'Çeltikçinin ölüm fermanını imzaladılar'
Türkiye'nin pirinç ihtiyacını karşılayan Trakya'da üreticinin ölüm fermanı imzalandı. İpdala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, ' İthalatta vergi oranının düşürülmesi, ölüm fermanımızdır. Çeltik arazileri boş kalacaktır. Ülkemiz insanına kalitesiz Uzakdoğu pirinci layık görülmüştür' dedi.
İthal çeltikte vergi oranlarının düşürülmesi, Türkiye’nin Çeltik ambarı olarak bilinen Trakya’da şok etkisi yarattı. Yurt dışından getirilecek olan Çeltik ve pirinç’te vergi oranlarının düşürülmesinin yerli üreticiyi zor durumda bırakacağını açıklayan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, çeltik eken kesimin bu haksız rekabet karşısında dayanamayacağını açıkladı. En geniş Çeltik arazilerine sahip olan İpsala’da devlete ait olan yerlerin bile dekar başına kiralarının 500-600 lira arasında olduğunu belirten Balcılar, “Bu gün Bulgaristan’da 1 dekar çeltik arazisinin kirası 50 Leva. Oysa bizde devlete ait arazilerin bile kirası 500-600 lira arasında değişiyor. Bununla birlikte başta mazot olmak üzere tüm girdilerimiz diğer ülkelerden pahalı. Şu an ham Çeltik 2 lira civarında, pirinç ise 2300-2800 arasında. İthal Çeltik geldiği zaman bu fiyatlar yarı yarıya düşecek ama raflarda fiyatların ucuzlayacağını sanmıyorum. Olan sadece üreticiye olacak. Raflarda fiyat ucuzlamayacak. Aynen Et’te olduğu gibi. Belki ilk anda yerli üretici bunu hissetmeyecek ama zaman içinde Trakya’da çeltik eken kalmayacak. Alınan karar Çeltik ekimine indirilen darbedir. Bu yıl bir çok üretici yer kiraladı ve parasını peşin verdi. Bu nedenle ekim yapılır ama ithal çeltikte yeniden vergi yükseltilmez ise gelecek yıl çeltik alanları boş kalır” dedi.
“KALİTESİZ PİRİNÇ YEDİRECEKLER”
Avrupa ülkelerinde ekilen çeltikten elde edilen pirinç kalitesinin yüksek olduğunu ancak son dönemde Çin, Hindistan gibi ülkelerden kalitesiz pirinç getirildiğini belirten Sedat Balcılar, “Uzak doğu ülkelerinden gelen pirinçler yıllarda depolarda beklemiş, kalitesi düşük pirinçler. Bunlar hiçbir Avrupa ilkesi veya üçüncü dünya ülkeleri almıyor. Şimdi bunlar ülkemize geliyor ve büyük şehirlerde özellikle yemek fabrikalarında işlenerek vatandaşa yediriliyor. Bunların tadı ve kalitesi çok düşük. Evde pişirmeye kalksanız suyunu bile ayarlayamazsınız. Büyük şehirlerde marketlerde zaten satılmaya başlandı. Trakya’da belki ilk zaman diliminde bunlar satılmaz ama ekim bitince Trakya’da bunları yemeye mecbur kalacaktır. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi Çeltik ekimi de bitirilecek ve halkımız ithal pirinç yiyecek” dedi.
Gözde Kabasakal