'Bedreddin'in mezarı Edirne'ye!'
Yöre Dergisi'nden "Bedreddin'in mezarı Edirne'ye!" Kampanyası
Ayhan Tunca tarafından 11 yıldır ve her ay çıkarılmakta olan tarih-kültür araştırmaları dergisi Yöre, Edirneli Şeyh Bedreddin'e ait İstanbul Çemberlitaş'taki mezarın, Edirne'ye taşınması yönünde, bir kampanya başlattı.
Ayhan Tunca tarafından 11 yıldır ve her ay çıkarılmakta olan tarih-kültür araştırmaları dergisi Yöre, Edirneli Şeyh Bedreddin'e ait İstanbul Çemberlitaş'taki mezarın, Edirne'ye taşınması yönünde, bir kampanya başlattı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ayhan Tunca, kampanya için şu değerlendirmelerde bulundu:
"Gazetemiz Edirne Haber'de, yaklaşık dört aydır cuma ve cumartesi günleri tefrika etmekte olduğumuz Edirneli Bir Bilge Kadıasker Bedreddin, tam anlamıyla bir Edirnelidir...Son sınır değişiklikleriyle Yunanistan topraklarında kalan ve eski adı Samona-Simavna olan, ancak şimdilerde Amovouna olarak anılan bu belde, Bedreddin'in doğduğu yerdir ve Edirne'ye uzaklığı Havsa ilçemiz kadardır.
Edirne'ye iki-üç yaşlarında ailesiyle gelen Bedreddin, çocukluk yıllarını burada geçirmiş,ilk eğitimini burada almış ve eğitim amacıyla ayrıldığı şehre yıllar sonra yeniden dönmüş,yedi yıl buralarda kaldıktan sonra Musa Çelebi tarafından atandığı Kazaskerlik görevini bu şehirde sürdürmüştür.
Yönlendiricisi olduğu iddia edilen Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal isyanları dışında, doğrudan yürüttüğüne inanılan Eski Zağra merkezli isyan sonrasında, Çelebi Mehmet tarafından Serez'de idam edilen Bedreddin'in, 50 kadar eseri olduğu bilinmektedir.
Onu seven veya sevmeyen herkes, kendisinin Cami'ül-Fasüleyn veTeshil gibi büyük fıkıh eserlerinden bilginlerin de yüz yıllardır yararlanıldığını kabul etmektedir. Bu yanıyla o bir hukuk üstadıdır.
Varidat adlı eseri günümüzün de en çok tartışılan konularını içermekte ve örneksiz sayılmaktadır.
İdam edildikten yaklaşık 500 yıl kadar sonra ve mübadele günlerinde göçmenler tarafından İstanbul'a getirilen kemikleri, pek çok değişiklik sonrasında İkinci Mahmut türbesinin haziresine konulmuştur ki, bu günkü görüntüsü ile adeta bir emanetçi gibidir.
Mezara sahip çıkmaya çalışan ve kendi illerine taşınmasını resmi anlamda talep eden girişimlerin varlığı bilinmektedir.
Edirne, bu girişimlere sessiz kalamaz...
Mezar, Edirne'ye getirilmelidir ve Edirneliler bu yönde bir çalışmayı vakit geçirmeksizin başlatmalıdırlar...
Gönlümüz bu mezarın Hıdırlık tepesine taşınması yönündedir...
Başlı başına bir tarih tanığı ve yazarı, sosyal olayların Ortaçağ'daki inanılmaz örneği, Osmanlı'da çok çarpıcı dönemlerin bir belgesi niteliği taşıyan ve Edirne'de, bir zamanlar, zaviyesi de bulunan bu kişinin taşıdığı yüksek özellikler nedeniyle, dünya ülkeleri için de bir ziyaret noktası; tarih, kültür ve inanç turizminin bir cazibe merkezi olabileceği unutulmamalıdır.
Yöre dergisi bu düşünce ve inançla, Bedreddin'in memleketine taşınması yönünde herkesin kendini sorumlu sayarak devreye girmesine ilişkin çağrı yapmayı bir yüce görev bilmektedir."