'Çocuklar paylaşımlara dikkat etmeli'

Avukat Nebahat Çavuş ' Bilişim suçlarında çocuklar sadece cinsel konularda değil, sosyal paylaşım sistemindeki başkasının paylaştıklarını paylaşırsa veya onaylarsa da suça iştirak etmiş oluyor' dedi.

'Çocuklar paylaşımlara dikkat etmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı uygulama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Çocuklar ve Suç” konulu panel Türkan Sabancı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Edirne Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Komiseri Özgür Güvenç, yaptıkları istatistiklere göre 2014 yılına göre 2015 yılında Edirne’de çocuk suç oranında azalma olduğunu söyledi. Eğitim Fakültesi  Okul Öncesi  öğrencisi Mert Ör ve Konservatuar Keman Bölümü öğrencisi Arda Kurum un müzik dinletisi ile başlayan panele  Lüleburgaz kent konseyi başkanı Aysel Balkan Tan’ında katıldı. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Avukat Nebahat Çavuş çocuk suçları konusunda bilgiler vererek, çocukların suça sürüklenme nedenleri olarak;“Hızlı kentleşme ve sanayileşme sonucunda köyden kente göçün yarattığı değer değişimi gelir adaletsizliği, yoksulluk, işsizlik aile sorunları, ilgi ve sevgi eksikliği İhmal istismara uğrama yetersiz ve kalitesiz eğitimdir” dedi. Çavuş; “ Bilişim suçlarında çocuklar sadece cinsel konularda değil, sosyal paylaşım sistemindeki başkasının paylaştıklarını paylaşırsa veya onaylarsa da suça iştirak etmiş oluyor. Paylaşılanlara ve beğenilere dikkat etmek gerekir” dedi.

Daha sonra söz alan Edirne Belediyesi’nden Psikolog Esra Selvi; çocukların bir gün bile okuldan kaçtığında o gün neler yaptığı kimlerle vakit geçirdiği kesinlikle aile tarafından öğrenilmesi gerektiğini belirterek” okuldan kaçma bir yaşam tarzıdır, tek başına riski ifade etmez, düzenli olarak okuldan kaçarlar, okumayı reddetme vardır, devamsızlığı önemli boyutlardadır, okul başarısı düşüktür. Bunlar zor çocuklardır. Aileler zor çocuklarla baş etmek için Kişiliğine saygı göstermeli. Onu bir yetişkin gibi görerek konuşmalı. Onları dinleyen pek yok, o yüzden siz dinleyin. Sizi sinirlendirmek isteyebilir, tuzağa düşmeyin. Bir gün çok iyi, bir gün kötü olmayın. Hep aynı kalmaya çalışın. Davranışlarındaki düzelme uzun süre alacağından sabırlı olun. İyi davranışlarının fark edilmesine ihtiyacı vardır.“Sen çok kötüsün; insanlara vuruyorsun” yerine “Vurmak kötü bir davranış” diyerek uyarılmalıdır ‘dedi.

Panelde daha sonra söz alan Edirne Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube’sinden Komiser Özgür Güvenç çocukları suça sürükleyen nedenlerin en başında; parçalanmış aileler,arkadaş çevresi, ilgisizlik kendini ispat etme ve medyanın da suç işlemelerinde büyük ölçüde katkısı olduğunu anlatırken, Edirne’de 2014 yılına göre 2015 yılında çocuk suçları oranlarında azalma olduğunu, Edirne Emniyet Müdürlüğü olarak  iki kez Kızanlar Dayanışma Atölyesi  çalışması ile  suça karışmış çocukların farklı yönelimlere çekilmesi çalışmasını yürüttüklerini söyledi. Son konuşmayı yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü’nden Sosyal Çalışmacı Nihan Ertan; çocukların aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne geldiğinde çocuğun neler yaşadığını ve nasıl davrandıkları konusunu örneklerle anlatırken, Edirne’de de yurt kavramının artık kalmadığını çocukların evlerde kaldıkları değindi. Yurt yaşamı ve evlerde ki yeni yaşam ile koruyucu aile kavramlarını anlatan iki ayrı film ile müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Panel sonunda organizasyon sorumluları, Eren Taşkıran ,Ecem Uca ,Ezgi Ataol , Ezgi Son, Çağla Bozdağ, Şahin Girgin  tarafından panelistlere Yüksekokul Müdürü Yrd, Doç, Dr, Mustafa Hatipler adına teşekkür belgesi sundular.

Haber Merkezi