Çiftçilere ikinci ürün ayçiçeği üretimini geliştirme projesi desteği
Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 'İkinci Ürün Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi' çerçevesinde yüzde 75, Bakanlık hibeli yüzde 25 çiftçi katkılı olacak şekilde ikinci ürün olarak ekilmesi ve sulama yapılması şartı ile yağlık ayçiçeği tohumu verileceğini duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” çerçevesinde, kent genelinde uygulanacak “İkinci Ürün Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi” ile ilgili önemli bir duyuru yaptı.
Bakanlık tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi"ne göre; İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından uygulanacak olan "İkinci Ürün Ayçiçeği Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında, proje bütçesi doğrultusunda yaklaşık 5 bin dekarda uygulanmak üzere, yüzde 75 Bakanlık hibeli yüzde 25 çiftçi katkılı olacak şekilde, ikinci ürün olarak ekilmesi ve sulama yapılması şartı ile yağlık ayçiçeği tohumu verilecek.
Projeden yararlanmak isteyen üreticilerin 6 Mayıs 2025 mesai bitimine kadar bağlı oldukları ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini duyuruldu. Başvurular, İl Proje Uygulama Komisyonu tarafından değerlendirmeye alınacak.
Başvurularda bakanlık ilgili kayıt sistemine kayıtlı olma şartı aranırken, üretici seçiminde; düşük gelirli, küçük ölçekli, girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapamayan üreticiler, kendine ait ya da kiraladığı işlenmeyen arazi üzerinde üretimde bulunacak yeni üreticiler, Arazisini ÇKS'de nadas arazisi olarak beyan etmiş, nadasa bırakmak yerine münavebe bitkisi ekmek suretiyle üretime katılacak üreticiler, Sermayesi olmayan üretime devam etmekte zorluk çeken, üretimden çekildiği, muhtarlıklarca tespit edilen üreticiler, kadın veya genç çiftçiler ile organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapan üreticiler, Projenin uygulandığı köy/mahalle, ilçe ya da ilde ikamet eden üreticiler, daha önce projeden yararlanmamış olan üreticiler, sözleşmeli üretim yapan üreticilere, öncelik verileceği belirtildi.
Arazi seçiminde; İşlenmeyen durumda bulunan ve nadasa bırakılan arazilere öncelik verileceği duyuruldu. Ayrıca çiftçi başına desteklenecek azami arazi büyüklüğünün 50 dekarı geçmemesi gerektiğinin de altı çizildi.