Balkanlarda Türk olmak...

Bir dizi program için Edirne'ye gelen Kuzey Makedonyalı öğretmenler, Trakya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 'Balkanlarda Türk Olmak' isimli konferansa katıldı. Konferansta konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, 'Balkanlarda Türk olmak, adalet ve istimalet demektir' dedi.

Balkanlarda Türk olmak...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balkanlardaki dostluğu, kardeşliği, şehirlerarasındaki iş birliğini arttırmak amacı ile kurulan Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Platformu,19-23 Ağustos tarihleri arasında Kuzey Makedonya’dan gelen öğretmenleri ağırlıyor.

Program çerçevesinde kente gelen öğretmenler, tarihi ve kültürel mekânları gezerek, şehri tanıyacak. İlk olarak Edirne Valiliği'ni ziyaret eden Kuzey Makedonyalı öğretmenler, Trakya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen “Balkanlarda Türk Olmak” isimli konferansa katıldı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, görevine atanmasının ardından rektör olarak üniversitedeki ilk konuşmasını yaptı.

Kuzey Makedonyalı öğretmenlere yönelik konferansta konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hatipler, platformun Balkanlardaki dostluğu, kardeşliği, şehirlerarasındaki iş birliğini arttırdığına değindi.

“Balkanlarda Türk olmak, iki özelliği ayakta tutmak demektir"

Balkanlarda Türk olmanın iki özelliği ayakta tutmak demek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hatipler, "Balkanlar'da Türk olmak adalet ve istimalet (uzlaşma politikası ) demektir. Balkanlar'da Türk olmak bugünlerde her ne kadar yıkık bir köprü, cemaati kalmamış bir cami, kapısına kilit vurulmuş mescit, talan edilmiş Türk mezarlığı gibi görünse de aslında tarihin yazdığı gerçek Balkanlar'da Türk olmak adalet ve istimalet demektir. İstimalet, hoşgörü değil, insanların inandıkları her neyse bunların üzerinde yaşamaları kadar onların inandıklarını, bir başkasının bozmasına müsaade etmemesidir" ifadelerine yer verdi.

Trakya Üniversitesi'nin çalışma hedeflerini pergele benzeten Hatipler, bir ayağının Edirne ve Ankara'da ise diğer ayağının da Kosova'ya, Prizren'e, Yenipazar'a kadar ineceğini ve orada yaşayan soydaşların misafirlikte unutulan çocuklar olduğunu aktardı.

Konferansa Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Tahsin İbrahim, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz ve akademisyenler katıldı.

Kuzey Makedonyalı öğretmenlere yönelik düzenlenen program çerçevesinde hafta boyunca okul ziyaretleri, seminerler, mesleki paylaşım toplantıları ve Edirne Gezisi gerçekleştirilecek.

Rektör Hatipler'in konuşmasının ardından günün anısına hediye takdimi yapıldı.

İpek Esma Çeşme