Babadan kalma mesleği ve sanatı, 45 yıldır aşkla sürdürüyor

45 yıldır Tarihi Alipaşa Çarşısı'nda babadan kalma müzik aletleri yapım ve satım işini sürdüren 58 yaşındaki Gazanfer Denizeri, davul, kabak kemane, ney, bendir, kuskus kalburu gibi müzik enstrümanlarını büyük emekle üretiyor.

Babadan kalma mesleği ve sanatı, 45 yıldır aşkla sürdürüyor

Özellikle Osmanlı döneminde yoğun olarak kullanılan müzik aletlerini üreterek günümüzde de geleneği devam ettiren Denizeri, kendi yaptığı el emeği göz nuru kabak kemane ve ney çalarak müşterileri hayran bırakıyor.  

Edirne'de Tarihi Alipaşa Çarşısı'nda babasından öğrendiği mesleği sürdüren Gazanfer Denizeri, Edirne'de bu işi yapan sayılı ustanın olduğunu ve merakı olan gençlere de bilgilerini aktardığını ifade etti.

Babasından kalan zanaatı ve sanatını devam ettiren Denizeri, müzik aletlerini üretmenin yanı sıra müşterilerinin getirdiği aletlere de tamirat, bakım ve ince ayar yaptığını belirtti.

Babasından ud çalmayı öğrendiğini aktaran Denizeri, daha sonra heves edip diğer müzik aletlerini de çalmayı denediğini başarılı olduktan sonra da birçok kişiye ders verip öğrenci yetiştirdiğini dile getirdi.

"Geçmişi Osmanlı dönemine uzanıyor"

Türk Halk Müziği çalgısı olan ve Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan 'Kabak Kemani' de üreten Denizeri, "Kabak kemani elde yapılan bir müzik aleti olduğu için yapılması kolay ve bir atölye gerekmiyor. Kabak kemaninin ölçülerini ayarlaması, ince ayarlarına ayarlaması çok zor. Türk halk müziği çalgısı, Ege bölgesine aittir. Fakat kabak kemanin  mazisi Osmanlı dönemine uzanıyor. Zor bir enstrüman çalması, öğrenmesi çok zor. Perdesiz çalgı çünkü, sapında bağlama gibi notaları yok. O yüzden perdesiz çalgıların çalmasını öğrenmesi çok zordur. O yüzden talep az oluyor. Bunlar Türk Halk müziğinde kullanılan halk müziği çalgısı, çok güzel ve harika sesi var. Kabak kemaniden senede 3-5 tane satıyoruz. Kabak kemaniyi meraklı olan, öğrenmek isteyen ve genellikle orta yaşlılar alıyor" ifadelerine yer verdi.

"Müzik aletlerinin tamiri ve üretiminin profesörüyüm"

 Bazı imalatçıların uğraşmadığı tamir olaylarını büyük özenle yaptığını söyleyen Denizeri, "İmalatçı parçayı söker komple değiştirir. Ben orijinalliğini bozmadan o parçayı orijinal gibi tertemiz monte ediyorum, zımparasını verniğini atıyorum. Bana çok eski dededen kalma ürünlerde geliyor tamirat için. Müzik aletlerinin tamiri ve üretiminin profesörüyüm" dedi.

Özlem Ceylan