullanılır ilk kez yapacak kişiler tarafından merakla araştırılan Aşure tarifi ve kullanılacak malzemelerin detaylarını anlattı.

Aşure Nasıl Yapılır?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Her bütçeye göre malzeme var”

Edirne’nin tanınmış İş İnsanlarından olanCengiz Benakman mübarek aylardan birisi olan Muharrem Ayı’nın gelmesiyle birlikte aşurelik malzemeleri hazırlamaya başladıklarını söyleyerek; “Makul bir aile aşure yapacağı zaman her şeyiyle beraber en aşağı 50-70 lira arasında harcama yapıyor. Aşurenin içine kuru incir, kuru kayısı, karanfil, kuru üzüm, kuru fasulye, nohut, kuş üzümü, fındık-fıstık ve isteğe göre Hindistan cevizi koyulabilir. Bu yıl incir ve kayısı fiyatları ekonomik krizden dolayı biraz pahalı ama biz yine uygun fiyatlardan paketlerimizi hazırladık. Gramlara göre değişiyor. Aşure yapmak da kurban kesmek gibi adet haline gelmiştir. Herkes bütçesine göre malzemesini alıp pişiriyor. Aşurenin en birinci malzemesi olan buğdayın birinci sınıf kalitede olanının bir kilosunu 4 Lira, ikinci sınıf olan buğdayın kilosunu ise 3 liradan satışa sunuyoruz. Birinci sınıf buğday satışını tercih ediyorum. Kaynama süreci daha kolay oluyor. Diğer buğdaylar gibi sert olmuyor” Dedi.

Aşure yaparken dikkat!

Aşure yapacak vatandaşlara önerilerde bulunan işletme sahibi Cengiz Benakman her malzemeyi sırasına göre kaynatırsa daha kolay olacağını söyleyerek;“Bir gece önceden buğdayı iyice yıkayıp bir taşım kaynatın. Üstündeki köpüğünü alıp, kaynamış suyun içinde bir gece bekletin. Nohudu ve kuru fasulyeyi de ayrı kaplarda su içinde bekletin. Kayısı, incir, sarı üzüm ve kuru üzümleri ayrı kaplar içinde ıslatıp bekletin. Pişirme günü Nohudu, kuru fasulyeyi ve buğdayı ayrı kaplarda haşlayın. Kayısı ve inciri kesip, üzümü de ayrı kaplarda bir taşım kaynatarak haşlayın. Nohut ve kuru fasulyeyi kaynattıktan sonra kabuklarını çıkarın. Buğday yumuşayınca nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyip, hepsini pişireceğiniz büyüklükte bir tencereye alın.8-10 bardak kaynamış suyu, yaklaşık 3-4 parmak üstünü geçecek kadar buğdayın üstüne ekleyin ve kısık ateşte 30-45 dakika arası pişirin. Yıkanmış ve haşlanmış kuru meyvelerin suyunu süzüp keserek aşurenin içine atın. Şekeri eklemeden önce tadına bakıp istediğiniz miktarda ekleyin. Tercihen 2,5 su bardağı toz şekeri karıştırarak iyice yedirin. Şeker tamamen eriyince ve aşurenin kıvamı koyulaşınca ateşten alın.Aşureyi ılıyınca kâselere paylaştırın. Dibine çökmemesi için soğuyunca süsleyin.Aşurelerin üstüne önce tarçın serpin, sonra fındık, tuzsuz badem, ceviz, dolmalık fıstık, temizlenen nar taneleri ve kuş üzümünü ekleyin” şeklinde konuştu.

Benakman, tam bir aşure yapmak isteyenler için 17 çeşit malzeme bulundurduklarınısadece meyve çeşitlerinin olmadığını veher malzemeyi paketlere ayırdıklarını hazır bir şekilde kim hangimalzemelerden isterse gelip alabileceğini belirtti.

Aşure malzemeleri kaç çeşit olmalı?

Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere, bazen de kişisel zevklere göre değişiklik gösteriyor. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla ve kuru börülce de konuyor. Bazıları buğday yerine pirinç, şeker yerine pekmez kullanıyor, sakız, anason katanlar bile var. Üzeri kavrulmuş susam, badem, fındık, ceviz, kuşüzümü, nar taneleriyle süslenen bu nefis tatlı, bölgeden bölgeye, hatta aileden aileye farklılık gösteriyor. 41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor. Bu durumda tüm besinlerin özü olduklarına inanıldığı için bir tutam tuz, biraz bal ve azıcık sütün bütün eksikleri tamamladığına inanılıyor.

Aşure yaparken kullanılacak malzemeler ise şöyle: 2 su bardağı aşurelik buğday 2,5 su bardağı toz şeker,yarım su bardağı kuru fasulye, yarım su bardağı nohut, yarım su bardağı sarı üzüm 5-6 adet kuru kayısı 8-10 bardak kaynamış su.

Süsleme için: Nar içi -- Badem (kabuğu soyulmuş) – Fındık -- Kuş üzümü -- Ceviz

Özlem Ceylan