BAĞIŞIKLIĞINIZI BU YÖNTEMLE GÜÇLENDİREBİLİRSİNİZ

Sonbahar ile birlikte havaların serinlemeye başlaması grip, nezle gibi mevsim hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar mevsim hastalıkları ve koronavirüsün birbirine karıştırıldığı bu dönemde bağışıklığı güçlendirecek besinler tüketilmesi ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesini öneriyor. Ekol Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Daloğlu, dengeli beslenerek hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı.

BAĞIŞIKLIĞINIZI BU YÖNTEMLE GÜÇLENDİREBİLİRSİNİZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Eylül ayı ile birlikte grip, nezle gibi mevsim hastalıkları yavaş yavaş görülmeye başladı. Özellikle mevsim geçişlerinde bu hastalıklara yakalanma oranı oldukça yüksek. Beslenme ve diyet uzmanları vatandaşlara bu dönemlerde bağışıklığı güçlü tutacak besinler tüketmeleri yönünde tavsiyelerde bulunuyor. Diyetisyen Tuğçe Daloğlu, sonbaharda tüketilecek besinlerle hastalıklarda savaşma yollarını açıkladı.

Üç noktaya dikkat!

 Dünyanın salgınla savaştığı şu günlerde, özellikle sonbahara geçişte bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak için fiziksel aktivite, dengeli beslenme ve sosyal mesafeye kuralına uyumun önemine dikkat çeken Diyetisyen Tuğçe Daloğlu; “Sonbahar kışa hazırlık mevsimi dolayısıyla bir geçiş mevsimidir. Bu sürede vücudumuz da kışa hazırlanıyor. Bağışıklık düşmeye meyilli olabiliyor. Havaların daha erken kararması ile beslenme düzeninin yeniden değişime uğradığı bu dönemde beslenme dengesizleşebiliyor. Hâlihazırda var olan korona virüs sebebiyle de yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklığı yüksek tutmak çok büyük önem arz ediyor” dedi.

“Yeterli miktarda protein almak özellikle çok önemlidir”

Yeterli ve dengeli beslenmedeki ana kuralın her öğünde çeşitli yiyeceklere yer vermek olduğunu vurgulayan Diyetisyen Daloğlu; “Gün içerisinde vücudumuz 50 farklı besin öğesine ihtiyaç duyar. Beslenmede yeterli miktarda protein almak özellikle çok önemlidir. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden dengeli şekilde almak için tabaklarımız çeşitli olmalıdır. Bağışıklığı güçlü tutmak için antioksidan olarak görev yapan A, C ve E vitaminleri ile çinko, selenyum gibi mineralleri, omega 3 ve omega 9 yağ asitlerini yeteri kadar almak gerekir. Bunların başlıca kaynakları; yumurta, süt, balık, tavuk, hindi, kırmızı et, turuncu, mor, sarı ve yeşil sebze meyveler, kuruyemişler, kurubaklagiller, tahıllar olabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

“Probiyotik içeren gıdalar bağırsak sistemini etkiler”

Bağırsakların düzgün çalışmasının yaşam kalitesi, beden sağlığı ve ruh sağlığını etkilediğini aktaran Diyetisyen Daloğlu, probiyotik içeren gıdalarla bağırsak sisteminin düzgün çalışmasına katkı sağlanabileceğini söyledi. Süt, kefir, ayran, süzme peynir, ekşi krema, eski peynir, evde mayalanan yoğurt, lahana turşusu, pastörize edilmemiş turşu ve zeytin gibi besinlerin probiyotik kaynaklı olduğunu dile getiren Diyetisyen Daloğlu, fazla tüketimin şişkinlik ve gaza sebep olacağını hatırlattı.

“Prebiyotikler, gelişim için gereklidir”

Diyetisyen Tuğçe Daloğlu, mevsim hastalıklarından korunma ve bağışıklığı güçlü tutmada sarımsak, soğan, muz, yer elması, buğday, bezelye, kuşkonmaz, arpa, çavdar, hindiba, süt ürünleri, enginar, keten tohumu ve bal gibi prebiyotiklerin de büyük öneme sahip olduğunu aktardı.

Fiziksel Aktivite Şart!

Bağışıklığın düzenli fiziksel aktivitelerle de güçlendirilebileceğini aktaran Diyetisyen Daloğlu, haftada en az 3 kez 45 dakika orta tempolu yürüyüşler ile fiziksel olarak aktif olmanın katkı sağlayacağını söyledi.

Günde ne kadar su tüketmeliyiz!

Vücudun düzgün çalışması ve vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılması için suyun büyük önem taşıdığını belirten Daloğlu, cinsiyete, kiloya, yaşam şekline ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte günde en az 8-10 bardak su tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

C vitamini zengin olan çaylar tüketin!

Çay ve kahve yerine bu dönemde C vitamininden zengin bağışıklığı destekleyici bitki çayları tüketilmesinin daha faydalı olacağını ifade eden Daloğlu; “Ihlamur, kuşburnu, papatya, rezene gibi çaylar hem sıvı tüketiminizi arttırır hem de bağışıklığınıza destek olur. Zencefil, bal ve karabiberi çaylarınızı demlerken ilave ederek antioksidan ve enfeksiyonlara karşı korucuyu gücünü arttırabilirsiniz” dedi.

Özlem Ceylan