Çocuklarda Olumlu Davranış Geliştirmenin Yolları
Çocuklarda olumlu davranışların kazandırılması, sağlıklı bir gelişim süreci için büyük önem taşıyor. TED Edirne Koleji Anaokulu Psikolojik Danışmanı Aslıgül Akbaşak, çocuklarda olumlu davranışları artırmak için önerilerde bulundu.
Akbaşak, çocuk yetiştirmede sevgi ve disiplin dengesinin önemine değindi.
Çocuklardan beklenen olumlu davranışların kişisel gelişim ve sosyalleşmeye doğru orantılı olduğunu belirten Akbaşak, “Olumlu davranış geliştirmekteki amaç, istenmeyen davranışların azaltılmasını sağlayarak, beklenilen davranışların da artırılmasını desteklemektir. Dozunda uygulanan disiplin kavramı, doğru-yanlış ayrımını yapabilmek, öz disiplin sahibi olabilmek ve insan ilişkilerinde sınır koyabilmek gibi becerilerin güçlenmesini sağlayarak hayatın kuralları olduğunu çocuğa öğretmektir. Disiplin çocuğa sağlıklı sınırlar koymayı öğretmektir. Sevgi ve disiplin dengesi sağlanarak yetiştirilen çocuklar özgüveni yüksek, empatik, öz disiplin sahibi, insan ilişkilerinde sınır koyabilen, yardımsever ve olumlu sosyal becerilere sahip bireyler olmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarına zorlamadan, doğru ve yanlışı öğretmeye çalışması, olumlu ve olumsuz davranışların neden-sonuç ilişkilerini açıklaması, çocuklarına seçim hakkı tanımaları ve aynı zamanda tüm bunları uygularken anne-baba sevgisini ve ilgisini yeterince vererek çocuklarının gelişimine destek olmaları büyük önem taşımaktadır.” Dedi.
Akbaşak, olumlu davranışların artırılması için önerilerde bulundu.
Çocukların “rol model” olarak belirlediği kişilerin davranışlarını benimsediğini dile getiren Akbaşak, hangi davranışın iyi hangi davranışın kötü olduğu konusunda çevreden etkilendiğini aktardı.
İyi alışkanlıklar kazandırılması için ebeveynlere önemli görevlerin düştüğünü söyleyen Akbaşak, “Belirli kurallarınızın olması ve sınırların oluşturulması olumlu davranışları artırmaya yardımcı olacaktır. Çocuğun yapması beklenilen davranışlarda, onun anlayacağı bir dil kullanarak net ve açık olunması önemlidir. Kuralları uyguladıkça, çocuğun olumlu davranışlarını takdir edin. Kurala uymadığı zamanlarda ise, sakin bir şekilde ama net bir ifadeyle kuralınızı hatırlatın. Davranışlarınızda tutarlı olmaya çalışın. Aileler çocuklarına davranış rehberliği yaparak hangi davranışın olumlu, hangi davranışın olumsuz olduğunu öğretebilir. Çocuğunuzun olumlu davranışlarını görebilmek ve yeri geldiğinde bu davranışlarını takdir etmek çok önemlidir. Çocuğunuzun olumsuz bir davranışı ile ilgili geri bildirim verirken kişiliğine değil, davranışı ile ilgili yorumlarda bulunun. Davranışın sonucunu açıklamaya çalışın, zararları konusunda farkındalığını artırmayı deneyerek çözüm yolu önerebilirsiniz.” Şeklinde konuştu.
Akbaşak, çocuklara seçenekler oluşturulması gerektiğini ve karar verme yeteneğini bu sayede gelişebileceğini iletti.
Çocukların her konuda ‘hayır’ kelimesini duyduğunda öfkelenebileceğini anlatan Akbaşak, olumsuzlukların tek kelimeyle anlatılmaması gerektiğini ifade etti.