'Çocukları reklam nesnesi haline getirmeyin'

Son günlerde çocuklara yönelik yapılan yardım faaliyetlerinin sosyal medyada yer almasına dair önemli bir açıklama yapan Edirne Çocuk Hakları Derneği, farkındalık çağrısında bulundu. Dernek Başkanı Tanrıkulu, son dönemlerde yapılan yardımlar ve gerçekleştirilen etkinliklerin, çocukların istismar edildiği etkinliklere dönüştürüldüğünü söyledi.

'Çocukları reklam nesnesi haline getirmeyin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Çocuk Hakları Derneği kongresinin ardından yönetimde değişikliğe gitti. Derneğin yeni dönemdeki başkanlığını Ertuğrul Tanrıkulu üstlenirken, yönetim kurulu üyeleri ise Nur Yılmaz Ercin, Yusuf Aydın, Nebahat Çavuş, Mehtap Öğüt isimlerinden oluştu. Edirne Tabip Odası Lokali’nde bir araya gelen yönetim ilk basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Son dönemlerde iyi niyetli gibi görünen ama aslında çocuklara zarar veren bazı davranışların olduğunu fark ettiklerini söyleyen Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Ertuğrul Tanrıkulu, çocuklara yönelik yardımlarla ilgili farklı mecralarda yapılan bazı paylaşımlardan rahatsız olduklarını dile getirdi.

Özellikle sosyal medyada kontrol mekanizması olmaksızın yapılan paylaşımlardan son derece rahatsız olduklarını belirten Tanrıkulu, bu şekilde yapılan paylaşımlarda çocukların haklarının istismar edildiğine değindi.

“Yardımlar ve etkinlikler istismara dönüştürüldü”

Ebeveynlerin ya da yöneticilerin düşünmeden gerçekleştirdiği bu tür davranışların çocukların kişiliğini dahi örselenebilecek istismar olduğunun söylenebileceğini hatırlatan Tanrıkulu, son dönemlerde yapılan yardımlar ve gerçekleştirilen etkinliklerin, çocukların istismar edildiği etkinliklere dönüştürüldüğünü ifade etti.

Sosyal medyada yapılan bazı iyilik hareketlerinde çocukların reklam nesnesine dönüştürülmeye çalışılmasını doğru bulmadıklarını aktaran Tanrıkulu, “İyi niyetli de olsa bu tür paylaşımlarla çocukların kişilik hakları zedelenmekte ve kesinlikle etik olmayan bir davranış biçimi haline gelmektedir. Önemli olan çocukların üstün yararının ve gelecekte dijital medyada unutulma hakkının gözetilmesidir. Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak özellikle devletin koruması altında olan ve tüm halka emanet edilen çocuklarımız konusunda daha hassas davranılmasını rica ediyoruz. Bu tür yardımseverlik adı altında insanlar iyilik yaptıklarını zannediyorlar. İnsanlar, o çocukların ne kadar ötekileştirildiklerini ve damgaladıklarını fark etmiyorlar. Çocuklar hepimizin çocuklarıdır. Çocuklar bu şekilde bir reklam servisiyle kendilerini kötü hissediyor. Çocukların üstün yararı açısından lütfen yapmayın, bu şekilde çocukları reklam nesnesi haline getirmeyin” şeklinde açıklamada bulundu.

“Yapılan yardımlarda alan el ile veren el birbirini hiç görmedi”

Yardımların bir elin yaptığı yardımı diğer eli görmeyeceği şekilde yapıldığına dikkat çeken Edirne Çocuk Hakları Derneği Üyesi Yusuf Aydın, 2019 ve 2020 yılında Milli Eğitim ile işbirliği içerisinde ihtiyacı olan çocukları tespit edip okul kıyafetleri satan bir firma ile bir çalışma başlattıklarını hatırlattı.

Yardım etmek isteyen insanların o firmaya gidip para yardımında bulunduğunu ve o toplanan yardımlarla okullardan gelen ihtiyacı olan çocuklar giydirildi. 2019 yılında bu yardımlarla 80 civarında çocuğun giydirildiğini belirten Aydın, amacına uygun olması açısından bu çalışmada alan el ile veren eli karşılaştırmadan yaptıklarını aktardı.

Yardım etmek isteyen kişilerin firmadan fişini ve makbuzunu aldığını ifade eden Aydın, “Farkında olmadan çocukların ne kadar mutlu olduklarını gördük. Bu örneğin yardım yapacaklara olumlu örnek teşkil etmesini istiyoruz. Bu çalışmanın örnek olmasını istiyoruz” dedi.

“Kimlik bilgileri gibi yüzleri de gizlenmeli”

Edirne Çocuk Hakları Derneği Üyesi Nur Yılmaz, 18 yaşından küçük çocuklarla ilgili yapılan haberlerde kimlik bilgilerinin gizlendiği gibi görüntülerinin de gizlenmesi yüzlerinin açık şekilde verilmemesi gerektiğine değindi.

Çocuklara karşı herkesin sorumlu olduğunu belirten Yılmaz, çocukların görüntülerinin kullanımında hep beraber dikkatli olma çağrısında bulundu.

Özlem Ceylan