'Camiler, tarihi çarşılar ve diğer yapılar Edirne'nin bacasız fabrikalarıdır'

Edirne'de Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii başta olmak üzere diğer camiler, medreseler ve tarihi çarşılar yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı oluyor.Edirne'nin minareleriyle birlikte misafirlere İslam'ın mührü olduğu mesajını verdiğini söyleyen İl Müftüsü Hasan Başoğlu, kentteki camilerin, camilerin bitişiğindeki arastaların, medrese ve benzeri şeylerin aslında Edirne'nin bacasız fabrikaları olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekti.

'Camiler, tarihi çarşılar ve diğer yapılar Edirne'nin bacasız fabrikalarıdır'

 

 

Edirne'yi ziyarete gelen misafirler ilk önce tarihi ve turistik noktaların yolunu tutuyor, sonrasında ise kentte yemek yiyor ve yaptıkları alışverişlerle esnafa katkı sağlıyor. Edirne'nin camileriyle, minareleriyle, Selimiye'siyle, Balaban Mescidi ile ve merkezdeki 43 tane camisi ile hemen Avrupa'ya sınır, Avrupa'dan buraya bakıldığında buranın minareleriyle birlikte misafirlere İslam'ın mührü olduğu mesajını verdiğini söyleyen İl Müftüsü Hasan Başoğlu, kentteki camilerin, camilerin bitişiğindeki arastaların, medrese ve benzeri şeylerin aslında Edirne'nin bacasız fabrikaları olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekti.

"Mimar Sinan'ın ustalık eserinin Edirne'de olması gurur verici"

Payitaht şehriEdirne'de peygamberin övdüğü İstanbul'un fethedilmeden önce bütün cami denemelerinin Edirne'de yapıldığını hatırlatan Müftü Başoğlu,"Mesela üç Şerifeli Camisi'nde ilk defa işte üç tane ayrı merdiven meselesi, geniş kubbe meselesi işte kare işte dikdörtgenden kareye geçiş. Mimar Sinan'ın yani tarihe mimarlığıyla damga vurmuş Mimar Sinan'ın Edirne'de ustalık eserinin olması bize ayrıca bir gurur veriyor.Bütün camilerimiz, buradaki camilerimizin bitişiğindeki arastalarımız, medreselerimiz ve benzeri şey aslında Edirne'nin bacasız fabrikalarıdır" dedi.

Özellikle son yıllarda eski camilerin hızlı aslına uygun şekilde onarıldığını söyleyen Müftü Başoğlu,bazen temellerinden yeniden yükseltilen camiler olduğunu bazen ise ihtiyaca göre restore edildiğini belirterek devlet yetkililerine teşekkür etti.

"Edirne'ye gelen herkes ilk önce camilere uğruyor"

Edirne'ye gelen herkesin ilk önce Selimiye ve diğer camileri ziyaret ettiğini aktaran Müftü Başoğlu,"Camilerimiz için Edirne'ye gelen bütün halkımız, hiçbir şey yapamazsa bir bardak su alıyor ve kente bir kazanç getiriyor. Aynı zamanda birçok insan ben Selimiye'de, eski camide,Darülhadis'te, Hasan Sezai'de iki rekat namaz kılmak istiyorum diyor ve geliyor. Tıpkı balığın suda suyun kıymetini bilmediği gibi dışarıdan gelen insanlar da bazen serzenişlerde bulunuyor. İşte bu cami ne zaman bitecek diyor. Ama devletimizo camiyi iki, üç yıl, dört yıl bu şekilde korumaya almaz ise ve maalesef gelenler rahatsız da olsa biz o camimizi Selimiye'mizi ileride tamamen kaybetme riskimiz var. İşte onun için bazen sabretmek lazım. İnşallah o camimizin inşaatları da bitecek. Selamete kavuşacak" ifadelerine yer verdi.

"Müftü Başoğlu'ndan,camideki kurallara uyun çağrısı"

Edirne'de Selimiyeve diğer camileri ziyarete gelen misafirlere seslenen Müftü Başoğlu, "Bu camilerimizi ziyaret ediyorsunuz. Buralarda güzel yapılmış eserleri anlıyorsunuz. Ama buranın cami ve ibadethane olduğunu lütfen unutmayın. Bazen sadece gösterim amaçlı olan bir yerde bile oraya girdiğinizde bile bazı kurallar var.Diyor ki vatandaş hocam diyor camiye galoşla girsen ne olur ki diyor. Galoşla gidiyorsun da camideki bizim halılarımızın özelliği var. Galoş halılarımızı parçalıyor. Camiye ayakkabı ile girmek olur mu? O ayakkabı ile nereye bastığınız belli olmuyor. Halıya basıyorsun. Sonra ister senin dininden olsun, ister ibadet et ister etme ama senin gibi bir insan Allah'a itaat ettiği için oraya secde ediyor. Diyoruz ki, galoş giymeyin, arkadaş burası aynı zamanda müze ben galoş giyeceğim diyor.Lütfen bize bu konuda zorluk çıkarmasınlar ve görevlilerimizi bunaltmasınlar" şeklinde açıklamada bulundu.

Camiye girerken daracık, kısacık pantolonla ve denize girer gibi bir kıyafetle girilmemesi ve özen gösterilmesi konusunda uyarıda bulunan Müftü Başoğlu,gelen misafirlerden caminin usul ve adapları neyse ona uyum sağlamalarını istediklerini ifade etti.

"En çok şikayet camilerdeki tuvaletlerin kapalı olmasından geliyor"

Gelen misafirlerin en çok camilerdeki tuvaletlerin kapalı olmasından ve abdest alacak yer bulamadıklarından şikayetçi olduğunu belirten Müftü Başoğlu, "Gelen misafirlerimiz hocamsabahleyin camiye erkenden ziyarete geliyoruz o arada ezan okunuyor. Namaz kılalım diyoruz. Tuvaletler ve benzeri yerler kapalı diyorlar. Bunlarda çözüm bulmaya çalışıyoruz. Gayret gösteriyoruz" dedi.

Özlem Ceylan