'Bitki çayı tüketmek için hasta olmayı beklemeyin'

Havaların hızla soğuduğu bu günler, soğuk algınlığı, nezle ve gribe de beraberinde getiriyor. Mevsim geçişlerinde hastalıklardan bitkisel yollarla korunmak isteyen vatandaşlar ise soluğu aktarlarda alıyor. Edirneli Aktar Elif Çetin, bitki çaylarının hastalığa yakalanmadan önce tüketilebileceği önerisinde bulundu.

'Bitki çayı tüketmek için hasta olmayı beklemeyin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Soğuk havalar bitki çaylarına rağbeti artırırken, aktarlarda en çok zencefil, zerdeçal, tarçın, ıhlamur, adaçayı gibi şifalı bitkiler ile çeşitli bitkilerin bir araya getirildiği karışımlar satılıyor. Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların kış çaylarına olan ilgisi de arttı. Edirneli aktarlar havaların soğumaya başlamasıyla birlikte işlerinin de hareketlenmeye başladığını belirterek, kış çayı ve ıhlamur fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 20-25 oranında zam geldiğini söyledi.

“Havalar soğudu ilgi arttı”

Edirne’de aktarcılık yapan Elif Çetin, havaların soğuması ile Edirnelilerin kış çayına ilgisinin arttığını söyledi. Bitki çayları hakkında bilgiler veren Çetin, “Şuan yoğun şekilde grip salgını olduğu için soğuk algınlığı, öksürük için vatandaşlar çeşitli bitkiler alıyor. Mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanma oranı arttığı için vatandaşlar da çeşitli kış çaylarına yöneliyor. Zencefil, zerdeçal, havlucan, ıhlamur, narçiçeği, hibiskus, ekinezya, kuşburnu ve adaçayıyla yaptığımız bir kış çayı karışımımız var. Bu çay karışımı bağışıklık sistemini güçlendirdiği için müşteriler oldukça talep gösteriyor. Bu ürünü yoğun bir şekilde satıyoruz. Bu ürünü kullananlar çok memnun kaldı. 7’den 77’ye herkesin kullandığı güzel bir çay karışımıdır." dedi.

“Bitki çayları vücut direncini arttırdığı için hastalıklara karşı koruyor”

Çayın karışımında kullanılan bitkisel ürünlerin faydaları hakkında bilgiler veren Çetin, "Çayın içerisindeki bitkilerin etkileri şunlardır: tarçının sakinleştirici etkisinin yanı sıra bitki çayına güzel koku vermektedir, lezzet arttırıcı etkiye sahiptir. Zencefil astım, bronşit, nefes darlığı, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Ihlamur solunum yolu enfeksiyonları için kullanılmaktadır. Narçiçeği ve kuşburnu C vitamini yönünden zengindir. Adaçayı kış aylarında öksürüğe ve faranjite iyi gelmektedir. Karışım öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmektedir” açıklamasında bulundu.

“Hazırlama şekline dikkat!”

Bitkisel ürünlerin satışını yapan Elif Çetin, kış çayı ya da bitki çaylarının sıcak suyun içine atılarak 5 dakika daha ateşte tutup sonrasında demlenmeye bırakılmasını önerdi. Ayrıca kronik rahatsızlığı bulunan ve ilaç kullanan vatandaşların ise doktoruna danışmadan kafalarına göre bitki çayı kullanmaması gerektiğine değindi.

Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan ıhlamur, geçtiğimiz yıla oranla bu yıl yüzde 20 oranla tezgâhları süslüyor. Fiyatları pahalı bulan vatandaşlar ise 50 ya da 100 gramlık hazırlanmış paketleri tercih ediyor.

Özlem Ceylan