'Bıçak kemiğe dayandı'
Edirne Et Üreticileri Birlik Başkanı İsmail Taşkın, et ithalatı konusunda yaşanan sıkıntıların yerli üreticiyi zor duruma soktuğunu söyledi. Taşkın, 'Hesapsız kitapsız yapılan et ithalatının sıkıntısını çekiyoruz. Bıçak kemiğe dayanmış durumdadır.' Dedi.
Edirne Et Üreticileri Birlik Başkanı İsmail Taşkın, basın açıklamasında bulunarak et ithalatını eleştirdi.
Et Üreticileri Birlik binasında basın açıklamasından bulunan Taşkın, “Ülkede hesapsız kitapsız yapılan et ithalatının sıkıntısını çekiyoruz. Bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi lazım. Üreticilerimiz şuanda hayvanını kestirecek yer dahi bulamaz halde. 1 ay önce ithal edilen et ne zamandan beri ihtiyaç fazlası oldu” dedi.
Yerli üreticinin kesim zamanında hayvanları kesecek yer bulamadığını belirten Taşkın, plansız yapılan et ithalatı konusunda yerli üreticinin sıkıntıya düştüğünü vurguladı.
“Hayvan Sayısı Düşüyor”
Üreticinin elindeki hayvanları kesecek yer bulamadığını söyleyen Taşkın: “Ülkede hesapsız kitapsız yapılan et ithalatının sıkıntısını çekiyoruz. 1 ay önce ihtiyaç vardı şimdi neden ihtiyaç yok bunun gibi bir sürü soru işaretleri oluşuyor. Üretici olarak kesim maliyetlerimizin 30 liralardan 27 liralara düşmesi hatta Türkiye’nin bazı yerlerinde 25 liraya kadar düşmesinden dolayı üretici zarar etmektedir. Bu ithalat ile beraber marketlerde reyonlarda aracılar zenginliklerine zenginlik katarken üretici zarar ediyor. Bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi lazım. Üreticilerimiz şu anda hayvanını kestirecek yer dahi bulamaz halde. 2017 yılında üreticimize destek verilmezken ithalatçıya milyon dolarlarla paralar ödendi. Neden yerli üreticiye paraları ödenmedi. Şuan et ve balık kurumu üreticilerimiz adına aradığımız zaman 3 ay sonraya sıra veriyor. Üretici elindeki besi hayvanını kime kestirecek? Halkımız da ucuz et yemedi. Bundan sonra daha da pahalı olacaktır. Marketlerde gene değerinin çok üstünde satılıyor. Bu aradaki farkı kim kazanıyor. İhracat olacak ete Pazar bulacağız. Hayvan sayısı Edirne ve ilçelerde 140 binlere kadar düştü. Bu rakam Trakya için çok düşük bir rakamdır. Üreticiler şuan zararına hayvan kestiriyor. “
Edirne’de üreticinin Ticaret Borsası’nda parasının güvendiğini olduğunu fakat Uzunköprü tarafında hayvanını kestirecek yer bulamayan üreticilerin uzun vadede hem kesim hem de ödeme alacak olduklarını ifade eden Taşkın, yetkilerin bir an önce çözüm bulmalarını istedi.
İpek Deniz