Atatürk'ün Edirne'ye son gezisi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap, 1 ülke ve milyonlarca özgür insan sığdırdı.

Atatürk'ün Edirne'ye son gezisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

              Büyük Önder Atatürk ömrü boyunca hastalığının son günlerine kadar yurt gezilerine hep önem verdi. Edirne'de Çanakkale Zaferi sonrası Anafartalar Kahramanı Albay Mustafa Kemal olarak da görev yaptı. 16'ncı Kolordu Komutanı olarak kentte bir buçuk ay kaldı. Gazi Mustafa Kemal, daha sonra emrindeki kolordu ile birlikte Diyarbakır'da görevlendirildi. Serhat şehri Edirne'yi hayatında üç kez ziyaret eden Atatürk, sonuncusunda Cumhurbaşkanıydı.

Atatürk, yöredeki çeltik ekiminin yaygınlaştırmasını istedi ve Trakya, bugün O'nun çiftçiye çizdiği vizyonla Türkiye'nin çeltik ambarı konumunda.

Takvimler Aralık 1930'u gösterdiğinde genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Edirne'yi ziyaret etti. Her gittiği yerde Edirnelilerin ilgisiyle karşılandı. Halk sorunlarını anlattı, Atatürk dikkatle dinledi.

Atatürk kentteki ziyaretleri kapsamında Muhtar Salih Ersoy ve köylülerin şikâyeti üzerine Kemalköy'ü ziyaret etti.

Atatürk şikâyet üzerine geldiği köyde arazilerin çeltik ekili olduğunu fark etti. Ardından çeltiğin askerin kumanyası için çok önemli olduğunu ve üretici için ise iyi bir gelir kapısı olduğunu öğrenince çeltik üretmeyen çiftçiye de çeltik üretmesi yönünde telkinde bulundu. Yani gazi bundan on yıllar önce bölge üreticisine yeni bir vizyon kazandırdı.

Edirne, Atatürk'ü karşıladığı günlerde, birkaç ay önce yaşadığı kasırganın izlerini silmeye çalışıyordu. Selimiye Camisi de hasar görmüştü. Atatürk, onarım için ek ödenek çıkarılmasını sağladı. Mustafa Kemal'in Edirne'ye ilk gidişinde binbaşı rütbesindeydi. Bolayır Kolordusu Hareket Şube Başkanı'ydı. 2'nci Balkan Savaşı sonunda 21 Temmuz 1913'te Edirne geri alındığında kente ilk girenler arasındaydı.

Dönemin Kemalköy Muhtarı Salih Ersoy'un torunu Mehmet Ersoy, Atatürk’e Edirnelilerin yoğun ilgisi olduğunu, şikâyet ve taleplerini dilekçe şeklinde verdiklerini söyledi.

Ersoy, Atatürk’ün bizzat dilekçeleri aldığını ve şikayetler üzerine Kemalköy’ü ziyaret ettiğini aktardı ve şunları kaydetti:

"Burada o zaman herkes dilekçelerini gazi Mustafa Kemal Atatürk’e uzatıyor, bizzat Atatürk de alıyor insanların ellerinden. Kemalköy'de de aşağıda Kara Bekir dediğimiz vatandaşın biri çeltik arazisi ekiyormuş, çok sinek yapmış, hastalık yapacak gibi düşüncelerden Atatürk’e iletiyorlar."

Tarihçi Cengiz Bulut ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Atatürk’ün köylüye nasihat ettiğini ve Kara Bekir’i şikayet etmemelerini, sahip çıkmalarını söylediğini aktardı.

Bulut, “Bütün Trakya’da çeltik ekimi artar. Biliyorsunuz Türkiye’nin yarıya yakın pirinç ihtiyacını Edirne’miz karşılamaktadır. Mustafa Kemal Atatürk gerekli emirleri verir, kısa sürede Selimiye Camii’nin onarımları yapılır."