Bakanlık ödülü için gün sayıyor
Onunkisi bir sevda, bir kördüğüm… Müziğe ve kemana adanmış 73 yıla sığdırılmış marşlar, şiirler, kitaplar… Edirne'nin, Türk, yiğitlerin destanı Kırkpınar Marşı'nın yazarı Beyazıt Sansı kaleme aldığı marş için tam 23 yıl sonra, Kültür Bakanlığı'nın şiir ve beste dalında ödül listesine girmek için gün sayıyor.
Edirne’ye kazandırdıkları saymakla bitmeyecek, yaşayan hazine Beyazıt Sansı’nın 1994 yılında yazıp bestelediği Kırkpınar Marşı 2004 yılında Edirne Belediye Meclisi’nce Kırkpınar’ın resmi marşı olarak kabul edilmişti.
“Ödül Edirne’nin olacak”
Yazar- Bestekâr Beyazıt Sansı’nın 23 yıl önce kaleme aldığı marş için Edirne Valiliği Kültür Bakanlığı'na şiir ve beste dalında ödül listesine girmesi için başvurdu. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Sansı, ödüle layık görülmesi halinde ise bunun Edirne’ye ait olacağını ifade etti.
Kültür Bakanlığı'na başvurunun önceki dönem Valisi Dursun Ali Şahin tarafından da yapıldığını fakat sonuç alınamadığını söyleyen Sansı; “Daha önceleri Dursun Ali Şahin valimiz kanalıyla bir müracaat yapılmıştı ancak o zamanki şartlarda bu müracaatın çok iyi değerlendirilmediğini gördük ve Kültür Bakanlığı'ndan tarafıma 'eseriniz mutlaka tanımlamalara uyuyor ve gerekli yerlerde değerlendirilmelidir' şeklinde bir tavsiye yazısı geldi. Ancak yarışma açılmadığı için eserim değerlendirilmemişti” dedi.
Yeni adımın Edirne Valisi Günay Özdemir'den geldiğini belirten Sansı; “Şimdi sayın valimiz Günay Özdemir, yaptığı incelemelerde benim Kültür Bakanlığı'nın ödül yönetmeliğinde yer alan bu ödülü almam gerektiğine inanmış ve sağolsun 'Beyaz hoca gel bakalım bir de biz senin için müracaatta bulunalım' dedi ve dün itibariyle Edirne Valiliğimiz Kültür Bakanlığı'na benden gerekli bilgileri ve belgeleri alarak müracaatı yapacak. Sayın valimiz de benim bu ödülü hakettiğime inandığını ve Edirne Valisi olarak elinden gelen takibi yapacağını belirtti. Söylediği son söz de çok hoşuma gitti. 'Sana verilecek ödül en önce Edirne'ye verilmiş sayılacaktır, tarihi Kırkpınar'a verilmiş sayılacaktır' dedi. İl Kültür Müdürümüz de yazışmaları başlattı, sonuç ne olur hepimiz bekleyeceğiz” diye konuştu.
Kırkpınar Marşı'nın tarihinden de sözeden Sansı, şiirini ve bestesini 1995 yılında yaptığını da sözlerine ekleyerek; “Kırkpınar Marşı'nın şiirini ve bestesini 1995 yılında yazdım. Ancak Edirne Belediye Meclisi 2004 yılında bu marşın tarihi Kırkpınar'ın yeni marşı olarak onayladı. Yani 2004 yılından bu yana seremonilerde çalınıyor. Türkiye'de de her sene organize edilen 200'ü aşkın yağlı güreşlerde davul-zurna ekiplerimiz tarafından o yörelerde çalınıyor. Kırkpınar Marşı artık yağlı güreş organizasyonlarının, Türk kültürünün yağlı güreş bölümünün simgesi haline gelmiştir. Türk halkı onu benimsemiştir. Umarım kültür bakanlığı da bunun farkına varacak ve bu ödülü Beyazıt Hoca'ya değil, Edirne'ye ve tarihi kırkpınara verecektir” şeklinde konuştu.
EBUBEKİR SIDDIK SEMİZ