Başpehlivanlardan rektöre ziyaret
 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Turan Balaban ve kardeşi başpehlivan Turan Balaban, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu makamında ziyaret etti
Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) yüksek lisans eğitimi alan 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı İsmail Balaban ve kardeşi başpehlivan Turan Balaban, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu makamında ziyaret etti.
Ziyarette, TÜ'deki izlenimlerini, hedeflerini anlatan ve anılarını paylaşan Balaban kardeşler, 2008'de bir televizyon kanalında yayınlanan sadece ikizlerin katılabildiği ses yarışmasında seslendirdikleri "Bir yiğit koptu geldi / Esti geçti tüm meydanlardan / Bir yürek bir de kispet / Gürledi deli orman / Koca yusuf geldi ağalar / Selam durdu bütün meydanlar / Yenilmez bir yiğitti / Pes etti savaşanlar" sözlerini içeren "Koca Yusuf" şarkısını da söyledi.
656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Balaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşiyle küçükken şarkıcı olmayı hayal ettiklerini anlattı.
Güreşmeyi de şarkı söylemeyi de sevdiklerini belirten Balaban, "Şarkıcılık hayalimizin peşinden bir ara koştuk. 2008 yılında güreş yaptığımız dönemde 7 hafta canlı yayına çıktık televizyon kanalında. Sesimizin de güzel olduğuna inanıyoruz. Yarışmanın final haftası, tarihimizin önemli isimlerinden Koca Yusuf'a yazılmış şarkıyı seslendirmiştik. Katıldığımız programlarda da zaman zaman Koca Yusuf'a yazılmış şarkıyı söylememiz isteniyor. Biz de söylüyoruz. Sonuçta güreşi, güreşçiyi, bizi anlatan bir şarkı. O yüzden biz de bu şarkıyı söylüyoruz." diye konuştu.
Şu an müzikle ilgili bir çalışmalarının olmadığını, güreşe yönelik hedeflerinin bulunduğunu dile getiren Balaban, "Ama neden olmasın bir doktor bir öğretmen şarkıcı olabiliyor, bir güreşçi de pek tabii ki şarkıcı olabilir. Bizim bestelerimiz de var. Aynı zamanda beste de yapıyoruz. Müziği seviyoruz, ruhumuzda, içimizde var. Müziğin bizdeki yeri apayrı, bambaşka." dedi.
Balaban, kendilerini dinleyenlerin önce şaşırdıklarını daha sonra seslerini beğendiklerini kaydetti.
Başpehlivan Turan Balaban da müziği sevdiklerini ve güreş antrenmanlarında sürekli müzik dinlediklerini anlattı. Küçük yaşlardan beri beste yazdıklarını ve müzikle ilgilendiklerini dile getiren Balaban, hem güreş hem de müzik adına güzel adımlar atmak istediklerini kaydetti.
Balaban, yüksek lisans derslerinde sınıf arkadaşları ile hocalarıyla tanıştıklarını ve verilen ödevleri de yapmaya başladıklarını kaydetti.
-Beyaz Gölge gibi...
Rektör Tabakoğlu, Balaban kardeşlerin sporcu, sanatçı, başarılı ve beyefendi özellikleriyle örnek kişilikler olduğunu belirtti.
İsmail Balaban'ın Kırkpınar'da güzel güreşler sergileyerek başpehlivanlığı elde ettiğini anımsatan Tabakoğlu, şunları kaydetti:
"Kardeşi de başpehlivan. Trakya Üniversitesi'nde başpehlivanlarımıza yüksek lisans kontenjanı açtık. Akademisyenliğe de hevesliler. Ayrıca sesleri de güzel. Sanat, eğitim ve sporla ilgilenmeleri örnek kişilikler oluşturuyor. Öğrenci kulüplerimizin tanıtımı kapsamında düzenlenen etkinlikte aşure dağıttılar. Ayrıca beden eğitimi öğrencilerimizle güreş tuttular. Kırkpınarla ilgili kulüplerimizi ziyaret ettiler. Biz kendileriyle gurur duyuyoruz. Türkiye'nin güzel ve sempatik yüzleri. Ata sporumuzu tekrar sevdirecekler. "Beyaz Gölge" nasıl basketbolu Türk gençliğine sevdirdiyse işte bu iki güzel örnek de ata sporumuzu sevdirecek inşallah."
Tabakoğlu, Koca Yusuf şarkısını dinlerken duygulandığını ve Balaban kardeşlerin sesini beğendiğini kaydetti.
aa