Büyük Usta Sinan, heykeli önünde anıldı

Mimar Sinan 431'inci ölüm yıl dönümü dolayısıyla ‘Ustalık Eserim' dediği Selimiye Cami'nin de yer aldığı Edirne'de törenle anıldı. Mimar Sinan'ı anma etkinlikleri kazılmış halde yıllardır bekleyen Yemiş Kapanı Hanı alanı önünde yapıldı.

Büyük Usta Sinan, heykeli önünde anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mimar Sinan 431’inci ölüm yıl dönümü dolayısıyla ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye Cami’nin de yer aldığı Edirne’de törenle anıldı. Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri kazılmış halde yıllardır bekleyen Yemiş Kapanı Hanı alanı önünde yapıldı. Anma töreninde konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan; “Selimiye Cami'nin önünü düzenleyemiyorsak bu bizim ayıbımız, bu dönemin ayıbı. Elbette Selimiye'yi böyle bırakmayacağız. Selimiye şehrimizin baş tacıdır. Selimiye'yle ilgili projelerimiz hazır." Dedi.

Mimar Koca Sinan için düzenlenen tören, çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.Program günün anlam ve önemini belirten konuşmalar ile devam etti.

Mimarlar Odası Edirne İl Temsilcisi Serap Kuru, Mimar Sinan'ın Türk kültür ve uygarlık tarihinin yetiştirdiği en büyük değerlerden birisi olduğunu vurguladı.Sinan'ın dört padişahın saltanatına isabet eden uzun ömrü boyunca birbirinden ilginç ve güzel tasarımları hayata geçirdiğini dile getiren Kuru, "Sinan'ın mimarlık mesleği, içinde bulunduğu dönemin ekonomisinin, toplumsal yaşamının ve beğenilerinin yansımasıdır.”İfadelerine yer verdi.

“Geçmişi 1930 yılına dayanıyor”

Edirne’de Sinan’ı anma günlerinin geçmişinin 1930 yıllarına kadar gittiğini söyleyen Kuru, ilk anma töreninin Edirne Halk Evi öncülüğünde Edirne Maarif Mimarı Kemalettin Bey ve edebiyat öğretmenlerinin katılımı ile Selimiye Camii avlusunda düzenlendiğini ve günümüze kadar gelindiğini belirtti.

“Bir şeyler yanlış gidiyor”

Mimar Sinan’ı anmak ve onu anlamak adına yaptıkları etkinliklerindevam edeceğini söyleyen Kuru sözlerini şöyle sürdürdü; “O’nun şaheseri Selimiye Camii için hazırlanan Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesini geçen bu zaman zarfında sonuçlandıramıyorsak…

İçinde bulunduğumuz bu alanı Sinan’a ve Selimiye’ye yakışır bir hale getiremiyorsak, İlimizi ve Selimiye’yi görmeye gelen misafirlerimize bu alanı bu şekilde gösteriyorsak, geçen yıl söylediklerimizi bu yıl yinelemek zorunda kalıyorsak, bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Karar vericiler olmak üzere herkesi O’nun kültürümüze ve uygarlık tarihine bıraktığı eserlerine “başta Selimiye olmak üzere” sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

“Selimiye’yi böyle bırakmayacağız”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nin Türk-İslam mimarisinin zirve eseri olduğunu dile getirdi.Selimiye Camisi düzenleme projesini hayata geçirmek için çalışmalar yaptıklarınıifade eden Başkan Gürkan, "Biz bugün Selimiye'nin yapılışından neredeyse 450 yıl sonra hala Selimiye'nin önünü düzenleyemiyorsak bu bizim ayıbımız, bu dönemin ayıbı. Elbette Selimiye'yi böyle bırakmayacağız.Selimiye şehrimizin baş tacıdır. Selimiye'yle ilgili projelerimiz hazır." Dedi.

“Dosyamızı ilettik değerlendirme bekliyoruz”

Selimiye Rekreasyon Projesi ve Yemiş Kapanı Hanı ile ilgili hazırladıkları dosyayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teslim ettiklerini söyleyen Başkan Gürkan, oradan gelecek değerlendirmeyi beklediklerini belirtti.Söz konusu projenin bugüne kadar 4-5 ödüle layık görüldüğünü belirten Başkan Gürkan, “Bu kadar farklı kurumlar bir projeye ödüller veriyorsa demek ki doğru bir proje yapıyormuşuz.Bu dönem umut ediyorum ki doğru olan karar çıkacak.Selimiye Rekreasyon Projesi ile Yemiş Kapanı Hanı Akreopark Projemizi ve Orduevi Kavşağı’ndan başlayarak Ziraat Bankası Kavşağı’na kadar gidecek olan Cumhuriyet Meydanı Projemizi tamamlayarak, bu muhteşem bölgeyi, Edirne’nin altın üçgenini geçmişindeki görkemine ve geleceğe umut vadeden bir hale dönüştüreceğiz. Bunu hep beraber yapacağız”dedi.

“Örnek bir eser bırakmıştır”

İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Nihat Çolak,Mimar Sinan’ın sanat eseri ve sanat yapısıyla birçok mühendislik örneği bıraktığını söyledi.Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’nin alan düzenlenmesinin yapılmıyor oluşunda sorunlar olduğunu dile getiren Çolak, Yemiş Kapanı Hanı’nın yeniden inşa edilmesinden vazgeçilmesi ve Selimi Camii çevresinin bir an önce düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından temsili olarak Mimar Sinan’ı canlandıran Tiyatro Sanatçısı Burak Gündoğdu da kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Etkinlikler kapsamında Mimarlar Odası Edirne Temsilciliğinde Mimar Sinan Ortaokulu öğrencileri arasında zekâ oyunlarıpentagon, kulemi ve Mangala Turnuvası düzenlendi.Mangala Osmanlı döneminde savaş aralarında stratejilerini geliştirmek için oynanan bir oyun, diğer oyunlar ise öğrencilerin zekâlarını geliştirmek üzere oynanan oyunlardan oluşuyor.

Özlem Ceylan/Burcu Temel