Çayır tırtılına derin sürüm tekniği ile önlem alınmalı
Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, "Ayçiçeğinde fiyat beklentisi ve çayır tırtılı" ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Çayır tırtılının görülme sebeplerine ilişkin de açıklama yapan Yanılmaz, Ayçiçeği'nde Kasım ayında derin sürüm yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği binasında gazetecilerle bir araya gelen Yanılmaz, çayır tırtılı ile mücadele ve hasat dönemi öncesi ayçiçeğindeki fiyat beklentileri ile ilgili açıklamada bulundu.
Tekirdağ ve Kırklareli'nde çok yaygın bir şekilde çayır tırtılı görüldüğünü hatırlatan Yanılmaz, mücadele çalışmaları devam ederken, Süloğlu ilçesinin de bazı köylerinde nispeten çayır tırtılı görüldüğünü ifade etti.
Ayçiçeği hasadına kısa bir süre kaldığını belirten Yanılmaz, bu yıl ayçiçeğinde fiyatın 15 lira ve 2 lira destekle birlikte 17 lira olmasını beklediklerini söyledi.
"Bazı bölgelerde zararın yüzde 40'a kadar ulaşacağını tahmin ediyoruz"
Bazı bölgelerde zararın yüzde 40'a kadar ulaşacağını tahmin ettiklerini söyleyen Yanılmaz,
Bakanlığımız 2 milyon 550 bin ton olarak bu yıl ki rekolte tahminini açıkladı. Fakat bu yıl ki çayır tırtılından oluşan hasardan sonra ben böyle bir rakama ulaşılacağını tahmin etmiyorum. Türkiye'deki ayçiçeği üretimi ortalama 2 milyon ile 2 milyon 100 bin ton civarında. Türkiye'nin de kendi kendine yeterlilikte karşılama oranı önceki yıllarda yüzde 78'lerdeydi, 2015 ve 2016'da. Şu anda bu rakam yüzde 60'lara kadar düştü. Geçen yıl ki ithalatımızda çok rahat ayçiçeği raporlarında bunu görebiliyoruz" ifadelerine yer verdi.
15 Ağustos'a doğru ayçiçeği hasadının başlayacağını aktaran Yanılmaz, hava sıcaklığına bağlı olarak daha erken de hasat yapılabileceğine değindi.
Desteklerin daha erken dönemde, özellikle ayçiçeği ekim öncesinde verilmesinin daha mantıklı olacağını düşündüklerini belirten Yanılmaz, "15 bin lira tona artı 2 1ira destekle 17 bin lira gibi bir fiyat beklentimiz bulunmakta. Hem bunu Ziraat Mühendisleri Odası olarak hem de tarım kesiminde çalışan çiftçilerimizin beklentisinin bu yönde olduğunu paylaşmak istiyorum" dedi.
Bu yıl çayır tırtılının bu kadar artmasının ilaç ve gübre atamamaktan da kaynaklandığını iddia eden Yanılmaz, fazla sürüm yapılmamasından dolayı tırtılın kışı toprağın altında geçirdiğini ve sonrasında ise yeşil otları yiyerek ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.
Çoğu çiftçinin derin sürüm yapmadığına değinen Yanılmaz,"Sonbahar aylarında yapılması gereken bir şey. Çayır tırtılı da aynı süne gibi Sonbahar aylarından sonra kışı toprağın 5 ile 7 santimetre arasındaki derinliğinde geçiriyor. Bu şekilde toprak belirli bir sürüm yapılmayınca, sirkülasyon oluşmayınca, kışı toprağın altında geçirebiliyor.Bu da özellikle derin sürüm yapılmayan alanlarda daha fazla görülmesine sebep oluyor.
Derin sürüm yapmamak, toprağı işlememek, ilkbaharda yeterince zirai ilaç kullanmamak gibi faktörler çayır tırtılının ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasını beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Özlem Ceylan