Başkandan tablolu cevap

Edirne Belediye Meclisi'nin Kasım Ayı Olağan Toplantısında Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi'nin, Türklerin Ermenilere karşı sözde soykırım yaptığı iddialarını karar haline getirdiğini dile getiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, meclis salonunda asılı olan 1902 yılı belediye meclisinden oluşan tabloyu göstererek cevap verdi.

Başkandan tablolu cevap
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı Olağan Toplantısında Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi’nin, Türklerin Ermenilere karşı sözde soykırım yaptığı iddialarını karar haline getirdiğini dile getiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, meclis salonunda asılı olan 1902 yılı belediye meclisinden oluşan tabloyu göstererek cevap verdi. Başkan Gürkan, “1902 yılında dünyanın hiçbir ülkesinde demokrasi kurumu yerleşmemişken Edirne Belediye Meclisi’nin 6’sının Türk ve Müslüman; 6’sının da o döneminde Edirne’de yaşayan yurttaşlardan oluşması Fransa ve Amerika’ya sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili iddialara yönelik verilecek en güzel cevap bu tablodur. “ dedi. Gürkan, ayrıca Amerika ve Fransa’da bu kararı alanları Edirne’ye tabloyu görmeye davet etti.

Belediye Başkanı Recep Gürkan başkanlığında gerçekleştirilen Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nda 15 gündem, 1 gündem dışı ve 3 önerge olmak üzere toplam 16 madde görüşülerek karara bağlandı. Edirne Belediye Meclis Salonunda düzenlenen toplantı öncesinde Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Belediye Meclisi Üyeleri 02-08 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle farkındalık yaratmak adına maske taktılar.

Tarih yazmak tarihçilerin işidir,  parlamentoların, siyasilerin görevi değildir”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş kararı meclise sundu. TBMM’ye sunulmuş bu karara 4 parti teşkilatının katıldığını dile getiren Edirne Belediye Başkanı Gürkan, “Türkiye’nin ulusal birliğini, bütünlüğünü ve vatanını korumak adına teröre karşı Türkiye’nin dışında Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı ile ilgili uluslararası camia, başka bir ifade ile emperyalist devletler Türkiye’nin harekât kararından sonra Türkiye’nin aleyhine üst üste bugüne kadar emsali görülmemiş bir şekilde kendi parlamentolarında ya da kendi meclislerinde kararlar almaktalar” ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi’nin, Türklerin Ermenilere karşı sözde bir soykırım yaptığı iddialarını karar haline getirdiğini dile getiren Gürkan, “Hepimizin yüzyıllardır, söylediği gibi tarih yazmak tarihçilerin işidir. Parlamentoların, siyasilerin görevi değildir. Kaldı ki Türkiye Cumhuriyet’i Ermeniler ile ilgili olan olaylarla ilgili olarak, bütün devlet arşivlerini her zaman açık tutmuş ve tarihçilerin her zaman gelip bunları inceleme önerisinde bulunmuş ve bu konuda her zaman açık davranmıştır” dedi.

“Bunların hepsi Türkiye Cumhuriyet’inin bölünmez bütünlüğü ve birliği aleyhine davranışlar”

Ne bugün ne de geçmişte Türk Milleti’nin herhangi bir millete karşı bir soykırım girişimde bulunmadığını belirten Gürkan, “Yine Amerika Birleşik Devletleri Meclisi Barış Pınarı Harekâtı’nı gerekçe göstererek aynı 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda olduğu gibi Türkiye’ye karşı; Türkiye Cumhuriyet’ine karşı bir dizi yaptırımlar kararını da onaylamıştır. Bunların hepsinin Türkiye Cumhuriyet’inin bölünmez bütünlüğü ve birliği aleyhine davranışlar olduğunu biliyoruz. Bunun ardından Fransız Parlamentosu Sözde Ermeni Soykırımını bir kanun tasarısı haline getirerek kabul etmiştir. Bu hem devletimizi hem milletimiz tarafından kabul edilemez.” Şeklinde konuştu.

“Tabloda bulunan 12 belediye meclisi üyesinin 6’sı Türk ve Müslüman’dır”

Edirne Belediyesi’nin 152 yıllık bir belediye olduğunun altını çizen Gürkan, “Geçmişte Osmanlı İmparatorluğuna 92 yıl başkentlik yapmış bir şehirdir Edirne. Belediye Meclisi Salonu’muzda asılı olan bir tablo var. O tablo 1902 yılı belediye başkanı ve 12 belediye meclis üyesini resmeden bir tablodur. Amerika ve Fransa’da bu kararı alanları Edirne’ye bu tabloyu görmeye davet ediyorum. Bu tabloya baktıklarında 1902 yılında Edirne’de 12 belediye meclis üyesi bulunmaktadır. Bu 12 belediye meclisi üyesinin 6’sı Türk ve Müslüman’dır. Biri İtalyan, biri Bulgar, biri Romen, biri Yunan,  biri Ermeni ve biri de Yahudi’dir. 1902 yılında dünyanın hiçbir ülkesinde demokrasi kurumu yerleşmemişken Edirne Belediye Meclisi’nin 6’sının Türk ve Müslüman; 6’sının da o döneminde Edirne’de yaşayan yurttaşlardan oluşması Fransa ve Amerika’ya sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili iddialara yönelik verilecek en güzel cevap sanırım bu tablodur. “ dedi. Başkan Gürkan’ın önergesi oy birliği ile kabul edildi.

Burcu Temel