Bilinçsiz ve fazla tüketim sağlığınızdan edebilir!'

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bağışıklığını güçlü tutmak isteyen vatandaşlar çareyi vitamin takviyelerinde arıyor. Ancak bilinçsiz kullanılan vitamin takviyeleri faydadan çok zarar verebiliyor. Bazı vitamin takviyelerinin doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, hem bilinçsiz tüketilmemesi, hem de merdiven altı satılan ürünlere karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Bilinçsiz ve fazla tüketim sağlığınızdan edebilir!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyen vatandaşlar en ufak bir kırgınlık durumunda vitamin takviyesine yönelebiliyor. Ancak, gelişigüzel kullanılan vitamin takviyeleri bazen faydadan çok zarar verebiliyor.

"Düzenli uyku ve beslenme ile de güçlü tutulabilir"

Mevsim geçişlerinde ve gece-gündüz arası ısı farkının yaşandığı dönemlerde insanların soğuk algınlığı ve benzeri enfeksiyonlara yakalanma olasılığının arttığını söyleyen Ciravoğlu, "Vücudun bağışıklık sisteminin özellikle bu dönemlerde üst düzeyde tutulması gerekiyor. Bunun için aslında vitamin kullanmak gerekmiyor. Düzenli uyku ve sağlıklı beslenme ile de bağışıklığı güçlü tutabiliriz. Çeşitli nedenlerle bunun tersi olduğunda bazı vitamin takviyeleri gerekebiliyor. Ancak bazı vitamin takviyelerinin doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekiyor" dedi.

"Fazla kullanımı bazı riskleri de beraberinde getirebilir"

Fazla kullanımının bazı riskleri de beraberinde getirebileceğine değinen Ciravoğlu,  "Son zamanlarda ilaçlarda ticari amaca dönüşmeye başladı. Eczanelerin dışında da vitamin satıldığını görüyoruz. Sahteleri üretilebiliyor. Nerede nasıl üretildiği belli olmayan merdiven altı ürünler var. Bunlar tehlikeli olabilir ve vatandaşın sağlına zarar verebilir. Kaynağına ve dağıtım kanalına bakılması gerekiyor. Bu yüzden eczanelerden ve sağlık kuruluşlarından temin edilmesinde fayda var. Üretici firma, ecza deposu ve eczane kanalıyla halka ulaşan ürünler tercih edilmeli. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet satışları da çok yaygınlaştı. Sahte ürünler piyasaya sürülebiliyor. Genelde sağlık bakanlığı değil de tarım bakanlığı onaylı olduğu için daha kolay piyasaya verilmesi söz konusu oluyor. O yüzden vitamin takviyesi alırken dikkatli olmakta fayda var" ifadelerine yer verdi.