DİJİTALLEŞMEYE RAĞMEN PLAKLARA İLGİ ARTTI

Kovid-19 salgın döneminde evde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte nostaljik eşyalar ve plak satışlarını arttırdı. Dijitalleşmenin müzik sektöründeki etkisine rağmen nostaljik müziğe olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Edirne'de 7'den 7'e hitap eden nostaljik, hediyelik eşya ve plak satışı yapan Celal Bozkurt, özellikle salgın döneminde gençlerin plaklara yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

DİJİTALLEŞMEYE RAĞMEN PLAKLARA İLGİ ARTTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sabuni Mah Ekrem Demiray İş Merkezi’nde 11 yıldır hobi olarak alım-satım yapan 58 yaşındaki Celal Bozkurt, eski plaklarını getirip satanların yanı sıra bu süreçte plakları en çok ilgi gören sanatçılar listesinde yer alan Ferdi Özbeğen’in plağını da soranların çok olduğunu aktardı.

Geçtiğimiz yıl Mart ayından beri devam eden salgın süreci, vatandaşların alışkanlıklarını değiştirdi ve yeni hobiler edinmesine vesile oldu. Sokağa çıkma kısıtlamalarının da başlamasıyla birlikte evde geçirilen süre artınca dizi, film, kitap, el sanatları ve müzikle boş vakitleri değerlendirmek adeta hayatın bir parçası haline geldi.

Eski plaklar yeniden gün yüzüne çıkmaya başladı

Dijitalleşmenin etkisiyle unutulmaya yüz tutan plaklar, salgın döneminde yeniden gün yüzüne çıkmaya başladı. Dizi ve filmlerde kullanılan müziklerin de etkisiyle yeniden hatırlanan plaklar ilgi odağı haline geldi.

Plakların eski yıllarda sadece Türk filmlerinden bilindiğini ve pek ilgi görmediğini söyleyen Celal Bozkurt, son dönemde hem eski nostaljik eşyalara hem de müzikte eskiye dönüş yaşandığını belirtti.

“Şık görünümlü pikaplarla her yere gidilebilir”

Plaklar ve pikapların yeniden ilgi görmeye başlamasıyla hareketlilik yaşandığını söyleyen Bozkurt, “Pikaplara flash bellek de takılabildiği için aslında günümüze de uyuyor. Önümüzde yaz ve bahar ayları var. Bu dönemde pikniğe ya da yolculuğa giderken pikaplarla 15 dakikalık şarjla bile gün boyu keyifli vakit geçirilebilir” dedi.

“Burası benim her şeyim oldu”

Eskiden plakların kenara köşeye atıldığını aktaran Bozkurt; “Ben bu işi hobi olarak yapmaya başladım. Burada zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Çok keyifli vakit geçirdiğim için burası benim her şeyim oldu. İşyerini açtığımızda çok az çeşit ürün vardı. Sonra İspanya, Almanya ve çeşitli ülkelerden değişik ve ilgi çekici hediyelik eşyalar getirdim. Şimdi 80 yıllık plakları bile satıyorum. Dükkânımda 100 yıllık antika eşyalar bile var. Hepsi çok ilgi görüyor. Öğrenciler varken gelip sevgililerine ve arkadaşlarına hediyeler alıyorlardı. Şimdi salgın nedeniyle plak almaya ya da satmaya gelenler o antika hediyelik eşyalara da ilgi gösteriyor” şeklinde konuştu.

Özellikle bazı nostaljik filmler çıktıktan sonra plağa olan ilginin yoğunlaştığını belirten Bozkurt, “Kıyafetlerde olduğu gibi müzikte de eski sanatçıların eserleri revaçta.Ferdi Özbeğen, Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Zeki Müren ve ismini sayamadığım birçok sanatçı var. Salgın döneminde plaklar, psikolojik olarak da iyi geliyor. İnsanın ruhunu dinlendiriyor” dedi.

Özlem Ceylan-Burcu Temel