Bakanlıktan çiftçinin lehine karar

Ayçiçeği tohumu alımı için tarife kontenjanı belirlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çiftçilerin lehine karar aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından geçen karar 1 Ocak 2025 itibariyle ayçiçek yağında yüzde 8, ham yağda ise yüzde 20'lik bir vergi oranıyla ithal edilmesi sağlanacak.

Bakanlıktan çiftçinin lehine karar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçen karar 1 Ocak 2025 itibariyle yürürlüğe girecek. Tarım ve Ticaret Bakanlığınca üretimin desteklenmesi için yeni bir karara gidildi.

Ayçiçeği tohumu alımı için tarife kontenjanı belirlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çiftçilerin lehine karar aldı. Ayçiçek yağında yüzde 8, ham yağda ise yüzde 20’lik bir vergi oranıyla ithal edilmesi sağlanacak.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Konu ile ilgili açıklama yaptı. Daha önce iç piyasayı dengelemek için ayçiçeği ithalatında gümrük vergileri zaman zaman sıfırlandığını hatırlatan Kırbiç, yapılan yeni düzenlemenin üreticileri destekleyeceğini ifade etti ve şöyle devam etti:

“Devletimizin aldığı bu kararla bir nebze rahatlatılmış tüccarın da piyasadan ürün alacağını hep birlikte göreceğiz. Üreticinin ürünü satılmakta ama çok ucuza satılmakta bu da üreticinin bu ürünü ekmekten vazgeçmesi demek. Bir de bu yıl kuraklıkla birleşince çiftçinin zararı daha fazla oldu. Ancak bu kararla dediğimiz gibi piyasalarda çok bir düşüş yaşanmadan üretici ürünü satabilir. Burada en kritik noktalardan biriside bu vergi düzenlemelerinin çok sık değişmeleri ve özellikle bu işin ticaretini yapan kesim için sık sık vergi değişikliği motivasyonu bozmakta.”

Kent genelinde yaşanan kuraklık hakkında da açıklamalarda bulunan Kırbiç, bazı köylerde hasadın yapıldığını ancak verimin düşük olduğunu dile getirdi.

Kırbiç, iklim değişikliği etkilerinin ilerleyen yıllarda daha fazla hissedileceğini tahmin ettiklerini iletti.

Bugün için prim artırımı yapılması konusunda bakanlıkla önceden görüştüklerini vurgulayan Kırbiç, “Çiftçinin yanında olduğunu göstermek önemli olacaktır. Bu konuda görüşmeler devam etmektedir. İnşallah bu tarife kontenjan da olduğu gibi devletimiz bunu da görür.  Bu konuda bizlere yardımcı olur. Tabi bu tarife kontenjanı hakkında başta Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederiz. İlgili bürokratlarımız bu konuda bölge millet vekillerimizde bu konuda destekleri var. İnşallah burada olduğu gibi kuraklıkta da desteğin olacağını kanaatindeyiz. İnşallah bölgemizde ki çiftçilerimiz bu konuda kuraklıkla ilgili çalışma olur. Bu konuda çalışma olunursa bizde seviniriz.” Şeklinde konuştu.