Çocuklarda oluşacak yaz hastalıklarına dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, tatilde bebek ve çocukların karşılaşabileceği tehlikelere karşı alınabilecek önlemler ile çocuklarda yaz ishalleri ile ilgili açıklamada bulundu.

Çocuklarda oluşacak yaz hastalıklarına dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte plajların çocuk sesleri ile yankılanmaya başladığını belirten Dr. Yıldırım, alınması gereken önlemler hakkında yaptığı açıklamada karşılaşılan sorunların genellikle güneş kaynaklı olduğunu aktardı.

‘Bebek ve çocukların doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın’

Özellikle sıcak çarpmasının uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmakla oluştuğunu belirten Dr. Yıldırım, buna bağlı olarak bebek ve çocukların doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

“Uzun süre, şiddetli güneş ışığına maruz kalmaları sıcak çarpmasına neden olabiliyor”

Ailelerin genellikle kemik gelişimlerine katkısı olması için uzun süre deniz ve havuz kenarında çocukların oynamasına, şiddetli güneş ışığının altında kalmasına izin verdiğine dikkat çeken Dr. Yıldırım; “Oysa güneş koruyucu bile kullanılsa bebeklerin, çocukların uzun süre, şiddetli güneş ışığına maruz kalmaları sıcak çarpmasına neden olabiliyor. Çocukların özellikle deniz kenarında başlarında şapka ve üzerlerinde açık renkli giysilerle gölgede kalmaları önem taşıyor. Çocuklar gölgede bile olsalar yansıyan ışınlar nedeni ile hem güneş yanığı hem de sıcak çarpması riski altında oluyorlar” dedi.

Güneş çarpması ve etkileri neler?

Güneş çarpması sonrası şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, şuur bulanıklığı ve uykuya eğilim gibi durumların ortaya çıktığını söyleyen Dr. Yıldırım, bunun gibi durumlarda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı; “Öncelikle çocuk serin bir yere götürülmeli, vücudu sıkan giysiler çıkarılmalı, başa, kasıklara ve koltuk altına soğuk kompres yapılmalı. Eğer bilinci yerindeyse, şiddetli kusma yoksa kaybedilen sıvı ve tuzu yerine koymak için bol sıvı (ayran, su, meyve suyu) verilmeli; seçilecek besinler sıvı şeklinde olmalı, sakın alkol koklatmayın, gazlı içecekler vermeyin. Çoğu zaman hekime başvurmadan sorun çözülse de, devam eden semptom varlığında mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Çocuklarımızı en az 35-50 faktörlü güneş koruyucu sürmeden denize götürmeyelim. 10.00-12.00 ve 16.00-18.00 saatleri en uygun saatlerdir. Güneş koruyucuyu her saat başı tazeleyelim ve bol sıvı tüketmelerini sağlayalım”

“İhmal edilmemesi gereken bir durumdur”

Yaz sıcaklarında alınacak önlemlerin hem çocuklar hem de aileler için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Dr. Yıldırım, özellikle yaz aylarında daha sık görülen ishallerin ihmal edilmemesi gereken bir durum olduğunu vurguladı.

Yaz aylarında ishal sıklığındaki artışın sebepleri konusunda bilgiler veren Dr. Yıldırım;  

Besinleri soğuk zincirde tüketiciye ulaştırılamaması, ishal etkenlerinin yaz aylarında daha hızlı çoğalması, havuz ve denizlerdeki kontaminasyon, artan su ihtiyacı ve tüketimindeki yanlış uygulamalar ve hijyen eksiklikleri bunlardan sadece bir kaçıdır” dedi.

“Çeşme suları ve kaynağı bilinmeyen sular asla tüketilmemelidir”

Ailelere çok önemli vazifeler düştüğünü aktaran Dr. Yıldırım, Tabi ki öncelik hijyen şartlarının tesisi.  Çeşme suları ve kaynağı bilinmeyen sular asla tüketilmemelidir. Buz konulmuş içeceklerde de enfeksiyon kaynağı bulunabilir. Çiğ sebzeler iyi yıkanarak tüketilmelidir mutlaka. Kabuğu soyulabilen gıdalar kalın şekilde soyularak yenmelidir. Süt ve süt ürünlerinin kullanımına dikkat edilmelidir. Üreticiden tüketiciye her türlü besinlerin gerekli soğuk zincirinde ulaştırıldığından emin olunmalıdır. Hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

Yaz ishallerinin bakterinin yiyecek ve içecek üzerinde çoğalması sırasında açığa çıkan toksinin alınması ile ortaya çıktığını ve hastalık süresinin 8-16 saat olduğunu söyleyen Dr. Yıldırım,

İshal ve kusma ile kaybedilen sıvı ve kan tuzları (sodyum, potasyum, klorür vb.) yerine konulmalı ve ishal diyeti uygulanmalıdır. Eğer ishal 24 saatten uzun sürüyorsa, yüksek ateş veya şiddetli sıvı kaybı mevcutsa hastaneye başvurup tıbbi yardım alınmalıdır, Gerekirse damardan sıvı verilebilir ve hasta müşahede altında tutulabilir. İshali olan kişiler düzelene kadar yağsız ve posasız gıda almalıdır, çünkü yağlı ve liften zengin gıdalar bağırsakların daha hızlı çalışmasına sebep olacaktır.

Dolayısıyla salata, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata ve kızartmalar ishal düzelinceye kadar tüketilmemelidir.  Yağsız makarna, haşlanmış patates ve patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenilebilir. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvıyı yerine koymak son derece önemlidir. Bu sebepten bol miktarda su ve sıvı gıdalar tüketilmelidir” ifadelerine yer verdi.

“Aynı tuvalet başka çocuklar tarafından kullanılmamalı”

Bu dönemde hastalığın başka çocuklara yayılmaması için hastanın evde kalması ve aynı tuvaletin başka çocuklarca kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Yıldırım; “Hasta çocukların umuma açık alanlarda bulunmaması önemlidir. Alınacak basit önlemler hem hastalığın oluşumunu önler hem de tedavinin tamamlanmasını hızlandırır” dedi.

Özlem Ceylan