Beceri ve değer eğitimi ön plana çıkacak

Bu yıl 16'ıncısı düzenlenen Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi'ne (UFBMEK 2024) Trakya Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Kongrede açıklamalarda bulunan Fen Eğitimi ve Araştırmaları Derneği Başkanı Yasemin Özdem Yılmaz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini değerlendirdi. Yılmaz, konu odaklı program anlayışından beceri odaklı anlayışa geçildiğini, bunun çok önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

Beceri ve değer eğitimi ön plana çıkacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne fen bilimleri ve matematik alanında Türkiye’nin en önemli kongrelerinden birine ev sahipliği yapıyor.

Fen bilimleri ve matematik eğitimi alanında önde gelen kongresi olan Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi’nin (UFBMEK 2024) bu yıl 16.’sı Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kongre’nin açılış programına Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Mustafa Hatipler Vergi Mahkemesi Başkanı Yaşar Erdem, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, protokol üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Kongrede, Sezer, Hatipler, Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Selvi ile Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eylem Bayır konuşma gerçekleştirdi.

Fen Eğitimi ve Araştırmaları Derneği Başkanı Yasemin Özdem Yılmaz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini değerlendirdi.

Modelin 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunun altını çizen Yılmaz, konu odaklı program anlayışından beceri odaklı anlayışa geçildiğini, bunun çok önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

Yılmaz, çalışma içerisinde beceri ve değer eğitiminin ön plana çıktığını belirtti ve şunları kaydetti:

“Hem Fen Bilgisi programı için hem de diğer programlar için genel olarak beceri temelli bir öğretim programı olduğunu söylemek mümkün. Bu program içerisinde öğrencilerin ihtiyaç duyduğu konu içerik çerçevesi, 21’inci yüzyılda ihtiyaç duyacakları becerilerle donatılmış bir şekilde veriliyor. Bunları aynı zamanda bizim kültürümüze uygun olarak köklerden geleceğe imzasıyla Türk İslam Bilim insanlarına yer vererek Anadolu topraklarında yaşamış olan bilim insanlarına da değinerek ama aynı zamanda öğrencilerimizi geleceğe hazırlayarak bir model hazırladık. Bunu içerisinde öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri alan becerileri, kavramsal beceriler, sosyal duygusal öğrenme becerilerinin yanı sıra aynı zamanda okuryazarlık becerileri ve değerler eğitimi, değerler eylem modeli bu programın temelini oluşturuyor.  Şu zamana kadar yani beceri temelli eğitim aslında Fen Bilimlerinin odağında bu kadar değildi. Örneğin öğrenme çıktılarımız daha önceki programlarda ifade edildiği şekliyle kazanımlarımız bizim daha çok konu odaklıydı. Dolayısıyla belirli bir konu içeriğini öğrenmek üzere öğrencilerimizi hazırlıyorduk. Ancak günümüzde ve gelecekte ihtiyaç duyulacak olan konu içeriğinden çok daha fazlası aslında farklı konu içeriklerini öğrencilerin farklı alanlara uygulayabilecekleri becerileri kazanması olacak. Uluslararası sınavlarda da ya da uluslararası programlarda da benzer yaklaşımları görüyoruz. Belirlenen standartlar, öğrenme çıktıları, öğrenme hedefleri, farklı programlarda da yine OECD’nin yapmış olduğu PİSA’da da okuryazarlık becerileri kapsamı altında aynı şekilde becerilerle ifade ediliyor.”