'Depolar boşaltılmalı'

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz kentteki lisanslı depolarda sadece 2'bin tonluk boşluk olduğunu, depoların dolu olması nedeniyle çiftçinin hasat ettiği ürününü boşaltamayacağını ve bunun büyük sıkıntı olduğunu iddia etti.

'Depolar boşaltılmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, basın toplantısı düzenleyerek çiftçilerin sorularına değindi.  Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz gazetecilere yaptığı açıklamada; “Orak mevsimi yaklaştı ama Edirne'de en büyük sorun lisanslı depoculuk. Edirne lisanslı depoculuk 40 bin ton mal alıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) geçen yıl aldığı 38 bin ton ürün hala depolarda. Ofis boşaltmadığından lisanslı depoculuk dolu.

23 Mart 2018'de Edirne Ticaret Borsası'nda Borsa, Ziraat Odası ve TMO Şube Müdürlüğü tarafından toplantı yapılmıştı. Ankara'dan Lisanslı Depoculuk Şube Müdürü Gökhan Gürbüz bir sunum yaptı. Lisanslı Depoculuğun faydaları anlatıldı. Toplantıda Edirne'deki lisanslı depoculuğun ne zaman boşaltılacağını sordum. Hemen boşaltacaklarını söylediler ama ne yazık ki 40 bin tonluk depolarda 2 bin tonluk boşluk var. Depolar dolu ve çiftçi ürününü dökemeyecek. Bu büyük sıkıntıdır. 10-15 gün sonra hasat başlayacak” dedi.

Yorulmaz ayrıca Edirne’de buğdayda verim konusunda bazı sıkıntıların olduğuna işaret ederek söz konusu durum nedeniyle geçen yılki rekolteyi yakalamanın mümkün olamayacağını dile getirdi.

Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz, Lisanslı Depoculuk Şube Müdürü Gökhan Gürbüz’ün verdiği sözleri yerine getirmesini istediği açıklamasına şöyle devam etti: “Verilen sözler yerine getirilmesini istiyoruz. Lisanslı depoculuk açılmadığında ofis Kirişhane’deki depoların boş olduğunu beyan ediyor, orada alım yapacak. Orası dolduğunda Tayakadın’da kiraladığı çelik silolarda alım yapacak. Bazı köyler için tamam ama diğer köyler için trafik açısından sıkıntı var. Stopaj vergisi kesilecek, hamaliye kesilecek çiftçinin tonda 80-90 Kuruş gibi bir kaybı olacak. Ya bu kaybın giderilmesini talep diyoruz ya da bu depoların bir an önce boşaltılarak çiftçinin hizmetine sunulmasını talep ediyoruz. Burada ne borsanın ne de odamızın suçu var. Acilen depoların boşaltılarak, alıma arz edilmeli.”

Yorulmaz ayrıca çeltik ekiminde bölgede yüzde 10’luk bir artış olduğunun altını çizerek yerli üretime daha fazla destek olunmasını istedi. Desteklemelerin arttırılmasını ve sürdürülebilir bir tarım yapılmasını istediklerini dile getiren Ziraat Odası Başkanı, sözlerini şöyle noktaladı: “Dünyada tek bir unsur kaldı, petrol bitti, gıda ve su kimde varsa ayakta kalacak. Türkiye kendine yeter bir ülkeydi ama samanı bile ithal ediyoruz. Bu Türkiye’nin ayıbıdır. Bunu kimi yaptıysa utansın. Biz üretmek için çaba sarf ediyoruz, yine üreteceğiz ama artık değer versinler. Burada asıl suçlu olan ve görevini yerine getirmeyen toprak mahsulleri ofisidir” dedi.

Özlem Ceylan